Vandaag begint het nieuwe Perzische jaar

Vandaag begint de lente, en dat betekent dat in Iran het nieuwe jaar of Noruz wordt gevierd. Noruz is het grootste feest van het land en betekent het begin van twaalf dagen vakantie voor alle Iraanse schoolkinderen. Het tijdstip van de overgang naar het nieuwe jaar wordt bepaald door het moment waarop de zon pal boven de evenaar staat. Noruz is dan ook het feest van de terugkeer van de zon en het licht. Wie met de Iraniërs wil meevieren, moet vanmiddag precies om 12.44u het begin van de lente verwelkomen. In Iran gaat dan het jaar 1388 in.
In elk Iraans huishouden wordt met Noruz de tafel met de Haft Sin (zie foto) opgesteld, wat letterlijk betekent ‘De Zeven S’en-tafel’. Typische producten van het voorjaar worden daarop uitgestald, die in het Perzisch allemaal met de letter ‘s’ of ‘Sin’ beginnen, zoals bijvoorbeeld sib of appels, die schoonheid en gezondheid symboliseren, en serkeh of azijn, symbool voor leeftijd en geduld. Ook typisch voor Noruz is dat Iraniërs ter voorbereiding van het feest hun huizen en Perzische tapijten grondig schoonmaken en nieuwe kleren kopen. Op Noruz zelf wordt er tijd gemaakt voor bezoekjes aan vrienden en familie. Eerst worden de oudsten van de familie bezocht, daarna de rest van de familie, en nog daarna de vrienden.
Het Noruz-feest is erg oud en dateert van voor de komst van de islam naar Iran. Het feest wordt niet alleen in Iran gevierd, maar bijvoorbeeld ook in Afganistan en Tadzijkistan. Wie het Noruz-feest vandaag naar hier wil halen, kan op de immens populaire site ‘Iran Mania’ terecht om Noruz-e-cards te versturen: http://www.iranmania.com/norooz/default.asp