Mensenrechtenactivist Ahmad Batebi doet zijn verhaal

De Iraanse student Ahmad Batebi (foto) werd wereldberoemd toen The Economist hem op 17 juli 1999 op de cover zette, met met een bebloed t-t-shirt van een medestudent die gewond was geraakt op een demonstratie tijdens de studentenprotesten van 1999. Batebi werd een paar dagen later gearresteerd en zat acht jaar lang vast in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, waar hij op vreselijke manieren werd gemarteld. Vorig jaar werd hij voor medische verzorging even vrijgelaten, en hij greep zijn kans om het land te ontvluchten. Batebi, intussen 31, woont nu in Washington en is een van de beroemdste Iraanse dissidenten. In het Amerikaanse CBS-programma 60 Minutes vertelde hij het verhaal van de folteringen die hij onderging in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Bekijk hier een fragment uit het programma.