Obama biedt Iran nieuw begin aan

Iran heeft vrijdag gematigd positief gereageerd op een unieke videoboodschap van president Obama, die onder meer werd verspreid door de Voice of Amerika. De Amerikaanse president wenst de Iraniërs een gelukkig Noruz of nieuw jaar en biedt Teheran ook een ‘nieuw begin’ in de betrekkingen tussen de twee landen aan. Ali Akbar Javanfekr, de persadviseur van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, zei aan het Franse persbureau AFP dat Iran de oproep van Obama om de meningsverschillen opzij te zetten verwelkomt, maar voegde er wel aan toe dat Iran niet zomaar de vijandige houding van de VS kan vergeten. De VS moeten de fouten die ze in het verleden maakten erkennen, aldus Javanfekr. ‘Als Obama zich bereid toont actie te ondernemen, dan zal Iran hem niet de rug toekeren.’
Obama gaf toe dat de relaties tussen beide landen al dertig jaar gespannen zijn, maar in het kader van een nieuw begin wil zijn regering praten over alle onderwerpen die de VS en Iran verdelen. ‘Ter gelegenheid van jullie nieuwjaar, wil ik jullie laten begrijpen welke toekomst we willen,’ zei Obama. ‘Een toekomst waarin oude verschillen worden overwonnen, waarin jullie en de hele wereld in grotere veiligheid en grotere vrede kunnen leven.’ Obama stelde dat Iran recht heeft op een plaats op het internationale toneel, maar zei tegelijk ook dat dat recht komt ‘met grote verantwoordelijkheden, en die plaats kan niet worden bereikt door terrorisme of met wapens, maar alleen door vreedzame acties.’
In zijn eerste televisie-interview vanuit het Witte Huis in januari verwees Obama al naar een grotere openheid tegenover Iran, maar niet eerder kwam de oproep tot samenwerking en een nieuw begin zo expliciet als nu. Hij verwees ook naar de grote kunst, cultuur, literatuur en beschaving van het land. De Amerikaanse regering verstrekte de videobeelden aan Iraanse media met ondertiteling in het Farsi, en plaatste de video ook op de website van het Witte Huis.
Bekijk hier de video-boodschap van Barack Obama.