Saberi had wel degelijk geheime informatie

De Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi (32), die in Iran tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar is veroordeeld, had dan toch geheime documenten bij zich. Dat heeft een van haar Iraanse advocaten bevestigd, zo meldde de Britse krant The Times.
Het gaat om een vertrouwelijk Iraans document over de Amerikaanse invasie in Irak. Saberi was in het bezit van het document gekomen omdat zij behalve als journalist ook als vertaler werkte voor de Raad van Geschiktheid en Oordeel, een machtig religieus orgaan binnen de grondwet van de Islamitische Republiek.
Het document werd gebruikt als bewijs voor haar veroordeling in april. Toen kreeg zij een celstraf van acht jaar wegens spionage voor de Verenigde Staten. Nadat de straf maandag in hoger beroep tot twee jaar voorwaardelijk was teruggebracht, werd Saberi meteen vrijgelaten.
Saberi’s advocaat Abdolsamad Khorramshahi zei dat ze ‘aanvaardt dat ze een fout heeft gemaakt en zich toegang verschafte tot documenten die ze niet had mogen inkijken’. Hij voegde er meteen aan toe dat niets uit die geheime documenten uitgelekt was.