‘About Elly’ van Iraanse regisseur Asghar Farhadi wint hoofdprijs op Tribeca Filmfestival

Op het jaarlijkse Tribeca Filmfestival heeft de film ‘About Elly’ (Darbaraye Elly, 2009) van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi de hoofdprijs weggekaapt. Het Tribeca Filmfestival werd in 2002 in het leven geroepen door producer Jane Rosenthal en acteur Robert de Niro. Na de aanslagen van 11 september 2001 organiseerden zij een nieuw filmfestival in de New Yorkse buurt TriBeCa in Lower Manhattan. Het Filmfestival legt de nadruk op de macht die van films kan uitgaan. Op het programma staan dus heel wat sociaal bewuste films, maar ook grote Hollywoodfilms.
‘About Elly’ won de ‘Founders Award for Best Narrative Feature’. De jury vindt dat de film ‘barrières overwint’ en ‘ons een dieper begrip bijbrengt van de wereld die we delen’. Ook in Iran werd de film erg lovend ontvangen, en eerder won hij op het filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer voor de beste regie.
‘About Elly’ is een drama over een Iraanse vriendengroep die een weekend naar de Kaspische Zee gaat. Het gezelschap probeert de gescheiden Ahmadd aan de jonge Elly te koppelen. Maar wanneer Elly plots verdwijnt, is er geen sprake meer van een zorgenloze vakantie. De film sluit op zondag 3 mei (Utopolis, 20u) het Open Doek Filmfestival in Turnhout af, dat momenteel loopt.