Leve (Ruth) Joos, en foert aan de eenheidworst van de nieuwsmanagers

Woede. Dat was wat ik voelde toen ik een paar uur geleden las dat Radio 1 het programma ‘Joos’ afvoert. Na de verbazing kwam mijn vraag waarom in godsnaam, en het antwoord daarop kwam uit de mond van VRT-radiomanager Els Van de Sijpe, die meedeelt dat Radio 1 met een ‘vernieuwd programmaschema’ en ‘opgefriste programma’s’ komt,  ‘maximaal afgestemd op het dagritme en de leefwereld van de luisteraars’.

Opgefrist, mevrouw Van de Sijpe? U weet niet waarover u het heeft. Er was helemaal niets aan het programma van Ruth Joos wat opfrissing nodig had. Ik vond het een van de beste programma’s op de Vlaamse radio. Er mochten nog stiltes vallen. Er mocht geaarzeld worden. Er mocht nagedacht worden – herinner u het memorabele interview van Ruth Joos met dichter Leonard Nolens. Ik ben zelf een paar keer te gast geweest bij Joos, en altijd gaf de presentatrice me het gevoel dat ze daadwerkelijk luisterde, en je boek gelezen had, en ik mijn verhaal mocht doen over waarom ik dit of dat had geschreven. Als Joos merkte dat je, vanwege de wetten van onze immer gehaaste media, toch niet genoeg tijd had gekregen, zag je dat ze dat oprecht jammer vond.

U mag mijn taalgebruik aan mijn woede wijten, maar ik krijg werkelijk het schijt van de ‘nieuwsmanagers’ die onze media – niet alleen radio maar ook televisie en kranten – bestieren en die zo goed menen te weten wat goed voor ons is. Waarom moeten kranten, zenders en programma’s om de haverklap een andere look and feel krijgen? Waarom krijgen we steeds meer eenheidsworst voorgeschoteld? Omdat u, mediamanagers, denkt dat wij kinderen zijn die constant een nieuw speeltje nodig hebben om bij de les te blijven?

Vanochtend nog las ik op Apache.be een artikel over ‘de stoelendans der hoofdredacteuren’. ‘De tenoren van het Vlaamse medialandschap blijven in cirkeltjes draaien’, klinkt het. ‘Hoe slechter de verkoopcijfers, hoe sneller de mediagroepen hun hoofdredacteurs lijken te wisselen.’ Wanneer er een nieuwe hoofdredacteur komt, worden ook vaak voor de zoveelste keer rubrieken en columnisten afgevoerd, of wordt voor de zoveelste keer een cultuurbijlage ‘hervormd’. Ik word daar zo moe van, mevrouw, mijnheer. Alsof u denkt dat constante veranderingen uw medium zullen redden, terwijl het overduidelijk is dat mensen behoefte hebben aan meer ruimte voor traagheid in de journalistiek – kijk daarvoor maar naar het succes en de kwaliteit van een initiatief als De Correspondent. Ik word er zo moe van, mevrouw, mijnheer, dat u denkt dat Radio 1 beter ‘afgestemd’ zal zijn op mijn ‘dagritme en leefwereld’ als Joos er niet meer is.

Het zou fijn zijn, beste nieuwsmanagers, als u ons, uw publiek, niet langer als volstrekte idioten zou behandelen. Als u niet zou denken dat inhoud gevaarlijk is en daarbij talentvolle mensen zomaar opzij zet. Als u niet zou denken dat we radioprogramma’s of kranten willen waarin gesprekken en opinies zo kort en snel zijn als boodschappen op Twitter of Facebook. Als u zou inzien dat onze media in tijden van constante verandering net zoveel mogelijk plaats moeten bieden voor diepgang, en voor trage, doordachte meningen.

Ruth Joos nam daar haar voor tijd voor. Ik, en met mij velen, waardeerden dat enorm. Af en toe heeft Joos mij een traan doen wegpinken van ontroering. Als radio dat kan, dan is het steengoede radio. En u voert Joos af. Zomaar. Met als verantwoording een hol managerspraatje.

Op ‘afgevoerd’ rijmt ‘awoert’, schreef een FB-vriend over het verdwijnen van Joos.

Ja, en ook  ‘foert’.

Bedankt, Ruth Joos, voor zoveel onvergetelijk schone momenten in het programma dat terecht jouw naam droeg.

38 gedachtes over “Leve (Ruth) Joos, en foert aan de eenheidworst van de nieuwsmanagers

 1. Joos was steengoed, tout court!
  Wie dit afvoert heeft geen stijl en zeker geen cultuur!
  Een volgende stap naar de middelmatigheid voor iedereen.

 2. Bijval uit Nederland! Thuis (in Budel, bij de Belgische grens) stem ik vaker af op Radio Een dan op de Nederlandse radio. Omdat er nog rust in programma’s is en de muziekkeuze (die al minder is dan vroeger) nog altijd veel spannender is dan op onze eigen radio. Maar mijn favoriete programma is “Joos”. Dit is radio zoals ik het ’t liefste heb. Met aandacht. met diepgang, met interessante onderwerpen (ook als ze niet meteen in mijn straatje passen ben ik “Meteen Mee”).
  Mag Joos blijven? Voor mij Moet Joos blijven!

 3. Dat was het enige programma dat me nog liet luisteren naar Radio 1 ! Het enige programma dat nog de moeite waard was om naar Radio 1 te luisteren ! Schandalig ! Welk verschil is er nog met entertainment zenders ? Ongelooflijk ! Wij worden behandeld als kleuters ! IK HOOP DAT ER NOG IETS AAN TE DOEN IS ! IK HOOP DAT HET NOG TERUGGEDRAAID WORDT ! Misschien als veel mensen reageren !!!

 4. Helemaal eens met alles hier… Zouden ze ooit op de beslissing (durven) terugkomen?

 5. Of hoe cijfers en imago stééds weer belangrijker zijn dan inhoud. Slow Radio, Slow TV, Slow Food… meer daarvan!

 6. Wat een domme beslissing “Joos”,afvoeren van Radio 1. Wie beslist dit? Voor wie ziet men de luisteraar aan? Een klap in het aangezicht van de luisteraar. Is het de bedoeling ons “dom” te houden,Moet het nu verder met een kort “tweetje”, en oppervlakkigheid. Een verarming van het radio landschap. Flink op tafel kloppen zou ik zeggen,trek eens aan de oren van deze die deze beslissing nemen,luisteren die wel eens naar “Joos”,of volgen ze één of ander statistiekje.

  • Vrees het laatste, luistercijfers, la quantité avant la qualité. Klara en Een hoeven toch niet de grootste familie van Vlaanderen te worden?

 7. Radio 1 doet aan zelf-destructie! Alle goede programma’s worden afgevoerd. Na Peeters en Pichal volgt nu Joos! Een regelrechte schande! Ik vraag me af waar Radio 1 op den duur nog luisteraars gaat vinden. Dit krijg je als luistercijfers belangrijker zijn dan inhoud.

  • hum, ik dacht dat “Peeters en Pichal” zowat de voortrekkers van de debilisering binnen Radio 1 waren (na Jongens en Wetenschap, vanzelfsprekend)?
   In elk geval staat (stond) Joos op eenzame hoogte. En dat vinden anderen niet leuk…

 8. Zoals Gerrit Komrij al wist over omroepbazen (columns “Twee Punt Nul”, verschenen in NRC Handelsblad en verzameld uitgegeven door De Bezige Bij):

  “De televisiebonzen van nu verbeelden zich dat ze het volk geven wat het wil. Maar ze geven het volk alleen wat zij willen. ’t Is nooit goed zich te verbeelden dat je weet wat een ander wil, dat geldt voor socialisten en dat geldt voor televisiebonzen. (…)
  Omroepbazen doen graag of hun neus bloedt. Ze vinden telkens weer het wiel voor ons uit, als de oorspronkelijke genieën die ze zijn. Omroepbazen zijn allang tot het inzicht gekomen dat wordt gedeeld door zestienderangs schrijvers en kladdichters: dat je aan kritiek niets hebt en dat kritiek er dus niet toe doet..
  De verdomming en de vernauwing van de televisie (…) is een georkestreerde actie geweest, over een periode van vele jaren met ijzeren geduld uitgevoerd en tot het doel voor honderd procent was bereikt – een georkestreerde actie van shitverkopers, politici en kille handelaren.”

  Zou de VRT-radiomanager zich aangesproken voelen?

 9. Prachtig betoog om waardevolle programma’s te behouden, zelfs al voldoen ze niet aan wat de ‘hype van de dag’ ons voorschotelt… Joos was een uiterst fijn programma, en het interview met Leonard Nolens was zowat het beste dat radio kan bieden (lange stiltes op de radio? best beklijvend !). Zonde dat dit weg gaat…

 10. Op maat van de luisteraar…. Misschien moeten ze idd niet mikken op iedereen maar de meerwaarde, muziekaal en informatief, zoekende medemens gerust laten met zijn dagelijkse woordenbrij. Vergeet de luistercijfers en geef de kwaliteit waar radio 1 vr gekend is…. Als het ” de luisteraar” niet aanstaat…. Is er nog Joe, Q en dergelijke auditieve bagger genoeg om naar te luisteren….

 11. Nagel op de kop! Als de programmamakers denken dat het publiek dom is, kunnen ze misschien zelfs nog voor een stukje gelijk hebben, maar dat ze dan inderdaad verdorie hun verantwoordelijkheid nemen en kwalitatieve programma’s maken.
  Ook ik zal de fantastische Ruud Joos missen, veel andere redenen om naar radio 1 te luisteren had ik niet. Terug naar radio minerva, tenminste nog toffe goede muziek uit de oude doos…..en oprecht gepresenteerd.

 12. Uiteraard kan je niet elk programma van Ruth Joos op de middag beluisteren, of moet je door omstandigheden halfweg de radio uitzetten. Toch is er niet één radioprogramma waarbij hoofd en hart zegt dat je iets mist als je die knop uitzet. Noem één programma dat dit evenaart? Juist, er is er geen.

  • Er zijn nog waardevolle programma’s.Misschien maakt ze iets wat nog beter is. Veel luisteraars zijn blijkbaar minder geinteresseerd in cultuur . De luistercijfers zeggen toch iets ! Mensen die moeten werken kunnen daar niet zoveel en geconcentreerd naar luisteren, zoals velen hier blijkbaar wel doen.

 13. Ook een opmerking over het programma ‘Nieuwe Feiten’. Waarom moet dit verplaatst worden naar de namiddag?

 14. Ik sluit mij aan bij de woede, frustratie en verontwaardiging. Radio 1 moet en zal mainstream worden. Ik heb het al es omschreven als StuBru voor medioren. Ik erger mij bijvoorbeeld hoe De Ochtend ingevuld wordt, ook naar muziekkeuze. Ik hou ook erg veel van Joos. Er wordt tijd genomen voor de sprekers en de muziekkeuze is aangenaam. Een ander programma waar ik veel van hou is “Interne Keuken”. (H)eerlijke radio is dat. Ik heb altijd een notaboekje bij de hand want er valt altijd wel iets interessants te noteren. Ik herhaal het nogmaals: ik mis echt talk radio in Vlaanderen. Als het financieel niet haalbaar is, waarom dit dan niet als gezamelijk Vlaams-Nederlands project opvatten?

 15. Pingback: Zonde | Ineken

 16. Joos is topkwaliteit. Het is doodzonde, dat dit soort programma’s kennelijk moeten meedoen aan een populariteitscontest.
  Indien het allemaal mainstream moet worden, dan kan doet per definitie middelmatigheid haar intrede. Een heroverweging om dit programma te schrappen is m.i. aan de orde. Kwaliteit in media brengen is nu eenmaal een beetje tegen de stroom inroeien.
  Luistercijfers alleen zeggen niet alles.

 17. Ruth Joos krijgt wel een ander programma hoor. Paniekvoetbal is niet nodig, Radio 1 was nu eenmaal aan een opfrissingsbeurt nodig, dat kan denk ik niemand ontkennen. Of de nieuwe radio 1 beter zal zijn is natuurlijk nog maar de vraag, maar ik vind het wat voorbarig om nu al schade te spreken over de beslissingen van het nethoofd en haar te verwijten dat ze “niet weet waarover ze spreekt”.

 18. Wat een verlies voor één ! En voor ons, trouwe luisteraars van Ruth Joos ! Inderdaad ‘top-radio’; Ze neemt je écht mee in een verhaal, om het even welk thema of met welke gast. Enkel al door het timbre van haar stem en de uitnodigende manier van vragen stellen had ze je aandacht en wou je luisteren tot op het einde :) goed dat ik telkens weer met tegenzin uit de auto stapte om ergens een afspraak na te komen…..

 19. Ik lees nu via jouw artikel wat er beslist werd. Dit is inderdaad een beetje on wezenlijk. Als er iemand was die professioneel en respectvol de gasten benaderde in functie van haar luisteraars dan was het Ruth. Welke miskleun vindt nu zo’n beslissing uit. Het zal wel weer een eigengereid persoontje zijn die vanuit een ivoren toren waar zij samenhokt met het hogere management waar ze beslissingen nemen waarmee ze zich onderscheiden van het gepeupel (lees de luisteraars) waarvan ze zich verheven voelen en eigenlijk het schijt aan hebben. Dit is ongehoord. Dan maar terug naar Klara en wie weet verdwijnt die ook binnenkort.

 20. Eens te meer moet ik Ann gelijk geven ! Joos is topradio , Ruth speelt in de Champions League en de dames en heren in hun ivoren toren , verdwaasd door luistercijfers en veranderingsdrang , menen dit programma te moeten afvoeren !!
  Foei , driewerf foei !!!!

 21. Erg akkoord met wat je schrijft. De paar keren dat ik in ‘Joos’ was uitgenodigd, heb ik me ook nooit gebruikt gevoeld, wat in sommige andere programma’s wel eens anders is geweest. En vooral: Ruth Joos liet haar gasten uitspreken, in de mate van het mogelijke. Het zal daarom geen toeval zijn dat ik een paar keer bij Joos te gast mocht zijn, en minder elders – ik ken mijn handicaps: ik heb wat tijd nodig om mijn gedachten goed te formuleren; BIj Joos kon dat. Zou precies dat haar kwalijk genomen?

Reacties zijn gesloten.