Fototentoonstelling van Reza Deghati in Afghanistan

In Afghanistan zal vanaf 22 mei een tentoonstelling lopen met foto’s van de wereldberoemde Iraans-Franse fotojournalist Reza Deghati. Mehr News Agency meldt dat de tentoonstelling zal plaatsvinden in de Pansjirvallei, maar geeft verder geen nader bepaalde locatie.
De Pansjirvallei was de thuisbasis van Ahmed Shah Massoud, de voormalige leider van de Noordelijke Alliantie die in 2001 werd vermoord. Massoud speelde een hoofdrol bij de verdrijving van het leger van de Sovjet-Unie uit Afghanistan. Om die reden wordt hij in Afghanistan ook wel ‘Leeuw van Pansjir’ genoemd. Vanaf 1996 vocht hij als een van de leiders van de Noordelijke Alliantie tegen de Taliban, waardoor hij uiteindelijk werd vermoord bij een zelfmoordaanslag twee dagen voor 9/11.
Reza Deghati (1952) maakte een reeks foto’s van Ahmed Shah Massoud, die een vriend van hem was. Deze en andere foto’s van Afghaanse mensen zullen in de Pansjirvallei worden tentoongesteld.
Deghati werkte onder meer voor AFP, Newsweek en Time. In 2005 kreeg hij in Frankrijk de titel van ‘Chevalier de l’Ordre du Mérite’. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Parijs.
Deghati is ook de oprichter van de non-gouvernementele organisatie AINA, waarmee hij een bijdrage wil leveren aan culturele wederopbouw in (voormalige) conflictgebieden als Afghanistan en Sri Lanka. Hij doet dit onder meer door journalisten op te leiden en tijdschriften op te richten.