"Perzische Golf diep geworteld in Iraanse identiteit"

“De naam van de Perzische Golf is diep geworteld in de cultuur van iedere Iraniër en is onveranderlijk.” Dat zei de voormalige Iraanse president Mohammad Khatami tijdens een seminarie over de Perzische Golf, dat gisteren plaatsvond en georganiseerd werd door het ‘Center for the Great Islamic Encyclopedia’. Uit Arabische hoek zijn er pogingen om de naam Perzische Golf te veranderen in Arabische Golf, en dat stuit in Iran op hevig verzet. Khatami uitte kritiek op ‘politiek gemotiveerde’ pogingen om de islamitische cultuur te verengen tot de Arabische samenleving. “Er is geen twijfel mogelijk over de status van Iran in de islamitische samenleving en cultuur.”

In 2009 zullen in Iran de Islamic Solidarity Games plaatsvinden. Saudi-Arabië heeft gevraagd om de naam ‘Perzische Golf’ te verwijderen van de medailles en uit de brochures over het evenement, maar dat wordt door het land geweigerd, zelfs als dat betekent dat de Games niet kunnen doorgaan. Ali Akbar Nateq Nouri van de Society of Combatant Clerics zei dat Iran nooit zijn standpunt zal afzwakken over de naam ‘Perzische Golf’. “Deze naam is diep geworteld in de Iraanse identiteit.”