Nozari: "Wie onze gas wil, moet in Iran investeren"

Duitse energiebedrijven hebben interesse in het geplande Iraanse gaspijpleidingenproject dat Iran met Europa moet verbinden. Dat heeft de Iraanse minister van Olie Gholam-Hossein Nozari gezegd in een interview met het Duitse Handelsblatt. Ook andere Europese bedrijven hebben al interesse getoond, zei Nozari. Hij voegde eraan toe dat de betreffende firma’s hun plannen binnenkort zelf kenbaar zullen maken. “Wie onze gas wil, moet in Iran investeren,” aldus Nozari.
Nozari was deze week in Berlijn voor een tweedaagse Duits-Iraanse conferentie over energie en investeringsmogelijkheden in Iran. Bondskanselier Angela Merkel, zo bleek eerder deze week, had die nog proberen tegen te houden: in een brief gericht aan het ‘Na-und-Middelost-Verein’ (NUMOV) zei ze dat dergelijke bijeenkomsten schade kunnen toebrengen aan het Duitse internationale beleid – verwijzend naar de druk die op Iran wordt uitgeoefend omwille van het kernprogramma van het land.
Duitsland is een van de belangrijkste handelspartners van Iran; de export naar de Islamitische Republiek werd in 2008 met 8,3 procent verhoogd.
bronnen: Press TV, IRNA