Wie wint zaterdag de A.L. Snijdersprijs voor het beste zkv?

Zaterdag mag ik in Enschede als juryvoorzitter van de A.L. Snijdersprijs de winnaar(s) bekendmaken. Er waren maar liefst 1184 inzendingen – meer dan het dubbel van de eerste editie van twee jaar geleden.

Hieronder vindt u alvast het persbericht.

Persbericht

Snijdersprijsuitreiking live uitgezonden door de KRO

Zeven genomineerden voor kortverhaalprijs

Op 22 november 2014 reikt schrijver A.L. Snijders voor de tweede keer de naar hem genoemde prijs voor het beste korte verhaal uit. Tot de shortlist zijn doorgedrongen Sarah Arnolds, Wieke Drieboog, Ivo Habets, Andrea Kluitmann, Floor Overmars, Joubert Pignon en Evelien Vos. Ook de winnaar van de publieksprijs wordt bekend gemaakt tijdens de radio-uitzending.

A.L. Snijders, een van juryleden, schreef over de bijdragen op de shortlist: ‘Ik geloof niet dat ik ooit zoveel goede zkv’s bijeen heb gezien (…). Zo stel ik me het verschijnsel zkv voor.’

De prijsuitreiking wordt live uitgezonden door KRO’s Ochtend van 4 vanuit restaurant Gusto! aan het Wilminkplein te Enschede. Initiatiefnemer AFdH Uitgevers kreeg 1184 inzendingen binnen. In 2012, bij de eerste uitreiking van de Snijdersprijs, waren dat er 426. De longlist bestond uit 57 verhalen. Daarvan bleven er zeven over voor de shortlist. Jente Posthuma, winnares in 2012, komt ook aan het woord. Zij publiceert in 2015 haar eerste boek bij uitgeverij AtlasContact.

De jury wordt voorgezeten door de Vlaamse schrijfster Ann De Craemer, tevens columniste van het dagblad De Morgen. De andere juryleden zijn Marjon Kok (kunstredacteur Tubantia), Sanneke van Hassel (schrijfster), Theo Hakkert (kunstredacteur Tubantia), Carel Helder (journalist van o.a. de Volkskrant), Martien Frijns en Paul Abels, AFdH Uitgevers. A.L. Snijders zelf heeft ook een stem in de einduitslag. De eerste prijs bedraagt €500, de tweede €300, de derde prijs is €200. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een boekenpakket t.w.v. €250.Van 08.00-10.00 is het volledige programma op radio 4 te beluisteren. Met naar verwachting honderd gasten is de zaal inmiddels volgeboekt.

De A.L. Snijdersprijs is ingesteld om meer aandacht te genereren voor het korte verhaal. In Nederland blijft de belangstelling van uitgeverijen en publiek voor het genre achter ten opzichte van het buitenland. Onterecht. Voor deze prijs kunnen verhalen met een maximum omvang van 220 woorden ingestuurd worden. Het reglement vindt u hier: http://www.afdh.nl/nieuws/al-snijdersprijs-2014.aspx

Meer informatie bij Paul Abels, AFdH Uitgevers, info@afdh.nl of 053-4362134 of 06-10942443