Bart De Wever is lekker stout geweest!

Ik heb nooit helemaal begrepen wat het betekent ‘trots te zijn dat je Vlaming bent.’ Steeds vaker hoor ik landgenoten die woorden uitspreken, en altijd kan ik me maar moeilijk voorstellen wat die trots precies inhoudt – maar dat heb ik net zo goed bij uitspraken als dat men trots is Belg of Europeaan te zijn. Ik denk dat ik meer hou van mensen die vertellen dat ze trots zijn op wat ze hebben verwezenlijkt en op hoe ze anderen liefheben, dan van zij die hun nationaliteit – niet bepaald een verworvenheid maar een stom toeval, tenzij je als nieuwkomer hebt gestreden om die te verkrijgen – aanwenden om een hoge borst op te zetten.

Toch stelde ik vrijdag vast dat ik  me wel kan schamen een Vlaming te zijn. Het overkwam me toen ik Bart De Wever koning Filip en koningin Mathilde zag ontvangen tijdens hun blijde intrede in Antwerpen. De hele lichaamstaal van De Wever vertelde dat het bezoek van het koningspaar zeer tegen zijn zin was. Bij hun ontvangst in het MAS stond hij steeds op een meter afstand, de armen gekruist voor de borst, vaak de blik afwendend. Het was echter de kledij van de Antwerpse burgemeester die mijn Vlaamse schaamtegevoel helemaal tot leven wekte: hij droeg een blauwe das met gele leeuwtjes, maar volgens De Wever was er uiteraard niets aan de hand. “Mijn das is een das met Venetiaanse leeuwen”, zei hij in een gesprek met het VTM Nieuws. “U moet daar niets achter zoeken. U bent veel te achterdochtig.”

De Wever is republikein en heeft die overtuiging vaak verkondigd en uitgedragen. Dat is zijn volste recht, maar wie, zoals hij deed, vooraf aankondigde de koning niettemin vriendelijk te zullen ontvangen, gaat niet als een kleuter in een hoekje parmantig staan pruilen. Misschien kan de toekomstige kiezer dus van deze schaamtelijke vertoning onthouden dat De Wever de dingen wel goed kan uitleggen, maar allerminst een man van zijn woord is.

Omdat Bart De Wever zo te zien graag voor kleutertje speelt, wil ik hem deze verzen van Annie M.G. Schmidt uit haar gedicht ‘Ik ben lekker stout’ meegeven, die hij kan debiteren wanneer hij de koninklijke intrede in zijn stad kernachtig wil samenvatten en zijn vat met Latijnse spreuken leeg is:

Ik wil niet meer, ik wil niet meer!


Ik wil geen handjes geven!


Ik wil niet zeggen elke keer:


Jawel mevrouw, jawel meneer…


nee, nooit meer in m’n leven!


Ik hou m’n handen op m’n rug


en ik zeg lekker niks terug!

Maar omdat De Wever vooral gek is op Romeinse geschiedenis, wil ik hem ter wille zijn, en hem ook een stukje uit Julius Caesar van William Shakespeare bezorgen. De Wever heeft ooit gezegd dat hij al zijn hele leven Julius Caesar wil zijn, maar eigenlijk Cicero is. Volgens mij echter moeten alle ‘trotse Vlamingen’ stilaan inzien dat hij eigenlijk Cassius is, want De Wever lijkt verdacht goed op de beschrijving die Caesar van Cassius geeft in het toneelstuk van Shakespeare (1ste bedrijf, 2de toneel):

Hij leest veel;

Hij heeft een loerend oog en hij doorschouwt

Al ’s mensen daden; hij houdt niet van spel,

Als jij, Antonius; ook niet van muziek;

Hij glimlacht zelden, en dan zo alsof

Hij zich bespot en hij zijn geest misprijst

Dat die om iets ter wereld lachen kan.

En zulke mannen kennen rust noch duur

Zolang ze een grootre dan zichzelf aanschouwen,

En om die reden zijn ze heel gevaarlijk.

 

 

 

 

114 gedachtes over “Bart De Wever is lekker stout geweest!

 1. Beste Ann.
  Moet ik als Nederlandstalige (deel uitmakend van een gemeenschap die 60% van dit land vertegenwoordigt) fier zijn op België wanneer ik moet constateren dat ik in de hoofdstad van ‘mijn’ land mijn eigen moedertaal niet meer kan spreken? De Koninklijke familie is voor mij symbool van het groepje fanatieke Franstaligen dat de rand rond Brussel actief wil verfransen.
  Vindt u het normaal dat de leden van de Belgische Koninklijke familie nauwelijks Nederlands spreken. Generaties lang hebben ze hun minachting ten opzichte van de Nederlandstalige gemeenschap in dit land geuit. Moeten wij ze dan echt enthousiast en met open armen ontvangen?
  In die context vind ik de licht afzijdige houding van Bart De Wever eerder braaf dan stout…

  • Johan, je moedertaal kan je eender waar ter wereld spreken, zeker in Brussel. Waarom denk je dat het daar verboden is om een bepaalde taal te spreken? In België kan en mag je eender welke taal spreken. In het Vlaanderen waar onze nva-vrienden natte dromen van hebben is het verboden om op straat een andere taal te spreken dan het ‘vlaams’ (wat die term ook mag inhouden.

 2. Proficiat met je artikel. Raak.
  Ik heb bij vorige verkiezingen op de Nva gestemd, maar hoe meer ik ze bezig zie, hoe meer ik er mij om schaam. De blijde intrede in Antwerpen bewees nogmaals wat voor een paardekleppen de Nva heeft. Ruimdenkend zijn ze niet, ze zijn zodanig gefocused op de splitsing van Belgie, dat ze de essentie van een regering vergeten… Het bewijs is de faling van BDW als formateur in 2010.

  Over taal gesproken, ik denk dat enkel de perfect tweetaligen kunnen oordelen over het nederlands en het frans van ons koningshuis en onze ministers. Ze kunnen zich verstaanbaar maken en hun standpunten verdedigen, maar zowel bij vlamingen als walen zijn er onvermijdelijk zware accenten aanwezig. Ik durf wedden dat diegenen die het meest zeuren over het Vlaams van Mathilde en Elio, nog geen conversatie in het frans aankunnen..

 3. Hoi Ann, mooi artikel! Blij dat er nog mensen zijn die zich storen aan een “leider des volks” in maatpak die allicht mét snor aan grootheidswaanzin had geleden..
  Over NVA verwijs ik naar mijn eigen facebook-notitie van toen ik me in 2010 in een identiteitscrisis bevond:

  “Ik erger me meer en meer aan die mensen die zich uitsluitend Vlaming noemen.. Vlaams zijn en de Vlaamse cultuur.. wat is dat eigenlijk?

  – Persoonlijk voel ik me op de eerste plaats ne Kempenaar (euh tja..), want ik voel me licht geagiteerd wanneer Antwerpenaren onze regio “de parking” noemen.. (Ok het is zo, maar het mag minder denigrerend!)

  – Vervolgens ben ik dus ook met tegenzin “inwoner van de provincie Antwerpen”..die me niet welkom heet als ik via de autoweg terug de provincie kom binnengereden..

  – Ten derde supporter ik voor al wat Belgisch is in een internationale context – sinds de Rode Duivels aan het winnen zijn zelfs luidop!

  – Ten vierde voel ik me Nederlandstalig, want ik kan zowel naar de vrt, als canvas, als vtm, als vt4, als 2B, als 5tv, als TMF, als Ned 1, als Ned 2, als Ned 3, als … kijken op tv zonder ondertiteling te moeten lezen! (Met uitzondering van Westvlamingen en Friesen.. Dat zijn geen Nederlandstaligen, de taal lijkt geneens op de onze!! ;-p)

  – Ten vijfde ben ik betaler met de Euro, wat me er doet aan herinneren dat er een Euro-zone bestaat en ik er allicht inwoner van ben.

  – Ten zesde ben ik bewoner van het continent Europa, dat merk je vooral wanneer je op een ander continent komt.

  – Tot slot ben ik een mens, dus een bewoner van de planeet Aarde.. Hier tracht ik wel een beetje zorg voor te dragen..

  => Ik word er vaak aan herinnerd dat ik ook Vlaams ben, maar dat wekt bij mij enkel ergernis op.. Want wat is er allemaal Vlaams en is dat wel om zo trots op te zijn?

  – Onderwijs:

  Oude schoolgebouwen, te weinig kleuterklasjes, noodscholen, wachtlijsten, ongekwalificeerde uitstroom, decreten die niet uitgevoerd worden (zie notitie rond leren en werken).. Laat staat van dat we mogen spreken van een volledige democratisering; dure boeken, kostelijke schooluitstapjes, inschrijvingsgelden.. Steeds gebeuren de besparingen ten koste van de opleiding van onze jongeren..Er is natuurlijk ook ietsgoeds; kwalitatief zitten we goed, we hebben de best gekwalificeerde bachelors en masters van de wereld (maar dat is wel niet voor iedereen weggelegd)..

  – Ruimtelijke ordening:

  We spenderen meer dan 25 miljoen euro aan een Deurgankdok dat de wereldpositie van de Antwerpse Haven qua containerafhandeling zou verbeteren. Dat deed het ook, in 2009 werden er maar liefst 14.000 meer containers afgehandeld! We zorgden alzo voor 2 nieuwe (buitenlandse) ondernemingen met elks zeker 20 arbeidsplaatsen! (Om nog maar te zwijgen over de ellende van de Antwerpse ring: 14.000 containers = 28.000 vrachtwagens!!! Wat me vervolgens brengt bij…)

  – Wegen en verkeer:

  Wie durft beweren dat er geen (ochtend)chaos is op onze puttekeswegen is een kluizenaar.. Bij de minste vrieskou strooien we 20x teveel zout “uit voorzorg” en vervolgens blijten we dat het zout op is wanneer de winter echt bezig is.. Intussen groeien er planten naast onze wegen die je anders alleen terugvind in de buurt van de zee..

  – Arbeidsmarktbeleid:

  Een ambitieus openbaar bemiddelingsbureau met veel werkzoekenden, maar te weinig middelen.. Statuten, al dan niet gesubsidiëerd met belastingsgeld of uit de sociale zekerheid, die werkgevers zouden moeten stimuleren een “kans” te geven aan iemand en die de vaste contracten hierbij ondermijnen op alle gebieden. Mensen vinden door de bomen het bos niet meer en de vraag is of ons meesterbrein van een minister (Muyters) er zelf nog aan uit kan.. (zo schafte hij een VOP-premie af die zijn collega Bourgois 1 jaar eerder met veel nobel tromgeroffel en liefdadigheid ingevoerd had – frappant: dat was net voor de verkiezingen)

  Om nog maar te zwijgen van die werkgevers die zagen en bleiten dat ze hun vacatures niet ingevuld krijgen.. Ze zeggen er nooit bij dat de vacature flexibele uren, mager loon en een onzeker (tijdelijk) statuut inhoudt en dat is voor de meeste mensen ver van het ideaal..Dus wil “de Vlaming” de zaken forceren en moeten de mensen deze loons- en arbeidsvoorwaarden maar slikken.. “Waarom? Daarom! En anders volgt er activering en/of schorsing van de werkloosheidsuitkeringen.”

  – Buitenlands beleid:

  “Buitenlands beleid???” Zoals Kris Peeters elk jaar met een cheque komt zwaaien op Music for Life of zoals hij in Detroit werd uitgelachen door de topmannen van General Motors?- het lachen verging hen zelfs niet wanneer Peeters beloofde dat Vlaanderen = wij 70 miljoen euro zouden investeren in Opel Antwerpen… Mooie ontslagpremies en nieuwe jobs zouden dat geweest zijn, ik vraag me af waar we die 70 miljoen dan uiteindelijk wel voor gebruikt hebben..

  We hebben zelfs 12 Vlaamse ambassades in landen waar we ook Belgische ambassades hebben!! Men kent er Vlaanderen dan nog altijd alleen maar als een regio met afscheidingsneigingen door Nationalistische invloeden, zoals het Baskenland in Spanje.. Uit ervaring weet ik ook dat men in het buitenland niet zo’n positief beeld heeft van “de Vlaming”, “het zijn haatdragende en egoïstische mensen” – quote van een Israelier (of all people!) in een backpackershostel te Lima, Peru. Maar ik ben ervan overtuigd dat ’s werelds kapitalisten wel weten wat Vlaanderen is; een belastingsparadijs voor ondernemingen en grote vermogens!

  De Vlaamsche taal?

  Onze eigen “Vlaamse taal” bestaat niet eens, het is een samenraapsel van een aantal dialecten gemixt met het Nederlands, zelfs met Franstalige invloeden!! (Preparé of americain? Portefeuille? Jeux de boules? Boules de Berlin? Diner? Lunch? Motseclet? Turnavies? Bureau? Cadeau? Niveau? Plumeaux? Canapé? Chouffage? .. Zelfs “Friet” komt van het Franse “frites”!! Of bestellen echte Vlamingen “patat” met ne Mexicano?)

  En dan zijn er die beweren dat Vlaanderen nog beter zou doen als we nog meer bevoegdheden kregen.. Ik vraag me af wat de definitie van beter dan is, want ik schaam me dood voor wat Vlaanderen vandaag voor mij betekent.. Als “beter” kwantitatief bedoeld is, dan hebben deze mensen allicht gelijk.. Als “beter” kwalitatief bedoeld is, dan denk ik dat we eerst de dingen die we nu kunnen doen, goed moeten doen alvorens we nog maar mogen dromen van een uitbreiding van bevoegdheden. Vergeet ook niet dat het hipocriet is om je te ergeren in de aanpak van Wallonië of Brussel in sommige zaken; per bevoegdheid die naar Vlaanderen gaat, gaat dezelfde bevoegdheid naar Brussel en Wallonië – als je wil dat ze het daar doen zoals hier, dan moet je de bevoegdheden federaal (= Belgisch) houden, zo simpel is het.

  Laat ons ook een langetermijnvisie hanteren en rekening houden met de verschillen van onze regio’s: de meerwaarde van ons land zit ‘m juist in die verschillen! Daarbij, er zijn er al teveel die verschillen bij mensen hebben proberen uit te spelen voor hun eigen profijt.. Hebben we die les nu nog niet geleerd?

 4. Beste mevrouw De Craemer,

  Ik kende u niet, maar via via bereikte mij uw column, en ik had er – in weerwil van mijn zelfopgelegde belofte om mij op de social media niet meer te mengen in enge discussies over en weer – graag op gereageerd. Op een volwassen en respectvolle manier, naar ik hoop. Want ik vermoed dat u uw buik vol hebt van de bagger die hier als reactie op verschenen is. Daar zal ik mij proberen niet aan te bezondigen.

  Uw reactie ligt in de lijn van vele andere die ik van veel weldenkende mensen hebben gelezen. Maar de meesten waren niet aanwezig op deze ‘blijde intrede’ (wat een vreemd begrip, trouwens) en baseren zich op zorgvuldig uitgekozen beelden en tendentieuze krantentitels.

  Wat mij stoort en blijft storen, is de tenenkrullende demonisering en simplifiëring van een democratische partij, die niet beter maar zeker ook niet slechter is dan een andere, maar die wel constant onder een hysterisch vergrootglas wordt gelegd. Toegegeven, voor een deel hebben ze dat aan zichzelf te danken, maar dan nog. Met een politiek project waar je voor of tegen kan zijn, absoluut. Maar dan op basis van argumenten en niet van overdreven sentimenten. Een partij die door sommigen strategisch heel handig in een extreem, racistisch kamp wordt geduwd, zonder dat men dat men feiten, quotes en dergelijke kan staven. Maar het gaat er bij veel ‘weldenkenden’ in als zoetekoek.
  Ja, ik ben vooralsnog een N-VA-stemmer, om verschillende weldoordachte redenen, die ik hier niet uit de doeken ga doen, omdat ik mij niet geroepen voel mijn legitieme politieke keuze te verdedigen. Laat het volstaan dat ik een kritische, zwevende kiezer ben, en aldus niet wil aangesproken worden als ‘hersenloos kiesvee’ of ‘zure fascist’, wat ik beide niet ben – integendeel.

  Los van de politiek: wat mij in toenemende mate stoort, en hier het meest relevant is, is het grote ‘cultuurrelativisme’ bij velen, die ik dan zelf maar clichématig in het ‘progressieve kamp’ ga duwen. Wat is er mis mee om trots te zijn op je afkomst, taal, cultuur…? Nee, daar heb je geen verdienste aan. Maar dit is wel de lap grond waar het toeval je liet geboren worden, een lap grond met een grote geschiedenis, rijke cultuur op alle vlakken enzovoort. Zijn al die zaken beter of slechter dan elders? Bijlange niet! Maar ze zijn ook niet minder.
  Je wordt geboren in een gemeenschap van mensen die heel veel met elkaar delen, waaronder de taal en omgangsgewoonten. En of je dat nu fijn vindt of niet, die gemeenschap bepaalt voor een zeer groot deel je identiteit, beïnvloedt je persoonlijkheid en reikt je de waarden en normen aan waarmee je het leven instapt. Dat allemaal verloochenen, is voor een deel jezelf verloochenen. Nu, als je het woord ‘trots’ niet in de mond kan nemen, tot dan toe, maar laat de slinger niet doorslaan naar ‘afkeer’, ‘schaamte’ of ‘walging’, want dat is iets wat ik helemaal niet kan begrijpen als het over je eigen, diverse gemeenschap gaat – een gemeenschap die inderdaad deel uitmaakt van een groter geheel, maar er ook zijn eigen, unieke plek in heeft.
  Wat doe je dan overigens met de trots die bij zovelen opwelt als de Rode Duivels winnen (we moeten maar voetstoots aanvaarden dat dit een uiting is van een herwonnen Belgicisme) of als het van oorsprong Belgische concept van Tomorowworld nu ook de Amerikanen verrukt. Is de ene trots de andere niet waard, misschien?

  Uit uw stuk spreekt vooral veel ‘afkeer’, wat uw goed recht is. En ‘verontwaardiging’, wat een sterke en soms zelfs constructieve emotie is. Maar als gerechtvaardigde kritiek op een bepaalde partij en zijn burgemeesters verwordt tot een oversimplistische ridiculisering, dan reageer ik. For the record: ik ben ook nog eens republikein, stel je voor, maar met een groot en oprecht medelijden voor de telgen van deze disfunctionele familie.

  Ik stel voor dat we in de komende maanden allemaal proberen om op een volwassen manier om te gaan met deze democratie. Kritisch en vol verontwaardiging, maar dan wel met een volgehouden respect en op basis van feiten en argumenten, en niet op basis van sentimenten of persoonlijke afkeer alleen.

  Met vriendelijke groeten,
  Johan Depaepe

 5. spijtig dat jij er zo over denkt.

  Ik zie 2 fouten in je tekst:

  1. je verwart begrippen
  2. je kent je eigen cultuur niet

  1.
  Vlaams nationalist is niet hetzelfde als Vlaming.
  Omdat jij een iemand in Vlaanderen niet leuk vindt, ben je beschaamd een Vlaming te zijn? Bizar, ik denk gewoon ‘die kerel is debiel’ Voel ik me daarom een Vlaming? Nee, ik ben een Belg die in Vlaanderen woont en vandaar een Vlaming.

  2.
  Als je niet trots bent een Vlaming of Belg te zijn dan ken je/apprecieer je je eigen cultuur niet. Ze zeggen vaak dat Belgen zeer bescheiden zijn, maar dit is ietsje te. Waarschijnlijk is jou hele familiestamboom van dit land, hebben ze gevochten (op welke wijze ook) voor de vrijheden ervan en bijgedragen aan onze rijke culture geschiedenis. Zij hebben ervoor gezorgd dat jij nu in een luxesituatie zit waardoor je jou mening even hier mag rondbazuinen op een website. Al deze mensen vormen samen Vlaanderen en België. Al deze mensen konden dit verwezelijken door de structuur die het hun aanbood en nu nog steeds aanbiedt.

  Als je het niet eens bent met 1 persoon zijn mening, ok. Maar in dit testje verwar je volgens mij toch een aantal zaken.

 6. Fier om Vlaming te zijn en/of fier om Belg te zijn? Ik zie geen reden voor beide. Vlaanderen is even onbestaand als Belgie (met excuses voor de foute spelling van ‘Belgie’ vanwege het gebruiken van een engels klavier). Mijn ‘roots’ liggen ergens in een moeras bij de Noordzee en dat ‘sucks’. Mijn vrouw begrijpt dat niet. Zij is de kleindochter van Engelse immigranten in Australie (spelling: zie boven). Australiers zijn een beetje geobsedeerd door afkomst (met een voorkeur voor Scandinavie (…)). Wij wonen in Ierland. De Ieren kunnen steen en been klagen over zichzelf als volk en natie en tegelijk trots zijn, al spreekt slechts een klein percentage nog hun eigen taal! De Engelse colonisatie en onderdrukking was ‘serious business’. Vergeleken daarmee was de onderdrukking van de Vlamingen niet veel meer dan kinderachtige pesterij. Ik geef toe; dat is appelen met citroenen vergelijken maar toch, het plaatst bepaalde dingen een beetje in perspectief. Ik begrijp de Vlaamse verzuchtingen voor erkenning, respect en zelfbeschikking (ik kom uit een Flamingantisch-Belgisistisch nest (niet zeker van de spelling hier)). Maar is dat niet al lang bereikt?
  Als Belg in het buitenland residerend, ben ik niet onderhevig aan de stemplicht. Ik heb besloten om aan mijn stemrecht te verzaken. Vlaanderen is internationaal niet erkend als een natie. Belgie (…) is dat wel maar gedraagt er zich niet naar. Ondanks het feit dat haar burgers vrij zijn hun woonplaats te kiezen over het hele grondgebied, weigert de Belgische natie om haar verplichtingen jegens hen in de taal van hun keuze te communiceren. De Belgische natie kent 3 officiele (…) talen, maar het hangt af van een geografische voorwaarde in welke (officiele (…)) taal ze haar burgers dient en niet van de moedertaal van de betrokken burgers. Dat is GEEN gelijkheid. Ierland kent kleine beschermde regio’s waar de voertaal Gaelic is. Toch is elke overheidspublicatie bij wet tweetalig over het hele grondgebied. Dat is 1 manier waarop Ierland haar tweetaligheid beschermd. Die bescherming wekt soms wat wrevel op, maar nooit op een schaal als in Belgie (…).
  Ik zie niet in hoe ik kan stemmen als geen enkele partij in Belgie (…) het nodig acht dat de staat haar burgers dient in hun eigen erkende nationale voertalen, onfhankelijk van de geografische locatie waarin ze zich bevinden. Zou dat te duur zijn? Het zou zeker goedkoper zijn dan 6 of 7 regeringen…

  p.s. Indien ik mij vergis; alle suggesties betreffende partijen die hier iets aan willen doen welkom.

  • De EU (er)kent zowat twee dozijn officiële talen. Maar als uw moeder- en gebruikstaal het Iers is, dan heeft u pech gehad. Die staat niet in het lijstje van het EP: Zie bijvoorbeeld ook .

   Zwitserland kent vier officiële talen, maar ook daar hangt het af van ‘een geografische voorwaarde’ met welke ervan men bij de (lokale) overheid terecht kan.

   Peter lijkt ook de (voor)geschiedenis van de verdeling van België in taalgebieden te vergeten. Die kwam er niet op last van flamingantische scherpslijpers, maar als eis van Franstaligen, om te voorkomen dat de ‘terre romane’ door het Nederlands zou worden ‘bezoedeld’. Zie ook de befaamde/beruchte, ondertussen net een eeuw geleden in het licht gegeven Lettre au Roi van Jules Destrée: “Ils nous ont pris la Flandre.” Dat al was het maar ambtenaren in België verplicht zouden worden ook een mondje Nederlands te praten, was en zij natuurlijk volstrekt uit den boze.

   Taalvrijheid in België blijkt voor sommigen nog steeds in te houden over het hele Belgische grondgebied uitsluitend Frans te hoeven spreken.

   “Laten we fier zijn van dit mooi land !” — Ph. de B.

 7. Bravo Ann laat je niet doen door al die onnozele en blinde reacties ! Je hebt de realiteit eenvoudig en duidelijk verwoord !

  • Lol!!! Maar los daarvan. Europeanen komen niet uit de lucht vallen. Zij zijn het nageslacht van duizenden voor hen. En de verwezenlijkingen van deze voorouders op vlak van kunst, cultuur, literatuur, religie enz maken ons heden tot wat we zijn en waarin we leven en hoe goed we het miss wel hebben!… Dus ja men ken er best trots op zijn! Proud to be black kan immers ook!

 8. Je pleit voor verdraagzaamheid tov de koning door onverdraagzaam te zijn tov De Wever :). Een betere wereld begint bij je zelf *cliché*. Geniet van je leven en alle mensen rond je en steek je energie niet in zulke zaken.

 9. Focussen op de lichaamstaal en de das van De Wever, dat is je volste recht. Maar vergeet dan niet die andere kleuter te vermelden: Philip Dewinter die met een grijns Belgische vlaggetjes verscheurt voor de camera.

 10. Des Mensen oog is des Konings kroon.
  Zijn we een Verbeterd Ras?
  Of nog steeds in de bijeenkomst van kleine geheime clubjes, waarin we onszelf beter voelen? Opstandelingen voor de Waarheid.
  Wereld, staat op voor waarheid en laat iedereen die meent (met een rechts trekje) dat je de wereld ook op die manier kan veranderen, verstaan, dat er maar 1 manier is:
  http://www.hoedurvenze.be

 11. In de derde wereld???? Laat ze ( = de partijen die het al jaren voor het zeggen hebben + het koningshuis+ de kerk) nu maar eens ophouden met ons een rad voor de ogen te draaien. Het enige wat telt is hun postje te verzekeren en daar nog royaal betaald voor worden op de nek van de mensen die wel nog bereid zijn te werken. Het systeem zoals het nu is werkt met (minstens) twee maten en gewichten. Wij Vlamingen zijn veel te braaf en hebben nog niets anders gedaan dan buigen voor de heerser, of het nu Frankrijk, Spanje of een andere instantie was. Mocht dit zich bij voorbeeld in Egypte voordoen, dan stond het land alweer in brand. Maar nee, wij zijn zo beleefd…

 12. Ik vind het eigenlijk best grappig dat er aan zo’n futiliteit zoveel aandacht wordt geschonken, nog maar gezwegen over de beledigingen die naar elkaar worden gegooid. Ik ben geboren in Antwerpen en woon nu in Kortrijk. Ik krijg het niet bepaald warm of koud van het feit dat ik Vlaming, Belg , Europeaan, Antwerpenaar of Kortijkzaan ben. Ik kom uit een rechts gezin met een grootvader die tijdens de tweede wereldoorlog voor Duitsland heeft gevochten. Ben ik daar trots op? helemaal niet, maar wetende dat mijn grootvader toen nog een onschuldig kind was van 17 jaar, schaam ik me er ook niet voor. Politiek is jezelf kunnen verkopen en gebruik maken van alles wat de bevolking bezighoudt om stemmen te ronselen. Ik ben nog jong en misschien is dat de reden waarom ik er zo over denk. IK denk dat 60 jaar geleden iemand als Bart De Wever een gevaar had kunnen betekenen voor onze maatschappij, nu vind ik het gewoon grappig dat 1 man zoveel onmin kan veroorzaken tussen landgenoten en stadsbewoners. En het ergste van dit alles is, dat enkel door deze discussies te voeren, hij exact . krijgt wat hij wil de Grote “A” niet van Antwerpen maar van Aandacht.
  En dat is, of je nu voor of tegen zijn gedachten goed bent, wat van hem een sterke politieker maakt. Ik ben geen N-VA stemmer ik ben ook niet uitgesproken voor of tegen het koningshuis. Ik vind gewoon dat er belangrijkere dingen zijn om discussies over te voeren.

 13. Of je nu supporter bent van het koningshuis of niet ,het einde is nog niet in zicht ,filip zal nog wel een tijdje meegaan .Voor veel Vlamingen niet zo een fraai vooruitzicht ,.onze Franstalige landgenoten echter zijn in de wolken ,zeker nu er na 180 jaar monarchie eindelijk een Franstalige dame koningin is geworden . Stel u voor dat de geschiedenis anders was geschreven ,dat Flip verliefd was geworden op een vlaams meisje . zouden de Franstalige ook zo hard geweest zijn voor Leopold III indien Liliane Baels geen Westvlaamse was geweest maar één van hen ……Waalse of Brusselse

 14. Ja, ik ben fier een Vlaming te zijn. Geliefd voor, het zachte en trotse Vlaams karakter door iedere buitenlander, die ik tegenkom.
  Ja, ik ben fier een Belg te zijn, te leven in een standvastig klein landje. Verdeeld door een taalgrens, doch zonder haat en onderlinge strijd.
  Nee, ik ben niet fier op de onnodige en aanhoudende politieke strijd tussen onze twee landsdelen. Een probleem dat enkel op politiek vlak bestaat en volgens mij door het overgrote deel van de Belgen niet begrepen wordt.

 15. Ik ben Vlaming en daar ben ik fier op… tja zware woorden maar ik ben Vlaming en als ik bedenk wat het koningshuis ons kost, wat voor toeren ze uit halen terwijl ze een voorbeeldfunctie hebben enzv.. maak ik ook geregeld de bedenking of het koningshuis wel een goede keuze is. Of misschien in een light versie. Als een politieker het uit hangt of niet correct is kan deze ontslagen worden of bij de volgende verkiezing afgestraft worden. Wanneer de koning of prins zware fouten begaat wordt dit toe gedekt met allerhande verhaaltjes en vergeten en vergeven. Maar we blijven ze behouden en betalen. Als ik als werknemer of als bedrijfsleider fouten bega moet ik de gevolgen dragen … ontslag Faillissement of erger. Als een koning een fout begaat… blijven we hem houden als bedrijfsleider en blijven we hem miljoenen betalen. En dan moet ik mij koningsgezind gedragen??? Flauwekul Laat het land regeren door mensen die de capaciteit hebben ipv door iemand die de job erft. Bekijk dit eens nuchter en vergeet het sprookje van de koning en de prinses want of dit rendabel is en een land of economie ten goede komt daar heb ik vragen bij.
  Liever iemand die verkozen wordt en zich moet bewijzen dan iemand die de job erft.

  • U en ook BdW heeft het volste recht om tegen het koningshuis te zijn. Dit houdt niet in dat BdW als burgemeester van Antwerpen neutraal moet zijn en zowel koningen als presidenten op een beleefde manier moet ontvangen. Verkozen of niet, dat zijn gewoon uitingen van onverdraagzaamheid en kortzichtigheid en dus ongepast !

  • Koen,

   Toch graag even een reactie van mij…
   We weten allen hoe negatief de vlaamse politiekers ( en hun aanhangende media ) staan t.o.v. ons Koningshuis.
   Misschien net hierdoor dat er zoveel heisa ontstaat rond een buitenechtelijk kind, een overdreven snelheid, etc etc…
   Dacht je dan dat er geenenkele politieker buitenechtelijke kinderen heeft? Dacht je nu echt dat ze zich allen aan de ‘regeltjes’ houden ( Denk enkel maar al aan de invloedspellekes in Oostende… ).
   Denk je echt dat een president goedkoper is, en zich correcter gedraagd ( Berlusconi, Chirac, Sarkozi, Putin, en enkele arabische presidenten om geen heel blad te vullen…) Deze verkozenen ( soms op dubieuze wijze ) kunnen amper berecht worden na hun mandaat, en worden wel levenslang doorbetaald…
   Weet je ook dat het Koningshuis ons minder kost dan 2 politieke partijen? ( dotatie van 70miljoen euro per partij ). En dat die partijen zich in de jaren 70 dan nog eens ontdubbeld hebben om dus een dubbele dotatie op te strijken…
   Wie verdient er de grootste blaam?
   Men verteld ons dat ‘de walen’ ‘ons’ fortuinen kost… Wat ‘men’ ons nu vergeet te vertellen is dat vlaanderen decennia lang economisch achterbleef en dat vlaanderen heroogebouwd is met geld uit waalse charbonnages en staalindustrie…
   Natuurlijk, als je het BDW vraagt is dat ‘leugen’ omdat je het niet kunt bewijzen ( er was toen slechts 1 Blegische portefeuille en dus geen ‘transfert’ van geld )
   Nu willen ze de soep nog dikker maken, door bvb de verkeersveiligheid te scheiden. Voor een (moto)valhelm bvb zulken de homologatieproeven regionnaal gebeuren ( dus 1 maal in wallonie en 1 maal in vlaanderen, doch de federale overheid zal de homologatie uitdelen. Is dat verdomme niet debiel? ( Zeker als je weet dat ze al eens CE gekeurd werden )
   De traditionele partijen rammelen met ons *****. Maar allen samen kunnen we weer sterk worden, zoals België in de jaren 60 de derde wereldmacht was! ( Tot er een onnozele ‘Leuven Vlaams’ begon te kressen… )

 16. Van de propagandamachine van de nva hier aanwezig had de heer Goebels nog een lesje kunnen leren. En zo gaat dat op eender welke site/blog waar gefundeerde kritiek op de nationalistische meute wordt geleverd. Dat zijn dezelfde kazakkendraaiers die binnen een paar jaar om te hardst “Wir haben es nicht gewusst” gaan roepen. Ik zal het waarschijnlijk niet meer meemaken, mij hebben ze samen met alle andere weldenkende mensen dan al lang doen creveren. Maar ja ik ben te achterdochtig zeker, achterdocht en al die andere gevoelens zijn het alleenrecht van nva en haar grote leider.
  Voor de rest een schitterend stuk, ook ik voelde zoals veel van mijn stadsgenoten een plaatsvervangende schaamte voor het kinderachtige gedrag van diegene die zich ‘burgervader’ tracht te noemen. Ondanks mijn marxistische overtuiging kon ik niets dan bewondering opbrengen voor Filips die liet zien hoe een groot mens zich gedraagt ten overstaan van een bende haatdragende halve debielen.

 17. Deze column is gewoon iemand’s mening op een bepaald gebeuren. Het staat éénieder vrij een positie t.o.v die mening in te nemen. Alleen moet de Vlaming ( dit is een veralgemening, dus niet op ieder toegepast ) eens inzien dat we niet meer 1413, 1613 of 1913 maar 2013 zijn. Doordat wij eeuwenlang onder vreemde heersers stonden hebben wij daar als het ware een trauma aan overgehouden en moeten we tegen wil en dank “onafhankelijk” worden.
  Het is inderdaad waar dat het Frans vroeger overal in België de officiële taal was en dat de Vlamingen op sommige vlakken gediscrimineerd werden. Maar dat was vroeger…En laat ons stoppen met die vijandige houding tegenover onze Waalse vrienden! Als we samen werken, dan komen we verder. Maar laat ons alstublieft stoppen met die kortzichtige nationalistische visie van Vlaamse republiek, Vlaamse munt… ( zeker in de huidige Europese context )
  Hoe belachelijk is het wel niet dat een frituur zijn naam – een Franse – moet veranderen ! Maar op al die Engelse, Italiaanse, Spaanse termen, daar ergens commentaar? Oei… neen.
  Ik ben mij ook zeer bewust van de oud-strijders die voor onze vrijheid gevochten hebben en ben daar immens dankbaar voor!
  Het huidige Vlaamse Nationalisme is trouwens een artificiële constellatie na 1830 opgericht ( onder Hendrik Consience en andere ) terwijl er van België al sprake was bij Caesar. ( inderdaad fortissimi sunt Belgae – hij noemde ons zo omdat hij ons moeilijker onder de knie kon krijgen en daarmee veel roem kon opstrijken éénmaal hij ons overwonnen had )
  Helaas is de verzuurdheid van een volk evenredig met de welvaart ervan… En daar vind ik ( een mening dus ) Bart een mooi voorbeeld van. Nog iemand een augurk ?

  • die Belgae zijn overwonnen verpletterd uitgemoord en gevlucht over het kanaal. Wat hier is in geweken zijn Frankische stammen van over de rijn. En wij zijn een mengel moes van al wie hier ondertussen is gepasseerd als heerser(s).

   • En door de godsdienstoorlogen zijn in de 15de en 16de eeuw een groot deel daarvan naar het huidige Nederland gevlucht, vooral de ja-knikkers, de lafaards en degene die meeheulden met de Spaanse bezetters bleven achter en zijn onze voorouders, niet echt om fier over te zijn. De gouden eeuw voor Antwerpen was voorbij en die in Nederland begon met o.m. de V.O.C. en door de instroom van de vluchtelingen uit het zuiden.

 18. Veel intellect onder de reacties! Dank je voor de heldere uiteenzettingen aan de ‘tegenstanders’ en ik ben steeds sterker overtuigd dat al het lof op het stukje van Ann komt van een en dezelfde persoon, (zijzelf?) Alle kwaliteiten die genoemd worden over haar stukje zijn kwaliteiten die er net niet in zitten. Ze is alvast een lezer kwijtgeraakt hier en aangezien er voornamelijk tegenwind is als ik dit hier lees, en vooral gegrond tegenwind (tegenover windblazers zonder inhoud) denk ik dat ik niet de enige ben van de bezoekers waarvoor het hier stopt. Vaarwel en leer nadenken ‘schrijfster’ en leer vooral schrijven met je hart dixit Jean Cocteau. Gelukkig dat die mens dit ‘schrijven’ boven zijn citaat die je je zo flagrant toe-eigent niet moet lezen.

  • Aan mij heeft ze dan weer een lezer gewonnen. En als debiele josfien hier dan ook nog eens weg blijft, wordt het alleen maar aangenamer.

   • idem dito hier, en wat een lange gevoelige teentjes hebben die vlaamsche nationalistjes toch, hun leider is blijkbaar onfeilbaar maar ook onaanraakbaar, zucht

 19. Droevig, nietwaar, dat zovelen die een reactie schrijven, totaal geen weet hebben van de schandalen die ons landje inhouden wat betreft de houding van het koningshuis ten opzichte van de Vlamingen.De Vlaming werd altijd beschouwd als een onderontwikkeld wezen dat slechts één ding mocht: de staatskas vullen. Overal werden zijn rechten met de voeten getreden. We hebben een koningshuis dat de taal van de Vlamingen niet kent. We hebben een eerste minister die de taal van de Vlamingen niet kent. We worden dagelijks geconfronteerd met Nederlandsonkundige ministers. Zij besturen een lang waar 65% van de mensen Vlamingen zijn. Onze grootouders konden en mochten nog geen Nederlands gebruiken op gerechtshoven, universiteiten, etc. En nu er één enkele burgemeester is die dezelfde houding toepast op wat het koningshuis en de regeringen van België al sinds 1830 hebben gedaan, is plots zo’n houding ongepast. Je moet Vlamiing zijn, om dat mee te maken …..

   • Als we het Nederlands van Mathilde, geboren en getogen in een tweetalig land, en nu al… (hoeveel?) jaar voorbestemd om koningin te worden, vergelijken met dat van Maxima, opgegroeid in Argentinië… het zegt niet alles, maar toch veel over het respect van de monarchie voor de cultuur van de meerderheid van de bevolking.

    • Ik geloof niet dat ik iemand van de koninklijke familie al ooit in slecht Nederlands kritiek heb horen geven op de taalkennis van anderen. Dat is blijkbaar een voorrecht voor flaminganten. Het valt op dat het juist diegenen zijn die niet eens zonder dt-fouten kunnen schrijven over het algemeen het hardst roepen op de uitspraak van anderstaligen. Voor de rest moet elk tv-programma zelfs in het Nederlands ondertiteld worden omdat de inwoners van de ene provincie die van de andere niet begrijpen. En wat het Nederlands van Màxima betreft, gelukkig praat Mathilde niet van dat lelijke Hollands.

  • Hubert,
   De taak van eerste minister werd aan BDW voorgesteld en hij weigerde… Wat nu? Hij heeft de vlaming verraden mijns insziens! Vlaanderen heeft voor hem gestemd en hij weigert de job?
   ’t Zal zijn ‘baas’ de VOKA zijn die hem doen weigeren heeft vrees ik…

 20. Werkelijk een kloek stuk, goed geschreven en je verstaat de kunst om het vuur in jou over te brengen op anderen.

 21. Dat noemt men dan een koekje van eigen deeg … of denkt u soms dat Bart De Wever in “Laeken” met open armen ontvangen wordt? Nochtans wordt dat “Instituut” geacht de “vertegenwoordiger” te zijn van ALLE Belgen, OOK van die 40% die N-VA/VB/LDD stemmen. Dat de van Saksen – Coburgs altijd al lak gehad hebben aan al wat Vlaams is, dat schuift u even terzijde … selectief geheugen waarschijnlijk … lijkt wel een ziekte onder onze Vlaamse auteurs. En ondertussen Bart De Wever maar afschilderen als de baarlijke duivel. En dan die das, wat een grap: weet u wel hoe een Vlaams leeuwtje eruit ziet. Wel, die is zeker niet geel en ook al niet op een blauwe achtergrond … WEER dat selectieve geheugen.

  Het moet toch zijn dat de overwinning van de N-VA HARD is aangekomen bij het Vlaamse schrijversgild. Die Vlamingen toch; zomaar de socialisten uit het “Schoon Verdiep” stemmen … hoe durven ze, dat galgenaas. Wel dat werd eens hoog tijd; meer dan 100 jaar “Rood” in ’t “Stad” … het was genoeg geweest; jaren dezelfde aan de macht; het deugt niet; niet in Antwerpen, niet in Zoetenaaie, niet in België, niet in Nederland, niet in Europa, nergens …
  Als ik de familienamen van onze politici zie, dan zitten er daar verdorie veel tussen die 40 jaar geleden ook al voorkwamen. “Nepotisme” heet zoiets.

  Of een Stefaan De Clerck die lekker 270.000 euro meegraait, dat mag allemaal, nietwaar Mevrouw De Craemer.

  Maar een blauwe das met gele leeuwtjes, neen dat mag niet …

  Gelukkig is uw column geen “acte d’amour” en is het dus maar een schrijfsel …

 22. Pingback: Bart De Wever is lekker stout geweest! | liekelie

 23. Zou niet beter zijn dat hij zijn ambt afgeeft een gaan werken als een ander,( hij de vader van zijn volk,?????)

   • Mensen van het kaliber van De Wever zijn in elk groot bedrijf nationaal of internationaal zeer gegeerd en niet met het ”preeke” van Antwerps burgemeester ,hij heeft volgens mij de politiek niet nodig om zijn kroost te onderhouden..Ik ben te oud geworden om mij nog met politiek bezig te houden .Mijn generatie heeft niet de weelde gekend om te kunnen stemmen voor politiekers die zo met hart en ledematen opkwamen voor de vlaamse belangen, het waren jaknikkers , als ze maar konden meeregeren

    • Dat hij dan in de privé poen gaat scheppen hé, dan zijn wij van zijn onverdraagzame ideeën af.

    • heb ik toch zo mijn twijfel over, wie zit er in de privé te wachten op iemand die het gaat kan uitleggen met holle woorden, dat is wat anders dan succesvol management

 24. Ann, kinderachtig moddergooien werkt inderdaad contra-productief… Ik begin écht te geloven dat BDW intelligenter is dan alle andere politici samen! Uw column barst van naïviteit, is ongegrond en niet eens gestaafd van wat er dan wél goed gedaan wordt door de huidige federaal regerende partijen (breek me de bek niet open over de laatste staatshervorming met financiële/juridische kater voor Vlaanderen). Als je het mij vraagt is de N-VA de enige partij die België écht wil redden via een confederaal model waarbij nu eindelijk ook Wallonië en Brussel hun inkomsten/uitgaven begroting in evenwicht moeten krijgen (en niet door andermaal de hete aardappel door te schuiven naar Vlaanderen en de werkende arbeidsklasse in Vlaanderen nog verder leeg te persen!).
  Of is de SP-A in het verleden altijd “braaf” geweest? Wie vrij van zonden is werpe de eerste steen… (jullie hebben erom gevraagd):
  1973 Abel Dubois staatssecretaris SP miljardenzwendel RTT schandaal
  1973 Edward Anseele Betrokken in de miljardenzwendel RTT schandaal
  1974 W. Claes, A. Cools en H. Simonet hebben in hun functie van minister van Economische Zaken direct of indirect voordelen verleend aan Fabrique Nationale de Guerre (FN), Kalkar en World Trade Center.
  1974 Alle betrokkenen in de RTT-zaak, nl. Anseele, Dubois, Baudrin, Guchez, behoren tot de BSP. 617 miljoen fr vloeit naar de partijkas.
  1975 Jan Luyten algemeen partijsecretaris SPA RTT schandaal
  1988 SPA en Willy Claes 60 miljoen Agusta smeergeld
  1988 Socialisten in Luik 11 miljoen smeergeld parkeermeterschandaal.
  1988 Hermanus ontving 30 milj, Dassault smeergeld,
  1989 PS-schatbewaarder François Pirot ontving 5 miljoen Dassault smeergeld
  1989 Luc Wallyn ontving 20 miljoen Agusta- en Dassault-smeergeld
  1989 Guy Spitaels 30 miljoen
  1989 Carla Galle 20 miljoen Dassault smeergeld
  1990 Socialisten spekken partijkas met 15 miljoen dollar smeergeld van 25 Belgische Mirages aan Chili,
  1991 André Cools neergeschoten door mede socialisten
  1992 Guy Mathot socialist en smeergeldontvanger in het Augusta schandaal
  1992 Guy Coëme en smeergeldontvanger in het Augusta schandaal
  1992 Guy Spitaels en smeergeldontvanger in het Augusta schandaal
  1995 Frank Vandenbroucke 5 miljoen zwart geld, en pogen van bewijzen te vernietingen
  1995 Etienne Mangé SP-penningmeester smeergeldontvanger in het Augusta schandaal
  1995 generaal Jacques Lefebvre pleegt zelfmoord onder druk van de socialistische maffia,
  1996 Richard Taxquet socialistisch kabinetsmedewerker medeplichtig aan moord
  1996 Pino Di Mauro socialistisch kabinetsmedewerker medeplichtig aan moord
  1997 Anissa Temsamani staatssecretaris Spa oplichting RSZ
  1997 Detiege 9 miljoen Zillion geld
  1999 Hubert Massa advocaat-generaal pleegt zelfmoord onder druk van de socialistische maffia ivm proces Cools
  1999 De socialisten hebben hun veto gesteld tegen een parlementaire onderzoekscommissie naar de moord op cools, niets mag uitlekken.
  2002 Alain van der Biest pleegt zelfmoord onder druk van de socialistische maffia ivm Agusta-Dassault en de moord op Cools.
  2002 Patrick Janssens tracht de sociale zekerheid op te lichten met Telepolis
  2002 Fred Nolf stadssecretaris corruptie rond JC Decaux SPA – verduistering van stadsgelden
  2002 Monica De Coninck socialistische OCMW-voorzitster douche van 9172 Euro op kosten van het OCMW
  2003 SPA steelt 20 miljoen uit de stadskas, onder het mom van aankoop eigendommen
  2003 Steve Stevaert gebruik van overheidsgeld voor electorale propaganda 420.000 €
  2003 Richard Carlier socialist in Charleroi verduistering van 400.000 € ivm Intercommunale d’Oeuvres Sociales
  2003 Werner Daem socialist – doodsbedreigingen inbraak en intimidatie
  2003 Patrick Janssens verkwist 6.860 euro of 276.731 Bfr aan postzegels die helemaal niet nodig waren.
  2003 Luc Lamine socialistische politiehoofdcommissaris – corruptie en Visa schandaal
  2003 Freddy Vandekerckhove adjunct-stadssecretaris SPA verduistering van stadsgelden
  2003 Roger Bekaert stadsontvanger SPA verduistering van stadsgelden
  2003 Kathy Lindekens Visa schandaal
  2003 Tuur Van Wallendael Visa schandaal
  2003 Sylvain Sleypen Visa schandaal
  2003 Guy Vrijs Visa schandaal
  2003 Steve Stevaert onkostenfraude 22.210 euro of 895.951 frank
  2003 Eric Tomas socialistisch minister in Brussel onkostenfraude waaronder bvb een poetsvrouw voor 1250 €in de maand.
  2003 Tanja Smit is fractieleidster van de SP.a gebruikt manschappen, wagens, computers, enz,,, voor haar verkiezingscampagne
  2003 Johan Vande Lanotte SPA verspild 36 miljoen euro belastingsgeld aan vakantiedorpen om te laten verloederen.
  2003 Tobback wordt genoemd in Oostduitse spionagedienst STASI archieven, Laurette Onkelinx weigert een onderzoek te openen,
  2003 Sylvain Sleypen (SP.A gedeputeerde ) zou er in twee jaar tijd 23.000 euro visa geld hebben doorgejaagd.
  2003 Piazza dell’ Arte – Marijke Seresia socialistische Mutualiteiten per maand 200.000 fr + jarlijks 9.278.177 fr
  2003 Patrick Janssens heeft Telepolis een speeltuin voor topambtenaren en politici die loon willen aanvullen

  • Wilde net deze zoveelste intelligente reactie lezen, kwestie van mee te zijn met de roddels. Maar ben toch maar gestopt bij ‘1973 Edward Anseele, PTT’. Die mens is gestorven in 1938!!!!

   • Hier heb je het wel mis, ‘vader’ Anseele overleed inderdaad in 1938. Maar de zoon van ‘vader’ Anseele (met dezelfde naam) was in 1973 minister… Buiten wat schandaaltjes was hij gekend voor zijn slaapverwekkende toespraken. De politieke dynastie Anseele stopte na zijn exit van het politieke toneel.

 25. Geen voeling met je volk? Allicht ook geen voeling met je familie? Daar ben je ook zomaar per toeval, boef, in geboren… Tssss… Ik schaam me dat mijn volk dergelijke zielloze apathische volksgenoten heeft die niets van een volksziel kunnen noch willen begrijpen en dan hun blabla als enig geldende wijsheid verkondigen en opdringen.

  • Foei, Bartje is stout geweest. Bartje mag volgende week niet gaan vendelzwaaien bij de vriendjes van Voorpost. Eigen schuld, dikke bult.

 26. Wat een schande dat hij de koning niet respecteert, die man is door god uitverkoren om ons belgenland te leiden! Daar mag men niet mee spotten, zoals het terecht ook in de wet staat.
  Die Wever is door het achterlijke verkozen en vindt dat dat beter is dan de uitverkoren heilige koning, schande en majesteitsschennis! Gelukkig laat onze wet toe hem daarvoor in de gevangenis te steken. Tijd dat men dat dan ook doet!

  • Tja … inderdaad een schande.
   Je mag wel niet vergeten dat Bartje hier een officiële functie te vervullen had, en tot op heden leven we nog altijd in een Monarchale staat. Dus moet hij zich schikken naar de wetten in dit land. Ik kan gerust begrip opbrengen voor zijn persoonlijke gedachtegoed, maar in zijn officiële functie mag dat niet doorsijpelen. Indien hij het toch zo moeilijk had die mensen de ontvangen, dan had hij zich maar moeten laten vervangen door een meer Royalistische medemens.
   En of een Monarchie beter of slechter dan een republiek is doet hier niets ter zake.

   • Dan moeten de van Saksen – Coburgs OOK die mensen respecteren die N-VA/VBB/LDD stemmen. En dat is samen zowat 40% van Vlaanderen.

    • En welke macht heeft ons vorstenhuis dan nog, dat zij tegen ons, Vlamingen, zouden gebruiken? Als je het hier hebt over het gebrek aan een regeringsdeelname, dan moet je wel de hand in eigen boezem durven steken.

 27. Shakespeare kon niet beter verwoorden wat er al jaren in mijn hoofd sluimert. Hoe grappig BDW ook was in de tijd dat hij nog een olijke dikkerd was, hoe gevat hij ook over kwam in de slimste mens, is hij om de redenen die Shakespeare aanhaalt een gevaarlijk man. De verzen lijken hem op het lijf geschreven en als ik niet zo’n hoge pet op had van Ann De Craemer als columniste, zou ik ervan overtuigd zijn dat ze aangepast werden. Zelfs na zijn electorale, corporale en culinaire successen blijven zijn ogen ‘loerend’, voelt hij zich ‘bespot’ (Calimero, maar ach hij kan er echt niets aan doen…) en ‘glimlacht hij zelden’, en nog minder wanneer onze doorkluchtige koning (zie Youtube Formidable/Koning Filip) op bezoek komt. Natuurlijk is de vorst een archaïsch en volkomen irrationeel fenomeen in de hedendaagse maatschappij, maar is een vlag, of het nu om een leeuw of een soepkieken gaat, dat ook niet? Afschaffen die handel, samen met dat enge nationalistische denken dat ons terug naar de middeleeuwen wil voeren. Ik ben hoegenaamd niet trots dat ik Belg ben (wie zou dat wel zijn in dit apenland), en daarom juist ben ik graag Belg: omdat mijn identiteit als Belg niet eenduidig is en bijgevolg onbegrensd en niet beperkt door nationalistische bloed- en zaad theorieën die het denken vertroebelen,het gemoed bezwaren en de frustratie alleen maar groter maken.
  Voilà, het is eruit!
  Bedankt, Ann, en nu ga ik dadelijk een of ander boekje van je kopen, want eigenlijk ken ik je niet. Wat raad je me aan?

  • Bedankt, Bill, voor deze zeer fijnbesnaarde reactie. Wat raad ik je aan? Alles, uiteraard! ;-) Als je wat van de verontwaardiging wil die in deze column zit, kan je best beginnen met mijn debuut ‘Vurige tong’. Waarvoor dank!

    • Het is niet omdat u zelf deze pagina vol kladt onder verschillende pseudoniemen, dat anderen dat ook doen. Aan jezelf ken je een ander in dit geval.

   • Er is er ene die vraagt welk boekje hij moet kopen….en die krijgt onmiddellijk reactie…..LOL….waarvoor dank

    • Inderdaad, tegenargumenten komen niet. Maar wel per negatief bericht dat gepost wordt, eentje dat ver erover lof zwaait.

  • zo veel tekst en zo weinig inhoud … zeg liever je mening in klare taal, je bent anti-nationalist maar je bent graag Belg omdat het niet eenduidig is ? ik zou een kinderboek kopen . misschien kan het je inspireren tot duidelijke tekst . ik weet nu niets meer over jou standpunt en vraag me af of je het zelf wel weet ? een onduidelijk debat draagt niets bij aan onze maatschappij .

 28. Was u aanwezig bij de intrede? Of is dit enkel een blogging/mening van tv en foto van seconden fracties bekijken ?

  • Iedereen zit af te geven op het koningshuis en als BDW zogezegd door zijn plastron en zijn houding toont dat hij er niet van overloopt, loopt iedereen ineens weer over van koningsliefde, ik kan niet volgen.

 29. Kunnen we het niet over de échte problemen hebben dan alleen over ‘Petit pays,petit esprit’ dit gekonkel is precies wat in de hand werkt.Laat ons ook niet vergeten dat deze brulkikker democratisch verkozen is!
  Dat de soevereiniteit en integrale begroting van dit land zonder parlementair
  toezicht is overgeheveld in alle stilte aan onverkozen amtenaren van Europa,schijnt niemand te deren.

 30. Wat doen interpretaties van wie, waar, wanneer en waarom iets doet op de wijze dat ie het doet en waartoe, ter zake? Zeggen die niet veel meer over de persoon die de mening debiteert dan over de persoon die daarvan het onderwerp uitmaakt?
  Voor wat mijn mening waard is: ik vind het een leuk blogje, met een mening die ik niet deel. Zonder meer. ;-)

 31. Ik kan alleen maar akkoord gaan met de eerste reactie op dit stukje.
  Het is zo zielig om BDW op lichaamstaal en zijn das af te rekenen. Geen enkele andere politieker wordt zo in de nek geblazen en dat maakt die nekblazers echte ‘nazi’s’ zoals die zelf het woord zo graag in de mond nemen als het over BDW gaat. Ik ben blij dat ik niet in zijn schoenen sta. Hij zal later, zo zal blijken, met kop en schouders uitsteken boven de Lanottes, de vandebossches die wel de ‘juiste’ partij maar het verkeerde ideaal (corruptie) gekozen hebben maar waar geen haan naar kraait behalve dan onze hedendaagse Socrates (BDW) die op dezelfde manier de gifbeker zal krijgen. En alle ‘klokkenluiders’ en ‘bloggers’ die energie gestopt hebben in hem zwart maken ivm zijn das en hoe hij zijn armen houdt, ipv echte criminaliteit aan te klagen (Lanotte met zijn Oostendse ‘truc’ van een paar miljard belastingsgeld), zullen afkomen met het klassieke excuus: “we wisten het niet.” Inderdaad iets om over na te denken en laat jullie ondertussen maar pluimen door de ‘goeden’ als jullie dat veel beter vinden dan iemand die wat lijnen trekt in een aan chaos ten onder gaand beleid. Want laat nu elke lijn een zijn waarover te struikelen valt voor mensen die alleen maar korte termijn denken aandurven.

 32. tja, en verder dan die conclusie komen de meeste en waaronder dus ook deze schrijfster niet meer . dit is een volledige propaganda en die is nodig ook . je kan het land niet meer besturen als het is .ik hoor veel klagers over hun zuurverdiende centen maar om er iets aan te doen is te veel . om politiek nog maar te leren begrijpen behoort ook niet tot de mogelijkheden want het is saai en ingewikkeld geworden. daar gaat het hem juist over . politiek is een groot spel en optreden en iedereen doet er aan mee . Bart De Wever moet ook zijn spel spelen net zoals de spa, cd&v en vld nog meer doen . heel de propaganda van vlaams nationalist te zijn is er gekomen omdat het land met zijn 4 verschillende regeringen bijna geen enkele akkoorden bereiken. ten 1ste deel je daarmee het land zelf in stukken. ten 2de kost het 4 keer centen van onze burgers in plaats van 1 keer en ten 3de geef je de politiek een kans om achter het gat van de burgers coalitie te maken waarvoor de burger totaal niet voor gestemd heeft . het gaat er dus gewoon over dat omdat er niet gehandeld wordt als 1 land, is het beter om het Vlaamse gewest onafhankelijk te maken. zo kan men zonder toestemming aan de andere gewesten zelf nog iets in eigen streek bereiken. kort samengevat is dat het doel van N-VA en Bart De Wever . iedere Vlaming zou moeten trots zijn dat we eindelijk eens voor ons zelf opstaan en onze stemmen die we gemaakt hebben ook krijgen . en niet onder druk de franstalige ps hier in vlaanderen aan de macht komt en al onze belastinggelden opeist om daarna onze voorstellen regelrecht in de vuilbak te deponeren . Als de crisis moet opgelost worden dan moet je zorgen dat lokale bedrijven bereid zijn om werk te geven. daarvoor moeten de kosten overbrugbaar zijn . en dat doe je gewoon door minder lasten op arbeid te vragen . dat geeft minder inkomsten voor de staat maar ze hebben er ook minder nodig want de mensen die vroeger een uitkering vroegen die vragen dit nu niet meer en dragen zelf nog bij voor de staat . subsidies voor jongeren of 50 plussers om aan een job te geraken is ook zo’n spa regeltje waar je eindeloos ruzie van maakt . wie heeft daar recht op en waar ligt de grens. 1 dag ouder of jonger dan voorgeschreven tel je niet . bedrijven negeren je niet omdat je te jong of te oud bent . maar als je dan met die hoge lasten toch moet 1 uit de 10 kiezen dan kies je idd iemand die alles mee heeft ,van ervaring en toch nog veel fitheid en werklust dus kom je automatisch tot een 30 er. tenzij als het financieel haalbaar is om veel werknemers aan te werven kijk je daar niet zo nauw op en zijn de meeste bereid om iedereen een kans te geven . nu wordt er gehandeld op basis van als we de vele werklozen geld geven waarvan ze kunnen leven zijn ze content en de belastingbetaler denkt dat het aan de crisis ligt. de bedrijven lopen weg uit België omdat de kosten in een ander land veel gunstiger zijn en duw je de burgers dus 1 een spiraal waar je op een moment op de grond word geslagen . een land waar bedrijven geen werk meer geven is een land zonder werknemers, zonder belastingbetalers en zonder geld om de zovelen hoge uitkeringen te betalen, laat staan waar je geld voor een subsidie gaat voor halen ? jammer dat er maar een kleine 35 % (N-VA stemmers) van de Vlamingen al zo ver gedacht hadden om te zeggen dat ik nog liever heb dat Vlaanderen onafhankelijk wordt dan dat ik zonder werk kom te zitten en de staat failliet gaat . ze houden zich liever bezig met commentaar op een campagne die tegen het vorstendom is die al eeuwen uit de mode is en die geen enkele functionele functie heeft en niet alleen de man zelf die wordt betaald … ook nog eens zen vrouw,broer, zus ,ouders, en grootouders. en zen kinderen ook als ze 18 worden .Dat alles voor 1 functie te bekleden ? en dan klaagt men al over vertrekpremies van CEO functies . Kortzinnige mensen !!!

  • Ieder heeft recht op een mening, natuurlijk. Ik heb het gevoel dat de uwe uit een foldertje van NvA komt.

   • dit komt van iemand die zelfstandig is en dagelijks te maken heeft met de problemen om personeel aan de slag te houden terwijl mijn productiviteit absoluut niet naar beneden gaat maar de kosten wel omhoog gaan … het feit dat dit aan volgens jou lijkt op een folder van N-VA wil zeggen dat ze perfect weten wat het probleem is en hoe ze het zouden kunnen oplossen . ik leg de punten gewoon ook nog verder aan .

    • Wat is goedkoopst, 1 centrale regering of 6 verschillende ( elkaar vaak tegenwerkende ) regeringen?
     Wat is goedkoopst, 1 regering betaald door 11 miljoen mensen of een regering betaald door 5 miljoen mensen…
     De politiek is ons aan het uitmelken, verdeel en heers! Dat hebben ze goed onthouden!

    • Misschien een kleine tip: als een woord rood onderlijnd wordt, dan wil dat niet zeggen dat het een socialistisch woord is maar gewoon geen correct Nederlands. Het is triest vast te moeten stellen dat diegenen die het hoogst van de toren blazen als het erop aankomt het Nederlands te gebruiken, er blijkbaar het slechtst in zijn. Maar ja, daar mag je niets van zeggen, want we moeten maar begrijpen wat ze bedoelen en de boodschap zou belangrijker zijn dan de vorm. Datzelfde principe verdwijnt natuurlijk ineens als sneeuw voor de zon als je Waal bent, of migrant of asielzoeker. Dan moet je ineens vlekkeloos Nederlands praten, schrijven… noem maar op. Voor de rest moeten er op tv ondertitels gebruikt worden voor iemand die 2 dorpen verder woont maar soit. Luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden, dat is hét adagium van de nieuwe Vlaamse nationalisten.

 33. Ik deel uw mening dat mensen vooral waardering verdienen en moeten halen uit hun eigen streven en verwezenlijkingen, maar tegengesteld aan u dan breng ik ook uit vrije wil hulde aan zij die voor mij verwezenlijkingen tot stand hebben gebracht voor de hedendaagse maatschappij waarin ik leef, er bestaat zoiets als vlaamse daadkracht en “nie zeveren maar doen”, kijk rond u en stel vast. Wat betreft het koningshuis, waarom moet er enige erkenning zijn voor hun ? Wat zijn hun verwezenlijkingen, en individueler, waarom is Filip koning, op basis van welke verwezenlijking ? Dit is tegengesteld aan uw eigen principes, en toch gaat u in uw eigen artikel daar totaal niet op in. Leeuwen op een das, hij die het doet toont een mindere kleinere kant van zichzelf, niemand is perfect, maar schrijven over die leeuwen en concluderen met latijnse verwijzingen….een mindere en kleinere kant van uzelf.

  • volledig met Dimitri eens. Koning word je ook niet door verwezenlijking of verdienste, maar door puur toeval dat je in die familie geboren bent. Dus dat BDW daar niet staat te springen van pure blijdschap omdat hij ze moet ontvangen, dat vind ik niet zo abnormaal.

  • Ik heb het niet zo voor het koningshuis, nee. Maar daar gaat dit stuk niet over. Wel over onbeleefdheid en aanstellerij, en je eigen politieke agenda willen doorduwen op ongepaste momenten. Wie mij leest, weet dat ik heel anti-religieus ben. Maar als ik naar een begrafenis ga in een kerk, gedraag ik me, en stel ik mezelf niet aan, en heb ik respect voor waar het op dat moment werkelijk om draait. En dan heb ik nog geen politieke functie als burgemeester uit te oefenen, waarbij je de belangen van de gemeenschap, en niet van je eigen politieke achterban hoort te verdedigen.

   • De man heeft voornamelijk bewezen een democraat en ‘legalist’ te zijn. Iedereen was vrij de te juichen en te protesteren. Voor en tegen kregen hun plek en het recht op vrije meningsuiting werd gerespecteerd. Hij heeft, weliswaar niet van harte, de egards waar genomen. Zijn houding was wellicht even onverschillig en koud als de ontvangst die hem eerder die week in Laeken ten beurt viel. Hij speelde ten minste geen komedie en bleef ten allen tijde correct. Hij mag ze niet, dat is duidelijk, maar niettemin vervult hij zijn plicht als dienaar van de gemeenschap. Men stelt zich vaak de vraag of BDW wel de burgemeester is van alle Antwerpenaren. Over Philippe I bestaat die misvatting helemaal niet. Een middeleeuws en anti-democratisch instituut dat op verfoeilijke wijze ruim 30% van de Vlamingen wegzet als vooroorlogse bruinhemden, louter en alleen om men een andere staatsvorm voorstaat en de modernisering van ons staatsstructuur, zo’n persoon kan nooit de koning van alle Belgen zijn.
    Anderzijds kan ik me vinden in wat u zegt over ‘trots dat ik Vlaming ben’. Ik ben Vlaming, maar ben niet trots op de toevalligheid van hier geboren en getogen te zijn. Hoewel… zelfs deze uiting van herkomst (‘Trots dat ik…’) valt in het niets, vergeleken met het nationalisme en patriottisme dat men dagelijks in het Nederlandse, Amerikaanse, Japanse, Braziliaanse of Deense straatbeeld waarneemt. Mijn punt: zelfs de meest rabiate VB’er is minder nationalistisch dan de meest gematigde Italiaan of Nederlander, die zichzelf het zinledige etiket ‘wereldburger’ opkleeft. Van twee dingen één.

    • Helaa, Joachim, mochten de mensen die tegen Monsanto protesteerden dat niet… Zij mochten een GAS boete betalen. De man bewijst vooral een selectief “democraat” te zijn.

   • wat is er nu een beter moment dan bij een intreden bezoek aan de stad Antwerpen. hoofdstad van Vlaanderen om de politieke druk door te duwen ? volgens jou gaat het dus gewoon om het pleziertje van de koning en de mensen die eens de koning willen zien ? het gaat ook om de mensen die de koning niet willen zien en daar mag ook als burgemeester en Voorzitter van een Republiekeinse partij Waarvoor 35 % Vlaanderen voor gestemd heeft zijn mening tonen . hoe hypocriet kan je zijn als je voor democratie stemt dat je dan de wil van 1 man voortrekt en de rest zou moeten zijn mond houden ? Bart de wever is een politieker maar ook een Burger van Vlaanderen en mag zijn eigen mening overbrengen maar volgens jou moet hij zen mond houden en schijnheilig doen . dat zegt meer over jou dan over Bart De Wever !!

    • Bart De Wever is net heel braaf geweest. Dat een volbloed republikein niet staat te springen om ‘de koning en koningin’ (lees: multimiljonairs op kosten van de belastingbetalers, met als enige verdienste de juiste achternaam én wereldkampioen handje zwaaien) te ontvangen, maar dat wél doet, zeer cordiaal weliswaar.

     En die tricolore band niet aandoen, wel, ik zou hem ook niet aandoen als Vlaming: de vlag van een land dat de eerste honderd jaar van zijn bestaan gewijd heeft aan het *trachten* te vernietigen van de taal en cultuur van de meerderheid van zijn bevolking! (en daar nog steeds -minder openlijk weliswaar- mee doorgaat) ‘Gelukkig’ is dit ‘slechts’ volledig gelukt in Brussel.

   • Inderdaad heeft dit niets te maken met zin of onzin van het koningshuis maar inderdaad met een misprijzen voor iedereen, die niet NvA’er is. BdW was daar als burgemeester en moet zich in die functie
    gedragen. Over onbeleefdheid en aanstellerij gesproken… waar haalt die man het recht om elke Vlaming en/of Antwerpenaar af te schilderen als een nationalistische idioot.

   • BDW heeft zich afzijdig gedragen, zover akkoord. Maar onbeleefd? Nee, niet akkoord. Uw reactie ‘ Weverke, Weverke,etc’ zegt veel meer over u zelf dan over hetgeen waarover u het wil hebben . Bang voor de verkiezingen?

 34. Weet U nog dat homo’s in Antwerpen achter het loket geen regenboog T-shirt mogen dragen omdat ze zo hun ‘obediëntie’ zouden kenbaar maken. Komt met die das de neutraliteit niet in het gedrang die hij wel van zijn personeel eist?

 35. Mooi verwoord en met de juiste verwijzingen in een beeldige context geplaatst. Ik hoop alvast dat “Keizer Bart” zijn hoogmoed leidt tot zijn val en ik zal één van de Antwerpenaren zijn die ertoe bijgedragen heeft door niet voor hem te stemmen.

 36. Kijk, ofwel heb je echt ballen aan je lijf en dan draag je die zwart-gele das tijdens dat koninklijke bezoek als een statement.
  Maar nu met een flauw afkookseltje komen en je verschuilen achter “’t Is een Venetiaanse leeuw, u bent veel te achterdochtig…”. Tjonge tjonge, wat een vijg zeg!

 37. Toch maar beter Julius Caesar niet verwarren met een Engelsman die een toneelstuk over Julius Caesar heeft geschreven. ;-) En tegelijkertijd ook maar even de eigen vooringenomen aversieve (al dan niet lichaams-)taal van op een nuchter afstandje bekijken, op een vrije luie herfstnamiddag ;-)

 38. ” Ik denk dat ik meer hou van mensen die vertellen dat ze trots zijn op wat ze hebben verwezenlijkt ….” : ik ben GEEN vlaams-nationalist en dààr ben ik fier op; dat is mijn eigen verdienste

 39. gefeliciteerd met dit stukje (het raakt me meer dan het woord stukje doet vermoeden). De typering van de pezewever die je geeft zal ik zonder meer onthouden. Dat deze man de Antwerpenaar in verlegenheid brengt, is maar half waar. Laat binnen vijf jaar weten als Antwerpenaar dat je er genoeg van hebt en verkies een betere burgemeester.

 40. Wat BDW een beetje vergeten is dat de taak van een burgemeester er moet zijn voor alle inwoners van zijn of / haar stad of dorp en niet alleen om zijn electoraal publiek te plezieren.

 41. De nagel op de kop noemen ze dat. De Antwerpenaar nog maar eens in verlegenheid gebracht door de eigen burgervader. Bah. En die andere zot die daar als een kleuter verheugd vlaggetjes stond door te scheuren… Heremijntijd, dat sorry excuse for a human being schijnt te zijn vergeten dat er voor het voortbestaan van die vlag vele vele mensen gestorven zijn. Wedden dat hij volgend jaar bij de herdenking van WOI op de eerste rij staat?

  • Je bedoelt toch die vele arme Congolezen die voor het voorbestaan van die verfoeilijke vlag gestorven zijn, nietwaar? Dat is waar dit België, dit koningshuis in het buitenland om bekend staan. De afgekapte handen, de plundering van Congo, de fysieke en mentale verkrachting van een natie, voor de grootheidswaanzin van een koningshuis belust op macht en aanzien. Elke Antwerpenaar, Vlaming, Waal, en ook ook Belg, zou beschaamd mogen zijn voor dit koningshuis, dit land en zijn geschiedenis. Wat kan de das van De Wever ons nu schelen, het is het bloed dat aan de handen van dit land, diens koningshuis en diens marionetten hangt dat mij stoort.
   Die driekleur ergert mij veel meer dan die leeuwen, maar ik begrijp wel dat dit moet in dit land. Liever wijzen naar de De Wever dan te verzaken aan dit leugenachtig sprookje.

   De schrijfster van dit artikel zou beter daar eens aan denken voor ze deze poppenkast bijwoont en daarna anderen kinderachtigheid verwijt.

   • Ik denk dat rechtse mensen beter heel stil zouden zijn als het gaat over uitbuiting van mensen in de derde wereld.

   • VDb,

    Je kan op die manier ook alle andere landen die ooit een kolonie hadden noemen… En sommige Europese landen die eigen Europeanen massaal uitmoordden, en dat omwille van een ‘Ubermensch’…

Reacties zijn gesloten.