Bezorgdheid over Mojahadin-e Khalgh

Het Belgisch Comité van Vrienden voor een Democratisch Iran waarschuwt in een persbericht voor oorlogsmisdaden tegen Iraanse vluchtelingen in Irak, nadat ‘Iraakse veiligheidstroepen het afgelopen weekend in het Ashraf kamp in Irak een gebouw omsingeld hebben dat voornamelijk dienst doet als slaaphuis voor vrouwen van de Volksmujahedin van Iran (PMOI). Bij de gewelddadige evacuatie van de weerloze bewoners werd er gebruik gemaakt van elektrische wapenstokken,’ aldus het persbericht. De Iraanse Volksmujahedin of Mojahedin-e Khalgh (MEK) is een verzetsbeweging met marxistisch-islamitisch revolutionaire roots. Oorspronkelijk verzette de Mojahedin zich tegen het regime van de shah; daarna tegen dat van Khomeini. Omdat de Mojahedin in Iran zwaar worden vervolgd, ging de beweging ondergronds en zetten ze de gewapende strijd verder vanuit Irak. Ashraf City is hun thuisbasis.
De Europese Unie heeft de MEK op 26 januari 2009 verwijderd uit haar lijst van terroristische organisaties. Irans opperste leider Khamenei denkt daar anders over: op 28 februari eiste hij van de Iraakse president, op bezoek in Iran, ‘de uitvoering van het bilaterale akkoord om de PMOI uit Iran te verbannen.’
Het Belgisch Comité van Vrienden voor een Democratisch Iran ‘verzoekt de Iraakse regering om haar verplichtingen onder het Internationale Recht ter bescherming van de inwoners van Ashraf als ‘beschermde personen’ onder de Vierde Geneefse Conventie, te eerbiedigen.’