Herdenking mystieke Perzische dichter Attar op 14 en 15 april

Een van Irans beroemdste en meest geliefde klassieke dichters is Farid ud-Din Attar (1145-1221). Vele eeuwen na zijn dood leeft hij verder in de Perzische taal en geesten, en elk jaar wordt hij op 14 april herdacht. Dit jaar gebeurt dat met een ceremonie op 14 en 15 april in Neyshabur, zijn geboorte- en sterfplaats.

De Iraanse Minister van Cultuur en Islamitische Leiding Mohammad-Hossein Saffar Harandi zal een toespraak houden, en kenners van het werk van Attar zorgen voor allerhande presentaties. Het mausoleum (zie foto) waar Attar begraven ligt zal worden versierd met bloemen.
Attar is een van Irans grootste mystieke dichters. Hij had onder meer een grote invloed op de poëzie van Rumi. Zijn bekendste werk is Manteq-at Tayr, in het Nederlands vertaald als De conferentie van de vogels. Dertig vogels gaan daarin op zoek naar hun koning, de mythische Perzische vogel Simorgh. Uiteindelijk komen ze erachter dat zijzelf de Simorgh zijn – een woordspeling in het Perzisch, want si morgh betekent dertig vogels.
bron: Mehr News Agency