Trouwen in Iran

Dinsdag was er op de Amerikaanse zender PBS de televisiepremière van de film Arusi: Persian Wedding, van de Iraans-Amerikaanse regisseuse Marjan Tehrani. Marjan en haar broer Alex zijn geboren in de VS en hebben een Iraanse vader en joodse moeder. Arusi: Persian Wedding registreert hoe Alex en zijn Amerikaanse bruid Heather (zie foto) van New York City naar Iran trekken om er een traditioneel Perzisch huwelijksfeest te vieren – net zoals hun ouders dat hadden gedaan in 1968, toen Iran en de VS nog bondgenoten waren. Anno 2009 liggen de politieke kaarten helemaal anders, en Tehrani laat onder meer de moeilijkheden zien die haar broer heeft om een Iraans paspoort te krijgen, de gemengde reacties van vrienden en familie en de houding van Heathers vader, die een aanhanger is van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush. Beelden van de ervaringen van Alex en Heather worden afgewisseld met beeldmateriaal van historische gebeurtenissen in Iran in de tweede helft van de twintigste eeuw – van de coup tegen Mossadegh tot de komst van Khomeini in 1979. De film is een bijzondere vermenging van het persoonlijke en het politieke, en schetst een beeld van Iran dat verder reikt dan de dagelijkse headlines.

Klik hier voor meer info en een preview van de film.