Amerikaanse rugzaktoeristen in beroep tegen veroordeling in Iran

De advocaat van de twee Amerikaanse rugzaktoeristen die op 21 augustus in Iran tot acht jaar cel werden veroordeeld wegens spionage, heeft beroep aangetekend tegen de beslissing. Dat heeft de advocaat vandaag gemeld. De twee worden al twee jaar door Iran vastgehouden.

“Ik heb gisteren beroep ingediend en het is nu aan de rechters van het hof van beroep om het dossier te bestuderen”, verklaarde advocaat Massoud Shafii. Het hangt van de rechters af of de procedure snel verloopt, dan wel maanden in beslag zal nemen, zei hij. “Ik geloof dat mijn cliënten onschuldig zijn, en als de rechters rekening houden met de wettelijke elementen in het dossier en de ramadanmaand aangrijpen om mededogen te tonen, denk ik dat ze nog voor het einde van de maand kunnen vrijkomen”, voegde hij eraan toe.

Shane Bauer en Josh Fattal, beiden 29 jaar, werden eind juli 2009 samen met hun reisgenote Sarah Shourd (32) aan de Iraans-Iraakse grens opgepakt. De drie reizigers, ervaren rugzaktoeristen, waren op trektocht door Iraaks Koerdistan en staken – vermoedelijk per ongeluk – de Iraanse grens over op een plaats waar geen markeringen stonden. Volgens Iran zijn de drie echter spionnen. Shourd werd in september 2010 om gezondheidsredenen op borgtocht vrijgelaten. Haar twee reisgenoten  – Sarah Shourd is trouwens verloofd met Shane Bauer – zitten nog altijd in de Iraanse cel en werden op 21 augustus veroordeeld tot een celstraf van acht jaar wegens spionage en het illegaal betreden van het Iraans grondgebied. Shourd keerde niet terug naar Iran voor haar proces. Tegen haar werd nog geen vonnis uitgesproken.

Als je elke dag met Iran bezig bent, begrijp je het regime steeds beter, dus eigenijk is de veroordeling van het tweetal tot acht jaar niet echt een verrassing. Ik verwacht dat ze nog dit jaar vrijkomen, maar intussen zullen ayatollah Khamenei & Co de Amerikanen gebruiken als ‘bargaining chip’ tegen de Verenigde Staten. Mogelijks willen ze de Amerikanen ‘ruilen’ als de VS op zijn beurt Shahrzad Mir Gholikhan vrijlaten, een Iraanse vrouw die gevangenzit in de VS op beschuldiging van het smokkelen van nachtkijkers naar Iran. Ahmadinejad zegt dat zelfs bijna woordelijk in dit filmpje:

Vanmorgen liet het regime nog een keer zijn zogenaamde goede gelaat zien: de opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft honderd gevangen betogers gratie verleend. Dat zei de hoofdaanklager in Teheran. Vele van hen waren gevangengenomen tijdens protesten tijdens de presidentsverkiezingen in 2009.

Zeventig gevangenen zijn gisteravond laat vrijgelaten op basis van het decreet van Khamenei, vertelt hoofdaanklager Abbas Jafari Dowlatabadi. De Iraanse autoriteiten geven de namen van de gevangenen niet vrij.

Volgens het semi-officiële persbureau Mehr waren veel van de gevangenen die nu zijn vrijgelaten betrokken bij de onrust die ontstond na de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad op 12 juni 2009. De betogers meenden dat er met de uitslag was geknoeid en honderd van hen werden in de gevangenis gegooid. Sinds de herverkiezing van Ahmadinejad zijn bij protesten duizenden mensen opgepakt.

Iran laat traditioneel gevangenen vrij bij religieuze aangelegenheden. Zo vormde dit weekend het slot van de Ramadan, de islamitische heilige vastenmaand. Onder het mom van religie eventjes genadig zijn, en daarna onder het mom van religie opnieuw verdergaan met de barbaarsheid.

bronnen: De Morgen, NRC