Nieuwe sancties EU tegen Iran treffen ook Syrië; Iran roept op tot protest vanavond

De Europese Unie heeft woensdag sancties ingesteld tegen het Quds Korps, een in het buitenland opererende elite-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde

Volgens de EU bevoorraadt het Quds Korps de Syrische veiligheidsdiensten en helpt het bij het neerslaan van de opstand in Syrië. In de aankondiging van de sancties op de website van de EU stond woensdag dat ‘het Quds Korps technische assistentie heeft verleend, de Syrische veiligheidsdiensten heeft bevoorraad en de onderdrukking van burgerprotesten heeft ondersteund’. Andere doelwitten van de nieuwe sancties zijn onder andere enkele Syrische generaals en naaste medewerkers van president Bashar Assads jongere broer Maher, van wie men vermoedt dat hij het bloedige optreden tegen de betogers in Syrië aanstuurt. Hassan Turkmani, een voormalig minister van defensie en speciaal gezant voor president Assad, wordt ook in de nieuwe sancties genoemd.

De Verenigde Staten en de EU beschuldigden Iran er al eerder van betrokken te zijn bij het brute optreden tegen de betogers in Syrië. In april zei Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, over bewijs te beschikken van de betrokkenheid van Teheran. De sanctielijst van de EU bevat momenteel de namen van vijftig personen en negen instanties. Hun tegoeden zijn bevroren en er zijn reisverboden opgelegd.

De Iraanse oppositiebeweging Coordination Council for the Green Path of Hope  (waarvan de oppositieleiders Mousavi en Karroubi al sinds februari onder huisarrest staan) heeft de bevolking opgeroepen om vanavond op hun daken hun protest te uiten en ‘Allah-o-Akbar’ te schreeuwen tegen onderdrukking en als uiting van steun aan het Syrische en Palestijnse volk. Morgen wordt in Iran ‘Quds Dag’ (Rooz-e jahaany-e Qods) gevierd, die traditioneel op de laatste vrijdag van de Ramadan valt en waarop het regime  Iraniërs oproept hun ongenoegen te uiten over het feit dat Jeruzalem (‘Quds’ is de Arabische naam voor Jeruzalem) in Israëlische handen is. Sinds de presidentsverkiezingen van juni 2009 en de ‘overwinning’ van president Ahmadinejad is die dag echter een moment waarop de Iraanse bevolking haar proteststem tegen het huidige regime laat horen.

‘Allah-o-Akbar’ schreeuwen vanop de daken is in Iran inderdaad een middel om protest te uiten – zelfs voor zij die niet gelovig zijn. Ik maakte het zelf mee tijdens mijn laatste avond in Iran, op 20 juni 2009, toen een jonge vrouw in de wijk waar we logeerden de kreet als eerste riep en de hele buurt haar woorden daarna herhaalde. Om rillingen van te krijgen. Ook de winnaar van de World Press Photo van vorig jaar liet dit soort protest zien:  op de foto van de Italiaan Pietro Masturzo zijn de daken van Teheran te zien na een dag van demonstraties. Vrouwen roepen er ’s avonds laat nog hun protesten uit over de stad (zie foto).

bronnen: NU.nl, SahamNews