Een zure muilentrekker als nieuwe Vlaamse mascotte

‘Zure buren willen kankerpatiënten weg uit Gents woonblok’, las ik deze week in de krant. Twaalf buren hebben een bezwaarschrift ingediend tegen drie kankerpatiënten die herstellen in hun appartementsgebouw. Volgens hen zorgen zij onder meer voor ‘geluidsoverlast door te veel overgeven’.

Ik vond het een verbijsterend nieuwsbericht. Tolerantie moet je vandaag in toenemende mate met het vergrootglas gaan zoeken. Er zijn buren die klagen over spelende kinderen, over een crèche in de omgeving, over een Sinksenfoor, over Tomorrowland, en nu dus ook over ‘geluidsoverlast door overgeven’.

De fermette met voortuin waarin de Vlaming zich zo graag verschanst, moet er nu bij voorkeur ook een zijn die geluidsdicht is. De burger in zijn bunker, starend naar de eigen navel en vooral het eigen comfort. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.

Ik heb me, na het bericht over de kankerpatiënten, afgevraagd of dat zure klimaat niet voor een groot deel nog is aangewakkerd door de GAS-boetes die onze dames en heren politici in het leven hebben geroepen om een antwoord te bieden op, aldus Wikipedia, ‘de problematiek van openbare overlast’.

De kerken zijn in Vlaanderen leeggelopen, maar het politieke bestel heeft met sluipend gemak het opgeheven vingertje van mijnheer pastoor overgenomen.

We mogen niet meer roken op café.
We mogen in Antwerpen geen fooien geven aan vuilnismannen en kunnen bellen naar een kliklijn indien een ander dat wel doet, en we mogen dat ook doen als we iemand verdenken van sociale fraude.
We worden onderworpen aan registratieplicht wanneer we toeristen via de website Airbnb een bed in eigen huis aanbieden.
We krijgen een GAS-boete wanneer we straks het WK Voetbal te uitbundig vieren.

Het kan niet anders of die ver doorgedreven reglementitis schept een klimaat waarin verzuring alle kans tot groeien heeft, en mensen dus zover durven te gaan dat ze klagen over hun ‘lawaaierige’ buren die herstellen van kanker.

What’s next? Bunkers voor spelende kinderen, voor zieken, voor muziekfestivals – voor alles wat de eigen comfort zone dreigt te verstoren?

De mascotte van Vlaanderen is een leeuw, maar misschien is een zure muilentrekker op onze vlaggen een logo dat beter uitdrukking zou geven aan het klimaat waarin we leven.

2 gedachtes over “Een zure muilentrekker als nieuwe Vlaamse mascotte

 1. Aan de andere kant is het niet aangenaam om te gamen, tv te kijken, te surfen terwijl je constant braakgeluiden hoort.

  Stel u voor: je besluipt als connor in ACIII een redcoat, je leeft je helemaal in, klaar om toe te slaan en ineens hoor je Bweeeeuuuaaark en hoesten enz.. dat is dan een moment waarop je compleet uit immersion wordt gehaald en je hele ontspanningsmoment in je eigen thuis unit verknald wordt, terwijl je toch hebt betaald voor die ene plek waar je heerlijk jezelf kunt zijn en even kunt vergeten dat er andere mensen bestaan.

  Ik begrijp dat die arme mensen ziek zijn, maar waarom revalideren ze niet in het hospitaal?
  – mooie stagiaires
  – er wordt 3 maal per dag eten gebracht
  – uw bed wordt opgemaakt
  – gezelschap
  (En ik spreek uit ervaring, ik heb OI ik heb 80% van mijn jeugd in het ziekenhuis doorgebracht, er bestaat geen aangenamere plek op aarde en er wordt niet moeilijk gedaan over het aansluiten van een eigen dvd speler of zo in de ziekenhuiskamer, de laatste keer dat ik in het ziekenhuis lag had ik daar mijn playstation, mijn pc en een dvd speler. Wat wil een mens nog meer? Naast al de eerder vernoemde aangenaamheden )

  naar de rechter stappen is er wel zwaar over natuurlijk, maar ergens kan ik wel begrijpen dat de buren het als overlast beschouwen. Zeker als die mensen een aangenaam alternatief kunnen hebben dat waarschijnlijk meer comfort biedt dan thuis te zitten, ze zijn toch verzekerd voor dit soort situaties?

Reacties zijn gesloten.