Zangeres Pari Zanganeh stelt memoires voor

Pari Zanganeh (1939, Kermanshah) is een van Irans bekendste zangeressen van traditionele Perzische muziek én van opera. Afgelopen dinsdag stelde ze haar memoires voor, met als titel Beyond Darkness, een verwijzing naar haar blindheid die ze opliep bij een auto-ongeval in 1972. Ze legde zich daarna volledig toe op haar zangcarrière en werd onder het regime van de shah een rijzende ster, maar de Islamitische Revolutie van 1979 maakte daar een einde aan: vrouwen mochten niet langer in het openbaar zingen, althans niet in de aanwezigheid van mannen. Veel zangeressen verlieten Iran, maar niet Pari Zanganeh: ze trok naar het buitenland om haar muziek op te nemen, maar keerde telkens terug naar Iran.
Zanganeh zong een van de liedjes op het album Lullabies from the Axis of Evil (2004), het wiegeliedje ‘Gohlale’. Een aantal zangeressen uit landen die George W.Bush tot de as van het kwaad rekende, zongen samen met een zangeres uit het westen op dit album een wiegeliedje in zowel de oorspronkelijke taal als wel de taal van de westerse zangeres.
Luister hier naar het bekende Iraanse liedje ‘Mastoom’ van Pari Zanganeh op YouTube: