Iransancties belemmeren Nederlandse handel

Als gevolg van internationale sancties hebben diverse Nederlandse bedrijven de afgelopen jaren hun handelsrelaties met Iran beëindigd. Volgens exportorganisatie Fenedex haakten toeleveranciers uit de olie- en gasindustrie, machinebouwers en voedselbedrijven af.
Uit recent onderzoek van Fenedex blijkt dat ten minste nog 65 Nederlandse bedrijven zakendoen met Iran. ‘Maar voor diverse bedrijven en ondernemers is dat als gevolg van internationale sancties en druk vanuit de VS zo complex geworden dat ze geen mogelijkheden meer zien om geld te verdienen’, zegt Fenedex-directeur Bart Jan Koopman. ‘Bedrijven die met plannen rondliepen zijn niet meer gestart. Andere bedrijven bouwen hun business af.’ Fenedex wil geen getallen of namen geven.

Dat bedrijven Iran steeds vaker mijden signaleert ook Jasper Helder, partner in Amsterdam bij het internationale advocatenkantoor Baker & McKenzie. ‘Betalingen uit Iran zijn een groot probleem.’ Transacties met Iran voor westerse financiële instellingen zijn vrijwel onmogelijk geworden. ‘Bedrijven bedenken zich wel twee keer voordat ze bijvoorbeeld levensmiddelen leveren aan Iran, zeker als ze ook zakendoen in de VS.’

Nederlandse bedrijven vinden vooral de strikte regelgeving voor goederen met zowel een militaire als civiele toepassing zeer complex. Bedrijven en hun managers lopen grote juridische risico’s in hun zaken met Iran.

Eerder deze maand bleek dat de VS een Nederlandse manager van transportbedrijven ervan verdenken het wapenembargo te hebben geschonden met vliegtuigmateriaal. Hem hangt in de VS een jarenlange celstraf boven het hoofd.

Lees het volledige artikel in Het Financieel Dagblad.