Khamenei prijst Venezolaanse president

Irans opperste geestelijke leider ayatollah Seyyed Ali Khamenei heeft zaterdag ‘de moed’ en de ‘humanitaire houding’ van de Venezolaanse president Hugo Chavez (foto) geprezen. Dat meldt zijn eigen website, http://www.leader.ir/. Chavez’ vierdaagse bezoek aan Iran liep gisteren ten einde. Khamenei noemde het aantreden van Chavez in Venezuela een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Latijns-Amerika en prees de houding van diens regering in de recente crisis in Gaza. “Wat de Venezolaanse regering deed, was in essentie de plicht van Europese regeringen, die vaak opscheppen over mensenrechten maar jammer genoeg een tegengestelde houding aannamen tijdens de genocide in Gaza.”
Venezuela en Iran, die beide regelmatig overhoop liggen met de Verenigde Staten, kunnen het de laatste jaren goed met elkaar vinden. Ze werken onder meer samen op economisch gebied. Zo tekenden president Ahmadinejad en Chavez vrijdag een akkoord om een gezamenlijke ontwikkelingsbank te openen die projecten in de twee landen moet financieren. De bank zal gesitueerd zijn in Teheran en krijgt 200 miljoen dollar startkapitaal.