Zelfstandigen bashen: genoeg!

Deze column verscheen in de Krant van West-Vlaanderen van 23 augustus 

Eind juli maakte het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bekend dat zestien procent van alle zelfstandigen in hoofdberoep minder dan 833 euro per maand verdient, terwijl de armoededrempel op 973 euro ligt. De reacties op nieuwsfora deden me besluiten dat een groot deel van Vlaanderen een hekel heeft aan zelfstandigen, bij wie ze nochtans letterlijk hun dagelijkse brood kopen. Eén voorbeeld geeft de teneur van alle reaguurders weer: “En als ge het zwart geld mee rekent, is het dan nog zo erg gesteld met de zelfstandigen. Aan hun autopark te zien stellen ze het anders vrij goed.”

Uit ervaring weet ik dat de meeste werknemers denken dat alle zelfstandigen een zwarte boekhouding hebben, en dat kosten inbrengen hetzelfde betekent als iets gratis krijgen. Vaak heb ik me afgevraagd waarom mensen zelfstandigen bashen zo heerlijk vinden, en vast luidt het antwoord dat werknemers hen hun vrijheid benijden. Zelfstandigen hebben geen chef, en dat leidt tot jaloezie die wordt geventileerd in domme uitspraken als ‘zelfstandigen worden slapend rijk’. Werknemers vergeten daarbij graag dat de meesten onder hen hun loon krijgen van een zelfstandige die ooit de durf had om een zaak uit de grond te stampen, en daarbij de eerste jaren vaak zwarte sneeuw heeft gezien. Niet alle zelfstandigen zijn trouwens grootverdieners: de nieuwe pralinewinkel in mijn straat lijkt me geen sloten geld te scheppen, en zelf doe ik dat als schrijver evenmin. Ik heb bovendien geen recht op vakantiegeld, een werkloosheidsuitkering of betaald verlof, terwijl ook ik nochtans netjes mijn belastingen betaal. Ik klaag niet, want mijn vrijheid is me veel waard, alsook het feit dat ik mijn werk met passie doe. Maar net die vrijheid en passie zijn voor werknemers blijkbaar redenen om zichzelf als de arme sukkelaars af te schilderen, terwijl zij wel een pak meer voordelen hebben dan de zogenaamd immer bevoordeelde zelfstandigen. Als ik daar een opmerking over maak, schamperen sommigen dat ik ook maar werknemer moet worden. Onzin is dat, al is het maar omdat mijn beroep niet in loondienst is uit te voeren, wat ook geldt voor veel andere creatieve en vrije beroepen.

Dat de haat voor de creatieve zelfstandige nog groter is dan voor de ‘gewone’ zelfstandige, mocht ik ondervinden toen de regering vorig jaar aankondigde de belasting op auteursrechten te verhogen – een beslissing die ze later terugdraaide na protest van vooral auteurs en muzikanten. Op fora regende het reacties van individuen die vonden dat die schrijvers maar eens ‘echt’ werk moesten gaan zoeken. Vaak gaat het dan om dezelfde mensen die deze zomer genoten hebben van festivalmuziek of van een goed boek op het strand.

Als Ford Genk sluit, betoont het land zich massaal solidair. Wanneer, zoals vorige maand, het nieuws komt dat veel zelfstandigen het moeilijk hebben of zelfs failliet gaan, is geen hoongelach maar evenveel medeleven als voor werknemers op zijn plaats.

219 gedachtes over “Zelfstandigen bashen: genoeg!

 1. Het is spijtig dat mensen niet beseffen dat de reguliere economie van het leveren van goederen en diensten beduidend kleiner is geworden dan de financiele economie van speculatie. Ook vermindert de arbeid die verricht moet worden door mensen zienderogen door de automatisatie en de buitenlandse concurrentie van lageloonlanden die met andere normen, waarden en regels hun productie en afzet doen, juist in die landen waar veel hogere eisen gelden. Dit is het mechanisme dat de economie stuk maakt. De mensen zien de crisis en worden tegen elkaar opgezet. Oud tegen jong, zelfstandige tegen bediende of arbeider. En intussen wrijven de rijken in hun handen. Als 85 van de rijkste mensen op aarde meer hebben dan 3.5 miljard van de andere mensen, als de natuur vervuild is en vele diersoorten uitsterven dan vraag ik mij af welke vooruitgang de maatschappij maakt met haar economisch model. Los van al het leed dat het brengt, zoals armoede, zoals onverdraagzaamheid, zoals het moeten aanvaarden van een veredelde slavenarbeid. Want tenslotte is er overproductie op de wereld, heel hoge stress en toch moet iedereen nog meer werken om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar zolang de gewone mensen zullen vechten tegen elkaar, zullen de rijken het spel alleen maar met plezier aanschouwen. Mooi artikel, Ann.

 2. De realiteit is dat indien je als zelfstandige alles doet volgens de regels, dit economisch niet meer haalbaar is. Ik denk dan aan de horeca maar ook aan andere sectoren. Probleem is niet of een werknemer het beter of slechter heeft, of een ambtenaar of een leraar of een zelfstandige want iedereen kan kiezen wat hij of zij wil doen. Probleem is dat de Belgie zeer vermogende burgers heeft (die nu grotendeels 60+ zijn) maar dat de Belgische staat eigenlijk bankroet is en nu heel veel geld gaat halen waar het kan : bij werkende mensen, bij kleine zelfstandige die simpel te controleren zijn .. en ja, het zijn de vele talrijke ambtenaren die dit veelal doen. Ik ken mensen die 20 jaar stempelden (en toen nog elke dag naar buiten moesten gaan) en nu hiervoor nog een pensioen trekken, deze hebben ruimschoots 300000 euro cadeau gekregen in hun leven van de staat.. Ik kan het hun niet kwalijk nemen maar wij zweten dit nu wel uit. Maar dit is okee, want al die vorige ministers uit de jaren zestig en zeventig zijn nu eervol minister van staat. Ik ben ooit zelfstandige geworden, en er is ooit duchtig van geprofiteerd door zelfstandigen met schijnetentjes en dikke auto’s, maar de slinger is duchtig de andere richting uitgeslaan., geloof me vrij, Tenzij je heel veel geld kunt verdienen met een superprodukt of dienst, zou ik heel diep nadenken.

 3. Ja toch vreselijk eigenlijk.. De zelfstandige betaalt én belasting op zijn eigen loon én alle belasting op de lonen van zijn werknemers, én belasting op de winst..maar zij zijn degenen die slapend rijk worden..
  Al die belastingen gaan systematisch omhoog. Zo nu ook de op het einde van de rit.. als je als hard werkende zelfstandige een potje hebt gespaard in je vennootschap en je stopt of verkoopt, dan mag je daar vanaf volgend jaar ook nog eens 25% van afgeven… Dat is alsof je heel je leven spaart voor je kinderen en als je het ze kado wil doen, de overheid nog effe langskomt. Zouden jullie dat pikken?
  Ons pensioensparen ,waar we 15 jaar hadden in gespaard zijn we volledig kwijt omdat de verzekeraar overkop is gegaan! Voor de weknemers heeft de overheid bijgepast.. voor zelfstandigen was het pech, wij zijn gewoon alles kwijt.
  De overheid laat de zelfstandigen in de steek. Ze stimuleren de starters met hopen middelen om te kunnen stoefen dat de werkloosheidscijfers beter zijn en dan laten ze diezelfde zelfstandige daarna stikken ..
  Eigenlijk zouden alle zelfstandige eens een dagje moeten staken.. kunnen we daar eens een oproep voor doen?
  Dan ligt pas het volledige land plat ..Maar ik vrees dat dat nu eenmaal niet in de aard van de zelfstandige zit. We rapen alle moed bijeen en werken gewoon NOG harder.
  En ja, wij moeten als zelfstandige niet schieten op werknemers,maar als ik gisteren die bedienden van de stad Antwerpen zie reclameren omdat ze na 15u ’s middags nog moeten werken , dan denk ik écht ‘die hebben nog niet begrepen dat voor niks de zon opkomt’

 4. Ach, een wereld zonder zelfstandigen zou maar een grauwe en trieste boel zijn, een DDR-kloon… Ik werkte bij de overheid, maar kon met veel genoegen de zon in het water zien schijnen, de reflectie was niet verblindend, wel verhelderen…

 5. Ik zou het zelf niet beter kunnen verwoorden …
  Verder wil ik graag tegenstanders..(want zo gedragen zij zich tegenwoordig)Willen vragen wat zij gaan doen als zij morgen geen werkgever meer hebben ! Wees blij dat er mensen zijn die inderdaad vandaag de dag nog een zaak uit de grond durven stampen , vaak gaat gans het gezin mee In dat verhaal , moet er hard gewerkt worden , en tegenslagen verwerkt worden die niet opgevangen worden door een uitkering of steun van waar dan ook ! Als zelfstandige betaal je RSZ dat betekent dat je een verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe hebt. Zonder zelfstandigen gaan we terug naar het communisme,
  Voor al de gefrustreerde werknemers die zich verkijken op het feit dat de baas met een grotere luxueuzere wagen rijdt! Zet eens de stap, vergaar een beginkapitaal , geef mensen werk , durf investeren , lig nachten wakker over bepaalde beslissingen overleef belastingen , btw en bedrijfsvoorheffing en doe dan pas je mond open !!!! Want wanneer je dit allemaal gerealiseerd hebt weet je waarover je praat!!!!

   • en wanneer ze kopje onder gaan zoals ik heb meegemaakt teveel openstaande facturen en plots de bank die de geldkraan dichtdraaide terwijl wij bij de bank getekend hadden in hoofde en overdeelbaarheid ( m.a.w in eigen persoon aansprakelijk voor de schulden van uw vennootschap ) en dus op de zwarte list komt te staan bij de Nationale Bank , en er een klopjacht op U word gehouden om de laatste cent , en het laatste stukje inboedel dat je dan nog hebt te kunnen inpikken , terwijl ik al 17 jaar met een gemiddelde van 13 uur per dag bijna 6 op de zeven en enkel 2 weken tijdens de zomervakantie verlof neem ….. dan zal ik het wel zelf gezocht hebben zeker ,,,,,,, slecht beheer ……. niet bekwaam genoeg.
    MVG
    getekende zelfstandige voor voor de rest van mijn dagen ….

    • Beste Wim,
     je hebt er geen idee van hoeveel zelfstandigen in hetzelfde schuitje zitten… Ik hoor het niet alleen overal, ik voel het ook.
     Nooit een cent in het rood gestaan, afgezien van een renting voor een auto nooit enig krediet gevraagd, nooit te laat betaald…
     En dan gaat je auto stuk (220.000 km op drie en een half jaar) en dan weigert de bank omdat je vennootschap geen bvba of NV is om je een nieuwe renting toe te staan…
     De herstellingskosten hebben mij 3500 euro gekost, en dan komen er nog eenb koppeling, banden, enz.. Net door de bank die met ons geld gered werd, krijgen wij extra kostenposten.
     Ik ken een schrijnwerker waarvan de kaslijn van de ene dag op de andere opgezegd werd… Gevolg : hij wil er mee stoppen tegen einde december. En eerlijk gezegd : ik ook zodra ik werk vind!

     • Beste Steven, dank voor uw reactie , ik zou dan ook eens willen oproepen aan alle zelfstandigen die in dezelfde situatie verzeild zijn geraakt, van de ene dag op de andere beslist een bank over de toekomst van de hardwerkende zelfstandigen, en zijn gezin want zij blokkeerden gewoonweg al onze rekeningen in zodanig dat dan de miserie echt begint, daar ik en mijn vrouw beiden in de zaak zaten konden we ons geen loon meer uitkeren dus met als gevolg achterstanden van hypothecair krediet voor woning, , water , gas , elektriciteit , telefonie , niks kan nog betaald worden en daar starten dan ook de nalatigheids-intresten , maar wij konden ons zelfs geen brood meer kopen, ( hoe we dit overleefd hebben danken wij aan een goede advocaat , en onze trouwe klanten , en leveranciers ) maar we hebben het enkel overleefd , dit is wat wij nu doen overleven , en daarvoor hebben wij 17 jaar lang 60 – 70 – en soms 80 uur per week gewerkt, en gezorgd voor tewerkstelling van werknemers alwaar ik zoals reeds eerder vermeld geen steen werp want ik was tevreden van mijn werknemers.
      wij zijn financiëel – emotioneel kapot gemaakt door de Bank en de overheidsinstellingen……… maar alle ( werkende ) belgen zullen wel bijdragen aan het wanbeleid van deze Criminele organisaties die zichzelf Bank noemen , en dan maar publiciteit maken dat ze er zijn voor ons …. OM ONS TE PLUIMEN JA ,, de Bank geeft u een paraplu als de zon schijnt en neemt deze samen met uw kleren terug als het regend …

 6. Pingback: SMartBe » Zelfstandigen bashen: genoeg!

 7. Strategie voor aspirant machthebbers:
  1. Zorg ervoor dat iedereen zich slecht voelt
  2. Zorg ervoor dat ze het via propaganda elkaar kwalijk beginnen te nemen en dat je zo zelf buiten schot blijft
  3. Werp je op als helper in nood en zet het goed in de verf met grove middelen, vlaggen, wimpels en een runeteken als logo
  4. Start je eigen staat of rijk.

 8. Dit is een algemene trend geworden van alle kanten tegen alle kanten, en is aan geen kanten goed voor niemand, vooral baseerd op veralgemeningen en onverdraagzaamheid van elke kant.
  Niet enkel tegenover zelfstandigen, heel wat zelfstandigen (niet alle, anders veralgemeen ik ook) doen daar namelijk ook aan mee in de ander richting, tegenover zieken en mensen met een handicap bijvoorbeeld.
  Geen van beide is goed te praten.

  Natuurlijk, als de éne kant met pijlen blijft schieten naar de andere, gaat de andere kant ook nog meer terugschieten.
  …ergens zou dat moeten stoppen lang beide kanten anders gaan mensen mekaar constant in een vicieuze cirkel mekaar het leven zuur tot zelfs helemaal onmogelijk blijven maken.

  Er bestaan inderdaad helaas wel profiteurs langs elke kant, maar net zoals bij een mug in huis zou men daarvoor niet de hele boel moeten gaan vergiftigen voor iedereen omdat die mug zogezegd niet geminimaliseerd mag worden.

  Met het voorbeeld van die mug, bestaan er ook andere manieren om meer efficient die ene mug te verdelgen.
  Men kijkt teveel naar ‘wat’ en zet daarop veel te snel meteen algemene verdelging in zonder verder nadenken.
  Men zou meer moeten zoeken naar ‘hoe’ zo efficiënt en correct mogelijk de echt profiteurs eruit te halen zonder de ‘goede’ te schaden …maar dat gebeurt helaas niet, het is ‘te moeilijk’ blijkbaar.
  Welnu als men dat niet kan, dan is men gewoon onverantwoord bezig …en zo zijn ze tegenwoordig helaas ook bezig in de Belgische politiek door prioriteiten steeds meer te leggen in het afbreken, afstraffen en daarbij ook steeds meer op heksenjachtige manieren te werk te gaan.

  De overeenstemming met ‘heksenjacht’ is hierbij enorm…
  Mensen die de brandstapel of verdrinking overleefden waren heksen, ’t was maar dikke pech voor de verkeerd veroordeelden die het niet overleefden.
  Zo ook zullen de echte profiteurs het allemaal wel mooi blijven overleven, zij kennen immers de achterpoortjes beter dan eerlijke werkers en echt zieken, pech voor de rest…

 9. Ambtenaren worden ook altyd verwijten naar het hoofd geslingerd, net hetzelfde! Sorry deal with it, jullie zijn geen haar beter !

 10. Pingback: Zelfstandigen bashen : genoeg ! Vli

 11. Moesten we nu eens allemaal verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven en blij zijn voor hen die het goed hebben en hun drive gevonden hebben, dan zouden we al veel verder staan. Vredevol samenleven heet dat ipv jaloers zijn op een ander. Ik wens iedereen succes en het beste toe. Laat ons elkaar steunen en inspireren om zo meer te bereiken dan één individu alleen kan. Wees blij als we het goed stellen en geniet van het leven – het is te kort om te klagen. En hopelijk vinden alle werkzoekenden ook een job die bij hen past.

 12. Mooie reactie. Ik denk dat mensen gewoon graag bashen.
  Ik ben werknemer in de sociale sector en ik hoor ook niet anders als wat we allemaal verkeerd doen. Ons sociaal systeem is immer gratis. Mensen vergeten vaak hoe goed ze het hebben. Ze denken ook vaak perfect te weten hoe de vork aan de steel zit bij de buren. Ik vrees dat je deze mensen pas van het tegendeel kan overtuigen als ze zien dat het ook anders kan dan hun overtuiging! Echter niet iedereen staat open voor andere visies.

 13. Op welke FEITEN (wetenschappelijk onderzoek, betrouwbare en gecontroleerde enquëtes) is uw stelling nu eigenlijk gebaseerd ?. Op niets, dus stop met die diarree van “meningskens” .

  • Het artikel (aandachtig) lezen kan je behoeden voor het schrijven van onzin. De auteur gebruikt verschillende keren het woord “ervaring” en toevallig of niet, haar ervaring is dezelfde als die van vele anderen. Nu vraag ik mij af waarom er wetenschappelijk onderzoek of betrouwbare, gecontroleerde enquêtes nodig zijn om een objectieve ervaring te delen.

   • Omdat een ervaring nu eenmaal SUBJECTIEF is. Wat jij immers als vervelend/aangenaam ervaart, wordt daarom niet zo ervaren door iemand anders in diezelfde situatie. Daarom moeten er studies gemaakt worden waarvan dan een gemiddelde wordt genomen of procenten worden berekend. En ik zelf kan zeggen uit mijn ervaringen als ex-zelfstandige dat niet iedere zelfstandige het ooh zo moeilijk heeft. Je wordt niet al slapend rijk als zelfstandige maar er zijn ook veel werknemers die meer dan hun … moeten afdraaien voor soms veel minder. Het punt is dat iedereen zelf kiest voor wat hij of zij in het leven doet. Iedereen is vrij van te veranderen van job als het hun niet aanstaat.

 14. Het gaat niet over zelfstandigen versus werknemers.
  Het gaat hier wel over werkers versus niet-werkers.
  En bovenal over het totaal gebrek aan efficiënte beleidsvoering.

  Elke dag zie ik dingen waardoor ik weet dat onze situatie niet langer houdbaar is:

  Toen ik in de winkel stond voor een kabel voor mijn PC stond voor mij een gezonde man aan de kassa aan te schuiven met een plasma TV, hij zei letterlijk dat dit op kosten van het OCMW was en dat we toch in een zalig land leven.

  Toen ik een reispas moest gaan halen, moest ik 2 uur wachten omdat de mensen aan het loket toch wel de tijd moesten nemen om koffie te drinken.

  En dan praat ik met bedrijfsleiders en komt het verontrustende nieuws, zij gaan allemaal weg. Ze verplaatsen hun vennootschappen naar landen waar de overheid ze niet kaalplukt, waar ze hun werknemers tenminste een degelijk nettoloon kunnen geven zonder zelf 3 keer zoveel te moeten ophoesten. En dat is begrijpelijk.

  Ford Genk is niet de schuld van de firma, wel van de overheid. Een paar kilometer verder in Duitsland kost eenzelfde werknemer minder aan de firma EN HEEFT HIJ NETTO MEER OVER! Wie pakt het af? Niet de bedrijven, wel de overheid!

  De staat verstikt ons.

  Werkers (zelfstandig, werknemer, …) verenigd u verdomme! En laten we tonen dat de staat ons beiden niet langer kaal moet plukken. En dat de niet-werkende leeggangers verdomme eens een schup in hun gat moeten krijgen. Ik vind dat men verplicht moet zijn te werken als men dat kan. Al is het de straat vegen of een bord vasthouden. Enkel als men werkt verdient men recht op dop. In veel andere landen gaat dat ook zo. En als je dan zo een kutjob hebt zal je snel blij zijn met een alternatief. We moeten die niet-werkende bevolking aan het werk krijgen.
  En daarbij ook flink snoeien in het aantal ambtenaren, we moeten meer brains hebben daar. Minder populisten en babbelaars, meer oplossingsgerichte denkers!

  En politieke partijen afschaffen, in de plaats gaan voor maatschappelijke projecten en daar steeds een team van specialisten opzetten. Bijvoorbeeld een “milieu” project of een “economie” project. En daar dan mensen opzetten die naar oplossingen werken in plaats van naar stemmen die hun verziekte ego strelen!

  • driewerf applaus : je vat het exact samen. Hier past de Latijnse uitdrukking : “res acu tetegisti” = u raakt de kwestie met een hete naald aan!

  • Ge zult het waarschijnlijk nooit lezen vrees ik, maar het is mijn verdomde plicht als burger te reageren.
   – Zoek eens “anecdotal evidence” op, want dat is wat u en velen anderen hier aanvoert. Uw ervaring doet mij concluderen net als u dat het systeem strenger en minder gul moet. Echter, een andere ervaring heeft mij getoond dat een alleenstaande moeder van twee kinderen werk gezocht en gevonden had, maar het niet kon gaan doen omdat ze geen kinderopvang kon vinden. Die ervaring leert mij dan weer dat het systeem ruimer moet worden. En voor iedere ervaring zoals u één aanhaalt, kan er wel een ervaring zijn zoals die van de alleenstaande moeder. Het probleem is dat u enkel weet heeft van (of erger nog, focust op) uw type ervaring.
   – Tip: besef dat uw betoog sterk wordt afgezwakt door het argument van Ford Genk daar het duidelijk is dat Ford Genk NIET is gesloten omwille van de arbeidskost. Zoek ook maar eens op wat het aandeel is van de loonkost in de productiekost van een auto! (ik bespaar u de moeite: 5 a 6 procent!). Terwijl uw argument van loonkost misschien wel klopt, raad ik u aan in het vervolg voorbeelden te zoeken die dit argument ook echt ondersteunt.

   mvg
   B.

   • als je nuchter denkt vertrekt Ford uit Genk omdat er ten eerste minder winst wordt gemaakt en als je dan een te hoge loon last hebt wat je in een ander land niet hebt wat doe je dan als bedrijf zijnde verkassen en het stond in de sterren geschreven dat Ford dit ging doen 10 jaar terug stond het er al renault en vw en opel vertrekken ook niet zo maar volgens mij .er zijn nog andere buiten autoproducenten :Philips ,…, die 5a6 % zijn loonkosten maar er zijn ook nog andere kosten en belastingen die in België de pan uit swingen voor alles vinden die paljassen in brussel wel een taks of heffing zowel voor werknemers maar nog meer voor werkgevers .
    waar zit dan het probleem , het sociaal vangnet ( ziekenkas ,dop , ocmw,pesioenen) kost ons gewoon handen vol geld als men daar eens ernstig over gaat denken . iedereen kan pech hebben en dan mag er een vangnet zijn maar dit kan niet zo zijn dat de meerderheid beroeps profiteurs zijn die rustig hun gang kunnen gaan en de werkende mensen uitpersen .
    als morgen een zelfstandige met pakweg 10 werknemers over kop gaat staat er ook geen delegatie klaar van de vakbond en de staat om deze mensen een potje toe te stoppen ze staan dan wel klaar om de persoon wat jaar en dag heeft geploeterd om een zaak uit te bouwen en 10 man werk en boterhammen heeft verschaft om die meteen voor een vuurpeleton te zetten .
    Men kan niet meer verdragen dat de zon voor iedereen schijnt maar realiseer u dat multinationals ook ooit zijn opgericht door één persoon met een zin voor ondernemen .
    als men dit niet wil begrijpen dan gaan we maar terug naar het marxisme dan heeft iedereen het zelfde .

  • ben blij te lezen dat er nog mensen zijn die LOGISCH nadenken.
   SPA = ONDERGANG
   verklaar.
   oost blokker krijgt leefloon, woonst ZEER voordelig, kindergeld en PAARKEERKAART hoewel ze geen wegen en andere belasting betaalt is dit perfect mogelijk hier in België.
   dan gaat madam nog kuizen in de zwarte
   Meneer heeft ook zou zijn bezigheden.
   En rijden weliswaar in grote wagen niet dat dit storende is voor de meeste
   Belgen want deze jongens moeten in het weekend de GYPROC komen plaatsen.
   hierdoor zal ons modellandje in kwestie sociale zekerheid het niet lang meer trekken.
   mijn moeder heeft 45 jaar haar K….. afgedraaid en BELASTINGEN betaalt heeft een pensioentje van 800€ SCHANDALIG.

   ik hoop dat er eens mensen met verstaan aan de macht komen en niet alleen stemmenronselaars.

 15. Hallo, eigenlijk vergeet iedereen dat heel de maatschappij draait om mensen die zelfstandig iets opgebouwd hebben. Wat als Mr. Ford ook gewoon wou werken hadden we dan auto’s gehad. Wat als Mr. Colruyt of de gebroeders Albert gewoon ook hadden willen gaan werken. Of Steve Jobs een arbeider was geworden?
  Eigenlijk zouden zelfstandigen eens het lef moeten hebben om te staken zoals werknemers doen. Een paar dagen, geen bakker, geen warenhuizen open, 40% van alle werknemers geen loon ….

  • Beste Dirk,

   u beseft hopelijk toch dat de maatschappij héél lang al gedraaid heeft ZONDER het fenomeen van zelfstandigen en werknemers zoals we het nu kennen? Er is een tijd geweest (en niet zo lang geleden in het licht van hoe lang de mensen al rondlopen) dat ons economisch systeem totaal anders was opgebouwd. Toen hadden we wel ambachten, maar dat is iets totaal anders dan een zelfstandige die andere mensen voor hem laat werken.

   En een deel van die vooruitgang die u aanhaalt heeft meer te maken met technologische vooruitgang dan met het fenomeen zelfstandige.

   • Waar wil je nu eigenlijk naartoe? Terug naar de slavenarbeid, of wil je aantonen dat de maatschappij kan zonder zelfstandigen en de eventueel daaruit voortkomende KMO’s en zelfs multinationals? In dat geval zal je iets beter gestructureerd en geargumenteerd moeten uit de hoek komen.

    • Ik denk niet dat de bedoeling is terug te gaan naar de slavenarbeid… Wat de schrijver bedoelde is dat onze op solidariteit gebaseerde zorgmaatschappij totaal fout geëvolueerd is. De realiteit is dat, ongeacht wat je statuut is, het aantal mensen die reëel bijdragen momenteel amper 15% is van het totaal aantal mensen die daarvan moeten leven…
     De verhouding tussen diegenen die effectief bijdragen en nieuw geld creëren (al wie door de overheid betaald wordt, levert misschien fantastisch werk, maar brengt geen NIEUW geld binnen.) en diegenen die met dat geld betaald worden : werklozen, gepensioneerden, ambtenaren, politiekers, OCMW, subsidies voor kunstenaars enz… enz…
     In plaats van als werknemers te reageren tegen zelfstandigen en vice -versa, zou het verstandig zijn dat er samen eens gereageerd worden tegen diegenen die dit veroorzaken.
     De politici gaan al jaren overal verder en verder in het sociale platte kiezertjeswinnen door altijd maar meer en meer te geven. De vraag is of dit betaalbaar is.
     Wie écht ziek is, kan op mij rekenen. Wie écht geen werk vindt, kan op mij rekenen. Wie het echt nodig heeft, kan op mij rekenen.
     Maar vandaag is het percentage profiteurs zo groot geworden dat het zelfs een meerderheid geworden is.
     Als deze evolutie nog even doorzet, gaat België er aan, gaat Europa er aan.
     Margareth Thatcher zei het al : socialisme duurt net zo lang tot het geld van de anderen op is. Daar zijn wij bijna.Vandaar de hoge druk op wie wel nog bijdraagt, wat dan ook weer gemakkelijk jaloersheid en wrevel opwekt.
     Nog even en de criminaliteitscijfers steigeren. Het aantal faillissementen is in ieder geval weer fors gestegen. De man van mijn sociaal secretariaat bevestigde mij : “het regent faillissementen”.
     Tijd om te besparen, vooral op de enorme voordelen die vele niet-werkenden krijgen want die hebben tot op heden NIETS ingeleverd.

    • Beste,

     excuses als mijn argument niet duidelijk was.

     Dirk stelt dat een maatschappij draait om mensen die iets zelfstandig hebben opgebouwd. Hij heeft gelijk als hij bedoelt dat ons huidig economisch systeem gebaseerd is op “ondernemen” zoals we dat nu kennen. Dit is echter niet wat hij zegt. Bij mij kwam zijn stelling over als: “mensen wees blij met de zelfstandigen, want zonder hen was er niets”. Mijn argument wil gewoon aantonen dat er samenlevingen bestaan en bestonden waar dit niet het geval was.

     Ons economisch stelsel is gebaseerd op ondernemen en we moeten dat stimuleren. Dat trek ik niet in twijfel. En ik heb veel respect voor zelfstandigen. Ze nemen een risico, het is hard werken en zeker niet altijd financieel rooskleurig. Maar ik ben het niet eens met de indruk die soms gewekt wordt dat zelfstandigen alle welvaart genereren en dat de maatschappij hen onvoorwaardelijk dankbaar moet zijn.

     Men vergeet dat het kapitalistische economisch systeem geen doel maar een middel is. Adam Smith stelde dat een volledig vrije markt, waar ieder individu persoonlijke winstmaximalisatie nastreeft het gunstige neveneffect heeft dat de “rijkdom/welvaart” van de gemeenschap mee gemaximaliseerd wordt. En het maximaliseren van de welvaart is het enige juiste doel van een economisch systeem. Een economie moet ten diensten staan van een samenleving en niet andersom.

     Dat is alles wat ik wilde zeggen.

     Oh ja, moest het niet duidelijk. Ik ben sterke voorstander van meer ondernemers en dat moet gestimuleerd worden. Maar ik maak wel een duidelijk onderscheid tussen de lokaal verankerde ondernemer en de multinational.

 16. Nico Lafertin
  25 augustus 2013 om 02:25
  Als je zaak het niet goed doet en je onder de drempel leeft moet je maar werknemer worden. Ik vind dat er een systeem moet zijn waarop bepaalde bedrijven een limiet krijgen op hun inkomsten als hun inkomsten echt fenomenaal hoog zou die fenomenale winst naar een bank moeten gaan waar ze in nood gebruik van kunnen maken die vooral alleen in het bedrijf mag gebruikt worden niet privé en bevoorbeeld een maandloon van Maximaal 10 000€

  Ik kan snappen natuurlijk dat zelfstandigen mijn systeem zouden oneerlijk vinden omdat ze liever al hun winst in hun privé gebruiken. Maar met 10 000€ per maand kan niemand toch klagen zeker :P

  Beantwoorden
  Didier
  25 augustus 2013 om 13:27
  Ik denk dat je er eens moet bij stilstaan indien je uit een firma ( bijvoorbeeld bvba) 10 000 euro netto maandelijks wil uithalen dat dit fenomenaal hoog is?

  Ik haalde 3000 netto ( wat al heel hoog is als klein bouwbedrijf, daar moeten mijn sociale bijdragen nog van af/ 2800 euro per kwartaal) van ongeveer 7800 bruto

  Even de rekensom maken:
  circa 7800 bruto
  na BV ongeveer 3000 euro netto
  min sociale bijdragen circa 2000 netto
  min verzekering gewaarborgd inkomen 1840 netto

  ik hou dus 1840 euro over om te leven, eventueel pensioensparen moet er nog vanaf
  sorry,ik denk dat je niet weet over welke bedragen je spreekt

  hoeveel verdien jij om ruim 300 uren te werken als werknemer??
  welke voordelen krijg je hiernaast?

  ik denk om meer dan driehonderd uren te werken dat je 2 maanden loon zal trekken, als je ziek bent dat je betaald bent voor circa 100% van je loon vanaf de 2de dag en je pensioen al aan het opbouwen bent en toch je netto loon behoudt

  PAS OP!
  ik vind dat iedere werkende mens netto meer mag overhouden maar helaas door de super overbescherming van sociaal stelsel en te veel misbruik ervan moeten de werkende mensen dit allemaal bekostigen
  de staat die gretig graait waar het nog kan pakken!

  het zou veel beter zijn dat iedereen op een soort zelfstandige basis werkt, voor zichzelf of in een bedrijf
  de sociale bescherming serieus bijschroeven en enkel de mensen die werkelijk steun nodig hebben bij ziekte of ongeval bijstaan

  zou gedaan zijn met ziekteverzuim, gedaan met niet willen werken, geen zwartwerk meer, iedereen verdient meer en betaalt minder belastingen en iedereen heeft meer vrijheid

  • ik denk dat veel mensen denken dat zelfstandigen een hoog loon hebben
   ik denk dat vele mensen zouden verstelt staan.
   niet alle zelfstandigen wonnen in schilde en braschaat dit zijn meestal de bedrijven die al door vorige graai generatie zijn opgebouwd.
   Als je nu in de bouw een bedrijfje hebt mag je blij zijn met 1800€ netto
   en geen vakantie geld.
   En je bent nu eenmaal een zelfstandige en niet altijd uit winst bejag bezien er zijn nog zelfstandigen die met eer en gevoel werken.

 17. We moeten dan maar terug naar de oertijd als je dit allemaal leest,
  Want dat is toch allemaal een kwestie van ik wil het meeste!!!!
  Een hutje (zelfgebouwd) op de heide en voorzien in eigen onderhoud.
  Je hoeft niet meer naar al die rijke zelfstandige te gaan die etenswaren verkopen of huisraad of vervoermiddelen enz.
  Alles zelf doen en iemand anders zeker niets gunnen, als je daar meer tevreden mee bent dan moet je die stap zetten
  We zitten hier niet op het aards paradijs of heeft dat iemand belooft
  Tevreden zijn met hetgeen dat je hebt in het leven en zeker niet teveel naar andere kijken, jezelf niet spiegelen in andermans geluk!

 18. Zoals het in het artikel ook staat blijkt uit de reacties, enorm wat meningen die ver uiteen lopen. Veelal door enkele slechte voorbeelden uit de eigen omgeving lijkt me.

  Wat ik vooral vreemd vind is dat je per definitie rijk wordt als je zelfstandig bent, maar waarom wordt iedereen dan niet zelfstandig? Come over to the dark side en word ook een sjoemelende bloedzuiger, zwemmend in zwart geld naar het grote voorbeeld van Dagobert Duck.
  Das even makkelijk als de omgekeerde beweging, lijkt me…

  Even jammer lijkt me dan ook het feit dat zij die een zelfstandige poging wagen maar jammer genoeg mislukken direct aan de schandpaal worden genageld, verfoeid omdat ze toch maar proberen hun visie en meestal zelfs droom tot werkelijkheid te maken.

  Ik denk het grootste deel van ons zijn toekomst in eigen handen heeft, maar soms is het makkelijker te sakkeren op een ander dan met die mogelijkheid iets te doen.

  Zij die jammer genoeg geboren zijn voor het ongeluk en de kansen in het leven niet krijgen, wel, daar sta ik graag dat beetje extra voor af zodat zij toch af en toe eens zonder zorgen zijn.

 19. De keuze die ik maakte om zelfstandig te worden was de vrijheid. Te doen wat ik graag doe en mensen vinden die ervoor willen betalen. Ik ben opgevoed als sleutelkind door twee hardwerkende loontrekkende ouders. Door mijn zelfstandige activiteit maak ik mijn eigen agenda en ben ik er voor mijn kinderen en vrouw als het nodig is. Dat ik daarom soms ’s nachts moet werken om er te geraken neem ik er graag bij.

  Ruim 10 jaar heb ik in loondienst gewerkt en verdiende op het einde zo’n 1900 netto per maand. Het feit dat ik nu alles volgens het boekje doe, wat ook inhoud dat ik de grenzen opzoek, zorgt ervoor dat ik het met heel wat minder moet stellen. Maar we zaaien naar de zak en dat vind ik zeker niet erg want mijn vrijheid is goud waard.

  Het is misschien niet voor iedereen weggelegd en het vereist een zekere discipline om zelfstandig te zijn. Dat wil daarom niet zeggen dat zij minder waard zijn. Beiden zijn broodnodig voor onze economie. Van elke vorm van misbruik heb ik een afkeer. Zowel van nodeloos ziekteverzuim, ontduiken van belastingen, inefficiënt gebruik en misbruik van belastingsgeld, werkweigering,… . Maar ik vrees dat de mens overwegend een egoïstisch dier is die altijd voordeel zal willen halen ten bate van anderen.

  Dit gezegd zijnde, begin ik aan mijn dagtaken als huisvader, zelfstandig ondernemer en bijdrager van onze welvaart.

  • Ik volg Moses volledig. Ook ik heb gekozen om als zelfstandige door het leven te gaan, met een hoop meer administratie, minder netto loon dan als ik in loonverband zou werken, maar inderdaad de vrijheid om bij m’n gezin te zijn wanneer ik dat wil (meestal toch). En dan moet ik regelmatig tot een gat in de nacht werken, wat ik er graag bij neem.

   • mozes, fantastisch mooi gezegd
    ben zelf werknemer maar volg je volledig in je stelling, we sakkeren dus niet allemaal op zelfstandigen ;) (in de vriendenkring zitten btw enkele zelfstandigen die hun werk met passie dededn maar het hard te verduren kregen en hun zaak moesten opgeven omdat ze niet meer rondkwamen, heel pijnlijk)

 20. Als je zaak het niet goed doet en je onder de drempel leeft moet je maar werknemer worden. Ik vind dat er een systeem moet zijn waarop bepaalde bedrijven een limiet krijgen op hun inkomsten als hun inkomsten echt fenomenaal hoog zou die fenomenale winst naar een bank moeten gaan waar ze in nood gebruik van kunnen maken die vooral alleen in het bedrijf mag gebruikt worden niet privé en bevoorbeeld een maandloon van Maximaal 10 000€

  Ik kan snappen natuurlijk dat zelfstandigen mijn systeem zouden oneerlijk vinden omdat ze liever al hun winst in hun privé gebruiken. Maar met 10 000€ per maand kan niemand toch klagen zeker :P

  • Ik denk dat je er eens moet bij stilstaan indien je uit een firma ( bijvoorbeeld bvba) 10 000 euro netto maandelijks wil uithalen dat dit fenomenaal hoog is?

   Ik haalde 3000 netto ( wat al heel hoog is als klein bouwbedrijf, daar moeten mijn sociale bijdragen nog van af/ 2800 euro per kwartaal) van ongeveer 7800 bruto

   Even de rekensom maken:
   circa 7800 bruto
   na BV ongeveer 3000 euro netto
   min sociale bijdragen circa 2000 netto
   min verzekering gewaarborgd inkomen 1840 netto

   ik hou dus 1840 euro over om te leven, eventueel pensioensparen moet er nog vanaf
   sorry,ik denk dat je niet weet over welke bedragen je spreekt

   hoeveel verdien jij om ruim 300 uren te werken als werknemer??
   welke voordelen krijg je hiernaast?

 21. “Dat de haat voor de creatieve zelfstandige nog groter is dan voor de ‘gewone’ zelfstandige, mocht ik ondervinden toen de regering vorig jaar aankondigde de belasting op auteursrechten te verhogen”

  Sorry, als gewone zelfstandige die software “schrijft”
  ben ik absoluut niet akkoord met dit privilege van “auteurs” en “artiesten”.
  Betaal eens een normaal belastingen zoals andere mensen dat moeten doen.

 22. Ik werk in een zaak waar veel wordt doorverhandeld aan nachtwinkeleigenaars. Een hoop slijmerige, frauderende vetzakken zijn dat, en ze verdienen ongelooflijk veel geld, ook zwart. Die steun ik niet. Snobistische no-budget kunstwinkeltjes die weigeren toe te geven dat ze de boeken moeten sluiten en eens moeten beginnen bijdragen, die steun ik ook niet. Horeca steun ik wel, en die gaan vaak jammer genoeg kopje onder. Er zijn veel types “zelfstandigen”, zowel aan de succesvolle als de onsuccesvolle kant, maar er zijn er maar weinig die ik persoonlijk echt succes gun. keurslagers, boerderijen, traiteurs, snoepwinkels, die wel. Eten draagt bij.

 23. “16%procent van alle zelfstandigen in hoofdberoep minder dan 833 euro per maand verdient,”

  Ik vind het contraproductief om met dergelijke nietszeggende statistieken de
  Ik ben zelfstandige, en ik heb geen enkel begrip voor die 16%. Ofwel zijn het zwartwerkers, en dus fraudeurs, ofwel zijn ze incompetent en/of mislukt en zouden ze beter asap hun activiteit stoppen. Hoedanook wij als sector zijn die 16% beter kwijt dan rijk.

  • Jouw reactie is ver over de grens van het acceptabele. Blijkbaar zit je in een sector waar de overheid nog geen zware ingrepen gedaan heeft.
   Volgens jou ben ik incompetent/mislukt omdat ik bij die 16% zit en je bent mij dan liever kwijt dan rijk.
   Wel ik heb nieuws voor jou : Dit jaar zit ik voor de eerste keer in 27 jaar bij die 16% dankzij een aantal zware ingrepen van de overheid gedurende de crisis die ofwel mijn zakenrelaties geraakt hebben, ofwel mij rechtstreeks. Dus na 26 jaar competent en gelukt ben ik volgens jou plots incompetent en mislukt.
   Ik hoop écht dat je niet zal hoeven te leren hoe je hele wereld van de ene dag op de andere dag omgekeerd wordt en andere arrogante mensen je plots “incompetent en mislukt” vinden…
   Maar ondertussen werk ik aan oplossingen en nieuwe werkwijzen om door deze crisis te komen. En als dat lukt zal ik plots terug competent en geslaagd zijn of zo???
   Kan je in de toekomst misschien eens twee keer nadenken vooraleer je dergelijk onzin schrijft? Mislukken is niet per sé een kwestie van competentie.
   Jouw reactie is een regelrechte belediging voor iedereen die gewoon onderuit gehaald wordt door pech of nieuwe regeltjes. Ik noem zelden iemand arrogant, maar in jouw geval is de term zeker van toepassing.

   • heb net al een reactie geplaatst van hoe het mij is vergaan , 17 jaar zelfstandig , gegroeid , met werknemers beginnen werken en ik verwijt deze mensen niets want ik had zeker goede werknemers , maar het krapuul dat zich de Banken , en de overheid noemen hebben mij genekt voor de rest van mijn leven en nu ben ik dus incompetent …… ik hoop dat je nooit in deze situatie moet komen want ik wens het mijn ergste vijand niet toe hoe harder je hier werkt , hoe zwaarder je gestraft zal worden .

  • u weet blijkbaar niet waarover U praat, hoelang bet U zelfstandig ???
   en ik ken zelf mensen die universiteit gestudeerd hebben en met veel miserie, kommer, en kwel overkop gaan, zijn dit dan ook incompetent? wat heeft U dan gestudeerd ? mensen met zo een visie op de zelfstandigen die btw zelf zelfstandig zijn ,zijn we ook beter kwijt dan rijk. En dan uw kijk op zwartwerk, wat is zwartwerk? als u jantje , pietje en polleke uit de straat neemt die bij een vriend of goede gebuur eens een karweitje gaat doen (het maakt niet uit zelfstandig of werknemer ) zwartwerk noemt dan is 90% van de wekende belg een zwartwerker. dus U behoort daar niet bij. amaai een nieuwe paus onder de Belgen .
   fraudeurs daar kan ik u wel in volgen , maar die zal je naar mijn mening niet vinden onder de gewone zelfstandigen, en zeker niet deze de de eindjes aan elkaar moeten knopen om te overleven want indien deze zouden frauderen zouden ze ook niet die eindjes aan elkaar moeten knopen. de Fraudeurs ga deze maar zoeken bij de topmannen van multinationals , ministers , etc… en dit zijn geen zelfstandigen , gewone ambtenaren of werknemers op een kleine uitzondering na die zal er altijd zijn …

 24. Zou het kunnen dat veel van die arme zelfstandigen van allochtone afkomst zijn en een nightshop, take-away zaakje of iets anders runnen? Inderdaad zoals – sommigen – van hun “autochtone” collega’s (Kunnen we hier wel over collega’s spreken?).. Ik hoor anders alleen maar dat dat profiteurs zijn die niet willen werken, zeker ook uit kringen van zelfstandigen.. Hun eigen syndicaat heb ik het nog nooit voor hen horen opnemen. Of ja, misschien wordt hun situatie juist gebruikt (misbruikt?) om grotere ondernemers hun winsten te proberen “maximaliseren”. Opletten met gemiddelden… En wat “bashen” betreft kan die madam van het syndicaat van de zelfstandigen er zelf ook wel wat van. Deze week ging het er nog over dat “werklozen meer lef moeten hebben” en zich moeten willen verplaatsen. Werkloze Nederlanders komen volgens haar wel aan de bak over de Belgische grens. Ook onze werklozen zouden zich – volgens haar – wat meer moeten willen verplaatsen voor een job, naar Brussel bvb. Nu is volgens mij één van de grote mobiliteitsproblemen van ons land juist dat honderdduizenden werknemers dit effectief doen. In overbevolkte en te laat rijdende treinen. Of in de wagen in de file staan. Sommigen zijn zo wel verschillende uren per dag onderweg naar hun job en terug naar huis. Echt slim lijkt mij dat mens niet. Kan iemand even nakijken of ze wel de diploma’s heeft…..
  ..

 25. Vind het ook niet kunnen. Ik run sedert twee jaar een eventkantoor en er is genoeg werk. Helaas genoeg met een overkoepelend boekjaar ben ik net te weten gekomen dat dankzij geen werk van de advocaten, het gigaaantisch slecht werk van de boekhouder ik alles kwijt ben. Waar kan ik op rekenen, wie geeft ons steun? Opnieuw beginnen, natuurlijk, maar de centen kan je weer gaan zoeken en intussen geen leefloon. In de kranten publiceren dat het slecht gaat met de zelfstandigen en zeggen dat elke partij weer 11.8 miljoen krijgt? Wij die belgie mee dragen en op de kaart zetten, wat krijgen we er eigenlijk voor terug?

  • Advocaten en boekhouders, samen met politici en ambtenaren de enigen die niet verantwoordelijk zijn voor hun job. Een hoger diploma is stillekes aan een schande…

  • ik ken Uw situatie , zit er zelf ook in , en dan sta je daar aan je lot overgelaten. veel sterkte , je kan eruit komen maar het is verdomd hard , moeilijk, en zwaar , en dan mag je nog geen verdere tegenslagen hebben , maar het kan ….

 26. Ik volg al die reacties hier nu al een tijdje. Naar mijn gevoel hebben veel mensen die reageren een fout beeld van het statuut van de anderen. Misschien moeten heel wat werknemers eens ervaren hoe het is om zelfstandige te zijn en heel wat zelfstandigen eens voelen hoe het is om in bepaalde sectoren werknemer te zijn… In beide statuten heb je rijke stinkers en arme sukkelaars. of zijn die grote meneren die zware bonussen krijgen bij de banken of de NMBS geen werknemers???
  Het feit is alleen dat de crisis de situatie scherp stelt aangezien de overheid zo dom is te geloven dat hogere belastingen alles gaan oplossen… Wie daarin gelooft zou beter eens de termen “laffer curve” en “John Meynard Keynes” opzoeken

  • Niet enkel de Belgische politiekers,maar gans Europa blijkt nogal kortzichtig,hebben ze dan allemaal dezelfde ziekte?Tot overmaat van ramp bestaan er geen medicijnen voor,dus dit zal nog een tijdje zijn gang blijven gaan,vrees ik!

   • Dat is het groot probleem… Volg op youtube maar eens de twee stukjes “tom stael trekt rioolputje eu open” De politiekers die eerst hier de boel verziekt hebben, komen daarna in Europa terecht om nog meer te verdienen en tegen ons te zeggen dat wij moeten besparen. Dat is de reden waarom Europa zo slecht blijft presteren terwijl de rest er terug bovenop kan komen.

 27. Met alle respect, maar wat een gejammer… Terwijl de neo-liberale partijen (N-VA en Open-VLD) moord en brand schreeuwen over de sociale fraude is er geen haan die kraait naar de fiscale fraude en worden de zelfstandige (grootverdieners) mooi met rust gelaten. Lopen ze tegen de lamp, dan volgt een akkoord met de fiscus. Nochtans valt met de strijd tegen sociale fraude borrelnootjes te rapen, terwijl met de strijd tegen fiscale fraude miljarden.
  Er bestaat zeker en vast heel wat armoede onder de zelfstandigen, maar momenteel is bijna elke bevolkingsgroep een schietschijf in dit land en daar zijn vooral de partijen die jouw belangen verdedigen de grote schuldigen van!

  • Het is zeker niet zo dat alle fraude met een akkoord met de fiscus wordt afgehandeld. Wel is het zo dat miljoenen fraude op dergelijke manier wordt geregeld. Miljoenen fraude valt zeker niet toe te schrijven aan kleine zelfstandigen wel aan reuzebedrijven met monsteromzetten en winsten. Dus ook in uw reactie wordt de problematiek die in deze blog, wordt besprokgen, bevestigd.

  • I concur. En als ik het goed begrijp is dit artikel gebaseerd op reacties op fora. Ik denk dat de auteur zich persoonlijk geviseerd voelt. Internetreacties zijn een goede insteek/bron als je het wilt hebben over katten die in een kartonnen doos kruipen, of de benen van Tanja Dexters, of de youtube stunt van Natalia, of… Maar in een artikel over onverdraagzaamheid t.a.v. zelfstandigen , je baseren op enkele comments en deze vervolgens veralgemenen: “De reacties op nieuwsfora deden me besluiten dat een groot deel van Vlaanderen een hekel heeft aan zelfstandigen”, getuigt niet van een sterke argumentatie. Bij de oude Grieken stond deze veralgemenend drogreden reeds bekend als Secundum Quid, en is na enkele millennia van gebruik dan ook gemakkelijk te herkennen.
   Er moet volgens mij ook een nuance gemaakt worden van “de zelfstandige”. Er zijn inderdaad de kleine heroïsche zelfstandigen die opboksen tegen een bureaucratische Goliath, maar anderzijds zijn er ook grote zelfstandigen die wel fiscaal frauderen dat een lieve lust is en hun rijkdom creëren ten koste van al de rest.
   Als je je dan toch wilt baseren op internet comments, dan moet je ze misschien eerst analyseren om een dieperliggende betekenis te vinden. Die comments zijn zoals ik ze lees, niet gericht tegen de hardwerkende bakker, maar tegen de frauderende zelfstandige, met rekeningen in belastingsparadijzen, en villa’s in Dubai. Kort door de bocht, zou ik deze reacties eerder interpreteren als de uiting van verontwaardiging en de ervaring van onrechtvaardigheid (door een klein percentage), dan het willen bashen van alle zelfstandigen.
   Btw als internetcomments representatief zijn voor de wereld/België/Vlaanderen(en de Vlaming) dan wil ik op deze wereld niet meer leven :-). Wat mezelf steeds meer opvalt is volgende rustgevende gedachte: “mensen met de meest uitgesproken, ongenuanceerde meningen, zijn vaak de mensen die niet te veel over het onderwerp weten!”. Mogelijke reacties hierop:
   – De meningen negeren, omdat je eigen mening genuanceerder is en je denkt er meer over te weten, maar brengt je geen stap vooruit en is volgens mij, vrij arrogant
   – Deze meningen veralgemenen en gebruiken als argumentatie voor/tegen, leidt tot artikels als dit ;)
   – De diepere achterliggende betekenis van deze uitspraken proberen achterhalen en de bijbehorende gedachtegang proberen te ontwarren/ontwaren, zo kunnen (op het eerste gezicht achterlijke) comments toch een bron van betekenis vormen en nuttig zijn
   – …

   • ik denk dat je de frauderende belgische zelfstandigen met een villa in dubai, op één hand kunt tellen wijsneus !

    • Ik denk dat uw comment perfect kadert in mijn redenering, Smartmouth! (en ok, die in Dubai kun je misschien op een hand tellen, maar ik bedoelde ook die in Monaco, Shanghai, Gran Canaria,…)
     ;)

     • Ik denk dat de modale zelfstandige, en dat is bijna 100% mag blij zijn dat hij een schone spaarcent heeft als hij met pensioen gaat en dat zijn huis is afbetaald
      als er 5 % van de zaakvoerders van bedrijven en zelfstandigen zich een extra woning kunnen veroorloven in de “zon” zal dat al heel veel zijn

      ben bijna 10 jaar zelfstandig nu en merk dat de kloof van gedachten en redeneren totaal anders is dan die van werknemers
      toen ik voor een baas ging werken vond ik het ook allemaal vanzelfsprekend om efkes een euro opslag te vragen of niet erg om 5 minuutjes te laat te komen en dacht ik dat mijn baas zakken geld verdiende met zijn zwemvijver achter in den hof

      tot ik zelf mijn bedrijf startte…. ik heb vooraf serieus onderschat wat het allemaal inhoudt… euro meer per uur? ja, dat kost mij wel per maand 400 euro meer aan loonkosten plus dat ik minder winst maak of ik moet mijn uurtarief omhoog duwen bij de klant en het is nu al zo duur!!
      ik loop redelijk zenuwachtig nu als er zich 1 over slaapt en er 3 staan te wachten om naar de werf te gaan…

      het bovenstaande artikel van Ann is zeker niet overdreven omschreven

      ook vergeet de werknemer in eigen boezem te kijken
      ook bij de werknemers zijn er die met een dikke bak rondrijden van de firma en dikke lonen betaald zijn, 13 de maand en vakantiegeld en extra premies

      zelfstandige of niet, beide kunnen onder armoededrempel zitten
      het punt dat Ann, denk ik wil aanhalen, dat alle zelfstandigen over dezelfde kam worden geschoren; zelfstandige = zakken geld verdienen
      wat in veel gevallen totaal niet zo is

  • Ooit al eens gedacht dat die frauderende bedrijven misschien niet zo streng in omvang bestraft worden omdat ze honderden, de meeste wel duizenden mensen in dienst hebben?? ze hebben meer power dan de staat of het land zelf

   moesten de taksen op alles en nog wat niet zo hoog liggen zou het niet nodig zijn om te frauderen allerhande

 28. Mensenlief, wat een kommer en kwel.
  Doe zoals mijn vrouw en ik :
  deeltijds werken en zelf voor de kindjes zorgen, slechts 1 auto, ik ga met de fiets werken, niet op reis gaan, niet elk weekend gaan eten, niks kopen dat je niet kunt betalen. Van je hobby eventueel een zelfstandig bijberoep maken, zoals mijn vrouw dat onlangs gedaan heeft, zonder elke dag daar mee te moeten bezig zijn.Genieten van het gezinsleven, zoveel mogelijk gratis hout verzamelen in de zomer voor de barre winter (jawel, wij hebben wél verwarming in elke ruimte van ons huis maar het is energiebesparend als je een houtkachel in de leefruimte staan hebt) en de goedkoopste energieleverancier gebruikt (heeft ons maar liefst €600/jaar opgebracht). Isoleer ook uw zolder. Ons huis is heel ruim (zelfs ruimer dan de meeste moderne woningen) en is voor slechts €150.000 en met zijn herenhuisstijl van 1907 een absoluut koopje.
  Je woont dan wel een beetje op de “boerenbuiten”. Knap zelf je huis volledig op (binnen de mate van wat je zelf kan) en wees niet bang om eens hulp te vragen aan (schoon)familie. Houdt kippen en oud brood (= wentelteefjes bakken) en ook knaagdieren (uw restafvalberg vermindert aanzienlijk). Onze kinderen dragen vooral reeds gedragen kledij van al de andere neefjes en nichtjes (behalve schoenen, dat is slecht voor hun voeten en rug) en ook wij kopen geen kledij om de 2 maand maar eens om het half jaar (en nee dat is NIET marginaal). Voorzie zelf groentjes en fruit in de zomer (lees moestuin) om van te kunnen genieten in de winter. Gebruik het goedkoopste internettarief, dat is snel genoeg hoor. Wij strijken niet, geen kat die dat ziet (het bespaart u heel wat tijd die je vr andere dingen kunt gebruiken en bespaart op energie). Vang regenwater op om de moestuin en de bloemen en planten water te geven in drogere tijden. Ga eens naar de speeltuin met de kindjes ipv Plopsaland. Koop nauwelijks speelgoed, ze krijgen er toch altijd met hopen tijdens Kerst en verjaardagen en ga eens naar de kringwinkel. Wees niet bang om een tweedehands meubel te kopen, onze eetkamer heeft er zelfs heel wat meer karakter door gekregen. Enzovoort enzovoort…
  Ik hoor velen onder u al denken dat wij nogal “marginaal” zijn of als echte “geitenwollensokkers” overkomen die op de armoedegrens leven. Nee hoor, wij hebben wel degelijk klasse en stijl (zelfs meer dan de meeste grootverdieners): onze living bestaat vooral uit handgemaakte en handgeschilderde meubelen uit Indië (Maisons du Monde), onze keuken is een volwaardige houten keuken met een klassiek fornuis incl oven, onze eetkamer is landelijk (ja idd met 2ehandsmeubels, who cares, een likje verf doet wonderen), de parket boven is volledig origineel (100 jaar oud!) en hebben we ZELF volledig gerenoveerd, de badkamer heeft een nieuw bad en lavabo met bijpassende kranen en een nieuw plafond (zelf hebben we de lambrisering gedaan), onze slaapkamer is Mexicaans en zal binnenkort ge-upgrade worden met een machtig comfortabel elektrisch bed dat we betalen met de teruggave van onze belastingen (pluspunt van deeltijds werken met afbetaling vr huis en 2 kinderen), de kinderkamer is zeer kleurrijk (ook zelf gedaan) en ruim, de zolder is klaar voor renovatie na hem zelf te hebben geïsoleerd (met hulp van schoonpapa) en het dakgebinte met houtwormverdelger te hebben behandeld, er kunnen makkelijk nog 2 ruimtes van gemaakt worden. Onze living en keuken is volledig onderkelderd, de tuin is mediterraans met zonneterras. Marginaal? Neen. Stijlloos? Zeker niet. Arm? Wij zijn de rijkste mensen op aarde want oprecht gelukkig met hetgeen we hebben en zelf al verwezenlijkt hebben. Wees spaarzaam, inventief en geniet op tijd van het leven.Dat brengt je véél verder dan klagen en zagen, zich kapotwerken en in de schulden storten voor zaken die je niet kan betalen. Of je nu zelfstandig bent of werknemer, dat maakt niets uit want de maatschappij heeft beiden hard nodig.
  Oef, dat was een boterham zeg :-)

  • Moest iedereen zijn zoals jij, dan zou het leven o zo saai zijn.
   Wat is uw probleem eigenlijk? Maak een documentaire over hoe goed jij je eigen leventje leidt. Jouw uitleg hierboven is niets minder dan platte masturbatie. De les spellen, dat kun jij goed.

   • @Stan en Ana, ge hebt gelijk. Kheb mij een beetje laten gaan. Excuses daarvoor. Het heeft idd weinig of niks met het artikel te maken.
    Ook mijn excuses aan Ann De Craemer hiervoor.
    @Ana, wel een beetje agressieve reactie van uwentwege, maar ik begrijp het wel. Zeker als iemand zo gefrustreerd als jij dit leest :-o

    • Nou, dat klinkt eigenlijk heerlijk en hadden we het geld om zo een huis met tuin te kopen waarin je dat allemaal kunt doen, dan hadden we dat al lang gedaan. Eerst nog even sparen…

  • Vind ik prachtig verwoord. Ik probeer idd ook zo te leven. Alhoewel, omdat ik zelf niet zo handig ben moet ik vaak wel eens een vakman vragen, maar had ik het gekund, ik deed het ook zelf.
   Is wel zo dat niet ieder zo kan of wil leven, maar hoeven ze voor mij ook niet dagelijks te klagen over hoe duur alles wel is. Ik hoef ook niet alles wat een ander heeft. Ik ben content met wat ik heb. Met een beetje effort kan je reeds veel besparen. Een moestuin is voor mij ook een enorme besparing, maar tegelijkertijd ook een plezier. Vind ik mezelf minderwaardig? Zeker niet, ik geniet ten volle van mijn tijd op deze aardbol!

   • Ah gelijkgezinden, vind ik steeds leuk. Bedankt voor jullie positieve reacties :-)
    @Nellie: wij hebben het volledige bedrag van het huis + notariskosten (= €164.OOO) geleend op 30 jaar en betalen elke maand €800 (vast bedrag) af (lijkt lang maar als ik 59 ben dan is het huis afbetaald en ik moet dan nog 8 jaar of langer werken van de staat dus kan ik elke maand zowat mijn maandloon sparen wat neerkomt op een extra zelf gespaard pensioentje van ongeveer €120.000!!) . Dat is evenveel als de huur van ons huis in Brugge, dat 2 keer zo klein was! Nu wonen we in een onbekend dorpje, met een leuke dorpsmentaliteit. Het is zeker niet onmogelijk maar je moet een beetje geluk hebben in je zoektocht. Dus als je bekijkt wat je nu aan huur betaalt, en dan naar een huis op zoek gaat dat maandelijks evenveel kost, ben je er in feite (wel rekening houden met notariskosten en zo). Wie zoekt, die vindt.

    @Ana: zie je wel dat ik nog zó saai niet moet zijn?! :-o

    @Ann De Craemer: als het zo moeilijk is voor je om jouw beroep als zelfstandige uit te oefenen, waar om ga je dan niet deeltijds werken met zelfstandig in bijberoep? Of ben jij één van die mensen die niet “kan/wil” werken voor een ander? Mijn vrouw is ook zéér creatief als kunstschilder zelfstandig in bijberoep, de rest van de week (20 uurtjes) gaat zij kuisen bij de mensen (heel basic maar wel vast inkomen). Ik ga slechts 32u werken, om zo een extra dagje thuis te zijn en iets meer tijd te hebben voor mijn hobby en kindjes. Iedereen tevreden: de staat (want wij werken), mijn vrouw (omdat zij nu creatief zelfstandig kan zijn én ook nog een vast inkomen heeft, ik( omdat ik niet fulltime ten dienste hoef te staan van Jan en Alleman).

 29. Da zijn allemaal dingen die ge weet van tevoren. Zelfstandige worden is een vorm van gokken: Ofwel zijt ge goed EN hebt ge wa geluk, ofwel hebt ge pech… Ik gun ne goeie zelfstandige zeker zijne boterham, mijne werkgever is zo vroeger ook ooit begonnen en ik ben blij dat ik in zijn firma kan gaan werken.

  Maar wat ik mij dan afvraag: Zijn in dit artikel ook de schijn-firma’s meegerekend?

 30. Beste,

  Ik ben zaakvoerder van een schilderbedrijf sinds een 8 tal jaar die over het algemeen goed draaiende was en tevens in perioden met bijna 10 medewerkers (onderaannemers & werknemers). Ik werkte sinds 2008, haast 7 dagen op 7, haast wekelijks meer dan 100 uren. mag niet vergeten neer te schrijven dat ik niet al deze uren betaald ben. Facturen, offertes, klantenbezoek,… zijn onbetaalde uren. Iemand in dienst nemen is te duur of de firma is te klein daarvoor.
  Ik had de laatste 5 jaar haast constant een personeelsprobleem. De goeie begonnen zelf hun zaak (nadat ik ze jaren had opgeleid) en met de rest had ik meer kosten en problemen dan wat anders. Ik kan hier een boek over schrijven. Pas op, goeie werknemers zijn goud waard maar de andere zijn een doorn in het oog voor de zelfstandige.

  Ik wou hierop reageren omdat ik dit artikel toevallig te lezen kreeg via Facebook. Vorig jaar eind september werd ik met spoed opgenomen voor een dringende kleine ingreep in het ziekenhuis. Op zich nog geen probleem (ben verzekerd voor mijn inkomen & voor bvba) doch het verlies van 3 maanden dat ik niet kon werken is al redelijk groot. de Eerste maand heb ik geen recht op ziekenkas en/ of verzekering. Gelukkig heb ik mijn inkomen goed laten verzekeren, wat me bijna 3000 euro jaarlijks kostte.
  Op de koop toe kom ik eind februari misselijk op mijn werk en op aanraden van de huisdokter wordt ik doorgestuurd naar UZ Gent waar men vast stelt dat ik een soort allergie voor solventen zou hebben “aangekweekt”. Door de jarenlange (15 j) blootstelling aan solventen en chemische middelen ben ik bij wijze van spreken oververzadigd en lokt het minste contact nu felle reacties uit.
  Van slag natuurlijk en bij de eerste informerende gesprekken bleek dat een beroepsziekte bij zelfstandigen niet telt of niet geldig is. De ziekenkas weigerde uit te keren de eerste maanden omdat men dacht dat ik aan het faken ben. De verzekering weigert ook uit te betalen omdat deze aandoening heel moeilijk vast te stellen is en gemakshalve verwijst men naar hun voorwaarden. Ik moet dus mijn ziekte bewijzen ondanks ik nu al 160 000 euro heb verloren met de firma, mijn huis te koop heb moeten zetten omdat ik dit niet meer kan afbetalen. Ik moet ook nog steeds de vaste kosten van de firma blijven betalen.
  Een werknemer gaat naar Brussel, van zodra er een vermoeden is door jarenlange blootstelling krijgt men een stempel van beroepsziekte ( maandelijkse uitkering ongeveer als loon), krijgt men tss 2 en 300 000 euro schadevergeoding van verzekering werkgever en is men de rest van hun leven op hun gemak.
  Ik heb jarenlang keihard gewerkt, een degelijke firma opgebouwd, betaalde gemiddeld 3000 euro sociale bijdragen per kwartaal, veel belastingen betaald. Als ik de uren uitrekende die ik spendeerde aan mijn job verdiende ik ongeveer 7 euro netto per uur ( en moet nog mijn pensioen sparen hiermee). Uiteindelijk heb ik nu maximum 1 jaar recht op ziekenkas en erna niets meer, mijn woning staat te koop, de firma moet ik verkopen en doe hier verlies aan gezien mijn tienduizenden investeringen die ik kwijt ben.
  Tegen de verzekeringen zal het een proces worden dat jaren zal aanslepen.
  Ik ben zelf ongeveer 7 jaar werknemer geweest en kan met eerlijkheid zeggen dat mijn loon netjes werd gestort iedere 2 weken, ik overbeschermd was van vakbonden, geen stress had om te kijken welke klant nog moest betalen of welke werknemer nu zich ziek ging melden of welke werknemer een fout had gemaakt en herstelt moest worden op eigen kosten of hoe moeilijk het is om een krediet te verkrijgen bij de bank als zelfstandige ( in de bank ziet men je inkomen niet als iets dat zeker is )
  Sommigen van mijn eigen personeel waren jaloers op mij terwijl ze een veel beter leven hadden. Iedereen maakt zijn keuze.

  Hetgeen ik wel zeker ervaar is dat je veel meer zekerheid hebt en veel meer rechten hebt als werknemer.
  Een zelfstandige waarbij zijn zaak goed draait KAN inderdaad een schone cent verdienen maar de buitenwereld ziet de keerzijde van de medaille niet. Veel zelfstandigen rijden met een sjieke bak, niet omdat ze schoon geld verdienen maar omdat ze niet anders kunnen. Men moet kosten maken ( die betaald moeten worden!!) anders moet men ze toch afgeven aan de belastingen.

  Ik kan eerlijk zeggen dat vergeleken met alle risico’s die ik heb moeten nemen als zelfstandige, het allemaal niet waard is. Ik verdiende meer bij mijn werkgever! Enkel de niet-willen- werken doppers en (grote ) bedrijven die verdienen geld! niet de werkende mens ( kleine zelfstandigen en werknemers)!

  Men maakt dit land kapot aan nog meer hoge belastingen, loonkosten en taksen. Allemaal doordat de Staat ( wij Belgen) al de risico’s neemt om banken rechtop te houden. Het einde is nog niet in zicht, we gaan binnenkort naar Spaanse toestanden! Men dacht in Nederland dat hen ook niets kon overkomen!

  Ik hoop (humor) dat ik ooit nog kan gaan doppen om 1200 euro maandelijks in te lijven om lekker niets te doen! Waarom gaan werken voor 1500 euro???

  • is er boenk op ! Mijn man is ook zelfstandige , moest na 1 jaar eenmanszaak overgaan naar bvba omdat hij te veel verdiende ! Ok al onze spaarcenten in BVBA gestopt en vanaf nul beginnen , Eerste 2 jaar goed verdiend , Dan komt de crisis ! Mijn man oefent een beroep uit in de bouw ! dus minder werk , grote bedrijven waarvoor hij werkt als onderaannemer , gaan failliet , met als gevolg onze facturen blijven onbetaald , zelf tot op heden dat mijn man zijn eigen loon niet kan uitbetalen . We houden hoofd boven water , maar stoppen is ook niet zo evident , want alles blijft nog enkele jaren doorlopen .. hoe betaal je dat , en als je je failliet laat gaan dan mag je eigenlijk niks meer bezitten … Mijn man vertrekt elke ochtend om half 5 en komt elke dag ( ook elke zaterdag ) maar tussen 19 u en 20 u naar huis , Maar inderdaad we hebben een mooie auto ( das het enige waarin we ons laten gaan hebben ,op aanraden van de boekhouder MAAK KOSTEN ) en mijn man is zo fier dat hij daaar de zondag eens kan mee rijden , waarom ook niet , we zijn gelukkig en profiteren van het leven zoveel we kunnen en als gezin zijn we gelukkig , en als mens betalen we braafjes elke factuur en wachten we braafjes op onze centjes , soms meer dan 8 maand , en of je nu aangetekende brieven verstuurd en herrinneringen of niet dat blijft hetzelfde ,als die aan de andere kant zegt ik betaal niet ,nou dan betaalt die niet , . Er zou beter een een wet komen dat iedereen zijn fakturen moet tijdig betalen , of anders gewoon de deurwaarder , dan zouden veel kleine zelfstandigen overeind blijven , maar tja dan moet de staat ook direct betalen he … en dat willen ze niet . Ach niet jammeren , en zoals het hoofdartikkel zegt , kijk vooral naar uzelf en stel uw eigen gezin en geluk op de eerste plaats en laat de anderen sakkeren . LEEF vandaag ,want morgen misschien niet meer !

 31. Hallo,

  Ik ben 26 jaar, sinds 3 jaar zelfstandige (bedrijf van ouders overgenomen) met 3 personeelsleden. (installatie-bedrijf). Ik werk gemiddeld 90 uren per week, mijn fantastisch personeel/collega’s (personeel is een lelijk woord) gemiddeld 50 tot 60 overuren per maand. We hebben een jong, hecht en enthousiast team dat wil werken en respect heeft voor mij. Ik vermoed omdat ik zelf alle dagen meewerk, ’s morgens als eerste op het bedrijf ben en ’s avonds laat nog steeds aanwezig ben.

  Het “gekap” op de “zelfstandigen” moet je er maar bij nemen. Het zal altijd een eeuwige strijd blijven tussen een zelfstandige en een werknemer. Ze zitten meestal vanuit hun (bedorven) luxe zetel te wachten om een ondernemer aan te vallen met het feit dat deze (misschien terecht) meer heeft als zijzelf., Ik heb geen problemen met werknemers die gewoon hun 8 uren per dag draaien en dan denken aan ontspanning etc. Maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan.

  Meestal zijn het vooral mensen die niet in het klantenbestand van de betreffende onderneming zitten, die commentaar hebben. Diegene die wel tot het klantenbestand horen, beseffen meestal wel wat een uren er gewerkt worden, risico’s, …. en zullen er dan ook “minder” problemen mee hebben dat de ondernemer met een hogere prijsklasse van auto of weet ik veel wat rondrijdt of heeft.

  Ikzelf zal altijd ondernemer blijven. Ik zou de voordelen van de “zelfstandige” nooit kunnen missen:
  – je eigen baas waardoor je nooit niets hoeft te doen!
  – BTW terug trekken van ALLES wat je maar kan inbeelden
  – MASSA’S geld verdienen, het stroomt gewoon vanzelf binnen als je een BTW nr aanvraagt
  – Om nog maar te zwijgen over die immense bedragen aan zwart geld!
  Dat zou ik voor geen geld van de wereld ruilen! ;-)

  Eindeloze discussie waar ikzelf weinig tot geen energie in steek. Ik heb zo al zorgen genoeg en die energie kan ik beter in mijn vers gezin steken. Deze hebben daar wel begrip voor.

 32. zonder de zelfstandige zou er geen werkgelegenheid zijn en zonder de werknemer zou er geen zelfstandige kunnen zijn.
  stop met jaloers te zijn op elkaar, iedereen maakt een keuze.
  mijn ouders zijn altijd zelfstandigen geweest, en mijn broer, zus en ik zijn praktisch opgevoed door vreemden, doordat ze zoveel moesten werken.
  Ja we hebben het misscchien materialistisch wat beter gehad, maar ik had liever mijn ouders bij me gehad dan al die cadeautjes om hun aanwezigheid te compenseren.
  Nu ben ik ook zelfstandig (zaak van mn ouders overgenomen), en heb bij alle 3 mn kinderen , bij hun geboorte, 5 dagen in het moederhuis gelegen, en dan onmiddellijk terug beginnen werken, omdat ik de zaak niet alleen kon laten!!!!! ik heb die momenten ook gemist, mijn werknemers hebben bijna 6 maanden moederschaps verlof betaald. Dus hou allemaal op met zagen. Het is een keuze dat je maakt!!! elk heeft zn voor-en nadelen.

 33. Ik vind het artikel héél intelligent. Het bemoedigt mij, omdat ik er heel veel in herken van wat mij overkomen is en overkomt. Zélf heb ik vele tijden gekend van zwarte sneeuw, en soms iets betere tijden, maar nooit een financieel comfort gekend als tekstschrijver. Wél een hallucinant proces uitgevochten met de RVA, en de dupe geweest van diverse falingen van artistieke productiemaatschappijen. Op pensioen zal ik nooit kunnen gaan. Maar ik moet zeggen: ik ben erg gelukkig dat ik altijd voor mijn kinderen en mijn schat van een vrouw heb kunnen zorgen in dit schrijversleven, en ik herken het verademend geluk om creatief bezig te zijn. Ik dank je voor je gedurfde openhartigheid, en tegelijkertijd voor de integere sereniteit waarmee je in het artikel de problematiek hebt geschetst. Lieve groet, Jan De Vuyst – tekstdichter/scenarist

 34. Kijk, ik ben een zeer creatieve zelfstandige, ik ben dit al 17 jaar en ik krijg altijd tegenwind… Maar ik denk dan, wat mij niet dood maakt me sterker…
  jaloezie, kan ik het niet noemen van mensen die slecht spreken over zelfstandigen, ik noem het eerder onwetendheid, en de waarheid niet willen zien. Ik ben nu met http://www.busimatch.com bezig, en iedereen denkt dat ik rijk ben, of dat ik rijk wil worden. Maar met al die tegenslagen en tegenwerking van de staat (ja, ik kan daar geen personeel voor aannemen wegens te duur, en vrijwilligers die me ook altijd vragen, wat verdient dat) maar ze vergeten dat ik daar tienduizenden Euro’s in stop. En dat ik daar misschien nooit een cent van ga terugzien. (hopelijk wel) Iedereen lijkt wel zijn deel te willen met het project, maar als er 1 is die de risico’s neemt, dagen en nachten wakker blijf om problemen op te lossen, commentaar moet horen van vrienden en kennissen die mij pijn doen. (want ik doe alles met hart en ziel) dan vraag ik me wel soms af waarom ik dat allemaal doe. Ben ik dan naïef? Wil ik de wereld verbeteren? Nee, ik wil gewoon doen wat ik graag doe, en daarom koos ik om zelfstandige te worden. En Als zelfstandige heb je niet 1 baas maar duizenden bazen. En het moet voor iedereen goed zijn, je moet heel flexibel zijn en rekeningen houden met de concurrentie. Maar zelfstandig zijn blijft de moeite, want er is 1 iets dat ze mij nooit gaan kunnen afpakken. Da’s het gevoel om sterker te worden telkens het tegenslaat.

 35. Mooi artikel mevrouw De Craemer, het wekt een emotie van solidariteit op, en dat is wat we nodig hebben om te bouwen aan de toekomst van onze samenleving. Het lezen van alle reacties is verbijsterend, ontgoochelend, hartverwarmend… Wat me opvalt is dat mensen graag meningen verkondigen maar de grote lijn, het inzicht of het begrijpen van de essentie, daar wordt aan voorbij gegaan. Het kloppend hart van ons systeem is dat we een samenleving zijn, en dat zonder samenhang er geen resultaat kan geboekt worden. Of je nu werknemer, dan wel ondernemer bent, we vormen samen het draagvlak van de maatschappij. En aan de basis van onze welvaartsstaat ligt de economie, het “produceren” in al zijn vormen, geuren en kleuren. M.a.w. we vervaardigen “iets”, gaande van grondstoffen ontginnen tot boeken schrijven, kennis onderwijzen en bouwwerken optrekken. Je bent voortrekker of ondernemer, ondersteunend of medewerker. En om hierin je verantwoordelijkheid te kunnen nemen heb je een omgeving of “systeem” nodig dat je vormt, steunt en richting geeft, je op je verantwoordelijkheden wijst. En daar zit de kern : je wil “iets doen”! Om iets te doen moeten we er samen voor gaan. Blijkbaar is de ernst van de huidige situatie niet doorgedrongen, en hebben mensen tijd om hun mening weer te geven, maar het enige wat telt, is wat je doet, de rest blijft bij holle woorden en onbezielde keuvelarij. Als ondernemer moet je telkens weer durven dromen, denken en vooral doen, dan heb je geen tijd om over materiële welstand na te denken of tijd te maken voor roddels over hoe goed of slecht de buurman/vrouw het doet. Je bent steeds rijk aan schulden, want zonder ben je geen ondernemer “pur sang”. Honderden duizenden jobs worden door ondernemers verwekt, en zij zijn in het eerste geval “mensen” die er in geloven, want gezien de enorme risico’s die je constant meedraagt moet je over een gezonde dosis relativeringsvermogen en doorzettingsvermogen beschikken, zonder wacht je de galg, en dan is er niemand die er voor je is. Het is de ondernemer zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid & plicht zijn medewerkers te enthousiasmeren om samen te geloven in vooruitgang. Die werkgelegenheid zorgt op haar beurt voor koopkracht & welvaart en om iedereen te vormen en ons aan onze verantwoordelijkheden te houden heb je het bestel, of beter gezegd het staatsapparaat. We zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden, en in iedere betrekking ligt de keuze om initiatief te nemen, zonder initiatieven geen actie! Alleen door er SAMEN voor te gaan, geven we iedereen zijn verdiende erkenning die het de moeite waard maakt om hier te leven, een gezin te hebben, en vriendschap te koesteren! Dan heb je geen boodschap aan palavers over verloning, als je het daarvoor moet doen, kan je evengoed reeds de kleur en afmeting van je kist vastleggen, het is een dode, ontzielde gedachte. Geen bedrijven wil zeggen geen welvaart laat staan een welvarende staatskas, dus iedereen : ga voor waar je in gelooft, en doe het samen!

  • Mijn haat tegen zelfstandigen is ontstaan in de bouw. Een aanemer zet me voor 100.000euro in ’t zak. Ik trek dit voor de rechtbank en win dit op alle vlakken maar door gegoochel met bvba’s krijg ik niets en nu heeft hij terug een nieuw bedrijf en woont hij nog in zijn villa met zijn paarden. Samen met mij zijn er vele slachtoffers en dit doordat zelfstandigen zoveel mogelijkheden hebben om te sjoemelen. Werknemers kunnen dit niet!!!!!

   • Geachte heer Aelbrecht,

    laat het duidelijk zijn dat ik het een schande vind wat u is overkomen, maar laten we even doorgaan op uw redenering: als zelfstandigen zo kunnen sjoemelen, wat houdt u tegen om hetzelfde te doen? Iedereen kan morgen zelfstandig worden. Echter, ndernemers die een eerlijke zaak willen opbouwen, kunnen zich niet inlaten met dergelijke praktijken wegens net iets te veel risico’s lijkt mij. Waar u over praat is een misdadiger en ongeacht zijn sociaal statuut moet die aangepakt worden. Ik ken geen rechtschapen zelfstandige die de praktijken zou goedkeuren.
    Ik versta uw woede en frustratie, maar ik zou ze niet richten op “de zelfstandige”.

    Mvg,

    Pieter

   • zelfstandigen bestaan in geuren en kleuren…aannemers zijn er maar een klein procent van…Jammer dat je ons daardoor haat en allemaal over dezelfde kam scheert. Nogthans zorgen wij ervoor dat u die 100.000 euro waarvoor u in het zak gezet geweest bent door blijkbaar een oneerlijke mens wel kon betalen op het einde van de rit.

   • Gij zé gewoon een kieke… Denk je dat wij, zelfstandigen, nog nooit in de zak zijn gezet door andere zelfstandigen? Scheer ons niet allemaal over dezelfde kam, Wener…

 36. Aan allen hier aanwezig. Wat een geklaag en gezaag. Ik heb respect voor iedereen die werkt en zijn steentje bijdraagt aan de maatschappij, of hij nu zelfstandig is of niet. Wij werkende mensen mogen fier zijn dan ons land overeind blijft door ons harde werken, en hard werken is iets wat de Belgen zeker kunnen. Jaloezie en afgunst zijn vieze ziektes en als ge iets niet kunt verdragen van iemand anders, tracht dan van hetzelfde of leg er u bij neer dat ge het met minder moet stellen. Trouwens elk van ons moet zijn eigen prioriteiten stellen, wat ge u niet kunt permitteren moet ge u ook maar niet aanschaffen. Mijn ouders en grootouders moesten het vroeger met veel minder stellen dan wat iedereen nu heeft en als ik die mensen hoor praten waren ze veel gelukkiger dan iedereen nu. Ok alles is duurder geworden, maar dan moet ge er maar naar leven. Wie een dure wagen heeft, goed voor hem. Wie dezelfde wagen koopt maar dit zich niet kan veroorloven is in mijn ogen een dom rund en moet niet komen klagen dat hij niet rond komt. Stel uw prioriteiten, klaag minder, laat iedereen met rust en bovenal hou u bezig met wat u gelukkig. Probeer te leven en tracht niet te bezitten wat iemand anders bezit. Het zal u niet gelukkiger maken.

   • als de superrijken belastingen zouden betalen net als iedereen (inclusief doppers) en als de regering de achterpoortjes zou sluiten om die te ontduiken dan waren er meer dan genoeg benen voor iedereen (zelfstandigen én werknemers). vraag is of die domme werkende poedels liever onder elkaar blijven vechten of het durven opnemen tegen de slimme dobermann.

    • Superrijken? Denk ook eens aan de superbedrijven uit het buitenland, met de notionele interestaftrek naar hier gelokt. Betalen gewoon geen belastingen, en dat gat moet gevuld worden.
     Gelukkig zijn er de goedgelovige zelfstandigen. Ik heb me jaren bont en blauw betaald, en ziekte en bedrog (jep een bedrogen zelfstandige) heeft me tot faling geleid.
     En die faling, zonder werknemers op straat te moeten zetten, was eigenlijk nog het beste wat me kon overkomen.

     De vernedering heb ik snel doorgeslikt, want met acht dagen per week te werken en alle geld mooi ‘af te dragen’, heb ik mezelf niets te verwijten. Leve mijn trots.

     Maar tien jaar van mijn leven… vuilbak.
     Nu uithuilen en opnieuw beginnen, in crisistijd.

     • veel sterkte , ik ken het gevoel en wens het zoals reeds eerder gezegd mijn ergste vijand niet toe .

 37. ik werk…ben werknemer al 33jaar en werk zo tussen 250 en 300 uur per maand …iedere week nog es 4 nachten onderweg slapen en niet in dure hotels of dergelijke maar simpelweg achter in de cabine dus zeker geen luxe!
  wat mij opvalt is dat de meeste zelfstandigen klagen.ikzelf heb in die 33jaar nog bij geen enkele werkgever gewerkt die geld verdient,het is al 33jaar slechte tijd.volgens mij krijg je bij aanvraag van een btw nr een boek waar de eerste zin is altyd zeggen dat je niets verdient…als het toch zo slecht is en weinig verdient stop dan en ga werken voor een baas maar dan moet je wel naar zijn pijpen dansen of je dat nu leuk vindt of niet.aan iedere job is er voor en nadeel en tussen zelfstandig en voor een werkgever werken ook !!
  kijk mijn baas mag en moet geld verdienen anders heb ik geen werk maar ik ben dat zo moe altijd dat gezaag dat ze hard gewerkt en niets verdient hebben..
  en nee ik ben niet jaloers op jullie zelfstandigen
  grtz a working class hero

   • Wat is dat voor onzin? Heel wat zelfstandigen die te klagen hebben zijn geen boeren. Die krijgen nog subsidies van Europa… Maar ik ken heel wat zelfstandigen die geen boer zijn en letterlijk momenteel geld in hun zaak stoppen (in plaats van er uit te halen) om door te crisis te geraken en hun personeel niet te moeten ontslaan. En dan kan je idiote opmerkingen maken over een beter business plan maken enz… maar hoe denk je dat het aanvoelt als nieuwe regeltjes van de overheid je meer dan 50% van je omzet kosten of ontelbare extra uren aan administratie opleggen?
    Dus zeggen dat de enige die klagen de boeren zijn geeft blijk van een wel heel foute kijk op de toestand.

 38. EINDELIJK wordt er eens iets anders geschreven over zelfstandigen dan de commentaren over hun autopark…Beide ouders hier zijn zelfstandig en ik vervloek de dag dat zij besloten om zelfstandig te worden..

  waarom in godsnaam kiezen zij ervoor om het dubbele van de uren te kloppen dan een werknemer terwijl op het einde van de rit het enige wat hun te wachten staat is een pensioentje om van te huilen.Als 1 van hen ziek wordt staan ze kreupel door te werken.De meeste werknemers zijn gegarandeerd over hun loon en dergelijke op het einde van de maand en komen quasi nooit voor verassingen te staan (behalve als de crisis int land is en er massaal ontslagen worden…) de onzekerheid die een zelfstandige heeft is niet te vatten en als er dan een aantal het risico durfden te pakken en aardig hun brood mee kunnen verdienen zijn er vaak velen jaloers. Ze zien dan zoveel dingen maar beseffen niet hoeveel hard werk en lange uren hier achter zaten. Waren mijn ouders maar ambtenaar of arbeider geworden.. Mooi per uur centjes verdienen en s avonds thuis toekomen na een lange dag zonder zorgen. Braaf werken van 9 to 5 en daarna genieten van de rest van je dag. Terwijl zelfstandigen meer dan ooit moeten leven om te werken. De keerzijde van de medaille als je je eigen baas wilt zijn..

  Als ik hier later weg ben en ga werken ga ik maar al te graag voor een baas gaan werken hoor.. alles liever dan zelfstandig zijn.

  • Doe dan maar geen bewaking, de werkgever zet je economisch werkloos. Waardoor je verplicht wordt om jaren aan een stuk ‘standby’ te zijn.
   Als ze je bellen (6uur van ervoor) ben je verplicht om te gaan werken, dit kunnen diensten zijn van 3 tot 12 uur, het haalt je hele planning en bioritme door elkaar. Als je niet bereid bent deze werken te aanvaarden bellen ze de rva en zeggen ze dat je werk weigert, met een schorsing als gevolg, dan verlies je de uitkering van economische werkloosheid. Extratjes gaan bijverdienen ergens anders kan je in dit systeem ook niet. Standy ook in de nacht als weekend. Je leven alles, wordt totaal gedicteerd door je werk, Ik weet bijvoorbeeld vanaf overmorgen niet of ik de rest van de week thuis ben of de nacht of de dag moet doen, of ik 0 uur of juist 48 uur zal moeten werken. (Dit voor de daarop volgende 4 dagen), daarna weet ik enkel dat ik woensdag 1 van mijn 24 jaarijkse vrije dagen genomen heb om een afspraak bij de tandarts te kunnen vastleggen. De rest van de tijd weet ik niet of om 6 u ’s morgens wanneer de baby wakker is zelf moet opstaan of blijven liggen en mn vrouw laten opstaan, soms sa ik op omdat ik denk dat ik de hele dag thuis ben, maar dan ’s namiddags om 15u00 krijg ik te horen dat ik ’s avonds een dienst moet doen van 22u00 tot 10u00 ergens 150 km van thuis. Het verbaast hen dan dat het stereotype bewakingsagent niet fris en alert op zijn job aanwezig is en soms luit reageert. (28 uur wakker en dan nog twee uur in de wagen, dat is mss wel het gevaarlijkste aan bewaking) dit is geen uitzondering maar wekelijkse kost.
   Deze job is heel moeiljk te combineeren met eender wat., mn inkomen is ook sterk afhankelijk van hoeveel dagen ze mij in de nacht zetten en hoeveel dagen ze mij economisch werkloos laten staan en of ze me al dan net schorsen van de rva. Mn inkomen kan komende maand bijvoorbeeld varieren van 800€ als ik zou geschorst worden (indien ik weiger om te springen voor mn werk beschreven hierboven) tot 1100€ als ik geen extra taken bij krijg maar ook niet geschorst wordt omdat ze niets extra van mij verlangen en wel tot 2000€ indien ik opgebeld wordt om heel veel extra diensten in de nacht te gaan doen (maar dan ook heel veel tot 48 uur op 4 dagen met dan 2 dagen rust en dan eterug 48 uur op vier dagen met 2 dagen ruse etc). Totaal geen houvast (mss wel te vergelijken met het inkomen van een zelfstandige niet waar?). Soms rij ik 1.5 uur naar mn dienst om daar 3 uur te werken en dan 1.5 uur terug naar huis te rijden. Onze tijd in de wagen wordt niet betaald, onze kilometers via sociaal abonnement, leuk systeem waarbij je ongeveer 2/3 vaan je benzine terugbetaald wordt. en dan verdien je voor die 3 uur die je werkt ongeveer 11€ per uur netto, komt erop neer dat je ongeveer 5€ per uur hebt verdient. sociaal abonnement, is in principe een systteem om het opebaar vervoer te stimuleren, maar zoek maar eens openbaar vervoer ‘snachts om 5 uur om een afstand van 100 km tussen boeregat a en boeregat b af te leggen. Nog als laatste voorbeeldje hoe leuk het in de bewaking is, op momenten dat mijn vrouw hoog zwanger was en ze zou aan het bevallen gaan, zou ik indien ik ergens op een bouwwerf rondjes aan het wandelen was en naar een kraan aan het staren was, mijn post niet mogen verlaten hebben om de bevalling mee te maken; Aflossing, forget it. Postverlating is een zware fout waarbij je onmiddellijk je ontslag wegens dringende redenen kunt krijgen (en dit is dan zonder uitkering 0,0) Gelukkig begon de bevalling net wanneer ik thuis was.
   Ik denk dat er weinig mensen zijn die in zo’n chaos kunnen leven en met aller respect voor de zelfstandigen maar ik denk dat zij nog net iets beter af zijn dan de mensen in mijn situatie.

   • zelf ben ik ook werkzaam in de bewaking, ik heb gelukkig een vaste post. Daar buiten heb ik ook deels een eigen bewakingsfirma. Het is dankzij de vakbonden dat dit nieuwe systeem van “standby” er is in de bewaking. Het vroegere “standby” systeem is afgeschaft wegens te kostelijk voor de werkgever en het nieuwe systeem noemt “economische werkloosheid”. Wetende dat de grote firma’s met geld smijten, managers, assistent managers, postoversten, assistent postoversten…. jij werkt voor hun loon.

    Bewaking is een wereld apart, soms een mooie wereld maar vaak ook een minder mooie… maar niets belet jou om in een andere wereld te gaan werken…..

   • Beste meneer de bewaker, uw werkgever mishandelt u en u zou er goed aandoen voor uzelf, uw vrouw en uw kind om hem de vinger te geven en een degelijke job te zoeken. Je hebt steeds de keuze, het is AAN U om iets te doen aan wat volgens mij een uitzichtloze situatie is! Telkens als u braaf “ja baas” zegt, geeft u toe dat u liever misbruikt wordt en een lijdensweg ondergaat dan werkelijk iets aan uw probleem te doen. U ben VOLLEDIG VRIJ om daar iets aan te doen. En geen gemekker over “financiële gevolgen en zonder werk zitten…” want dit werk zal u ten onder brengen op latere leeftijd met veel zwaardere gevolgen.
    Ik hoop dat ik u bij deze wakker geschud heb.

    • ik neem aan dat u denkt dat de jobs voor het oprapen liggen? Ik ben zelfstandige en zoek al meer dan twee jaar om werknemer te worden. 30 sollicitaties per week : gemiddeld twee reacties en telkens komen ze neer op : overgekwalificeerd, of profiel niet helemaal wat ze zoeken. Vertaal : te oude of waarschijnlijk te duur! Dus uw simpele : zoek dan een andere job is niet in alle sectoren zo gemakkelijk als u denkt.

   • Zoek aub ander werk, dat is niet vol te houden en legt een hypotheek op uw gezondheid en gezin! Doen!

   • Dringend jobhoppen dan. Als een topmaand al “maar” 2000 euro opbrengt en je zo’n hondeleven hebt !!! Een doorsnee simpele job brengt minstens 1500 euro op. Verreken daarbij de slijtage en afschrijving van je auto, reisuren en de benzine dat je er niet meer aan toesteekt. Voor die prijs vind je zeker een gelukkig 9-5 leven heel dicht bij huis, dat financieel véél interessanter is en stabiliteit in je gezin brengt.

  • Beste vriend, als jij denkt dat werknemers enkel van 9 tot 5 werken…. You’re in for a treat. Ik hoop dat zo’n veralgemeningen met je leeftijd te maken hebben, en niet met je karakter. Ik lees hier ook heel veel ellende, jammer, maar misschien moeten er toch een paar mensen iets anders gaan doen, of hun business plan herbekijken.

   • Was het maar zo simpel! Als je niet kunt werken voor een baas door een rugoperatie, en geen steun krijgt van de staat, ziekenkas, heb je wel geen andere keus dan zelfstandig te worden om toch maar iets om handen te hebben, en sociaal contact te hebben. Want wegkwijnen in je zetel is ook maar niets… Niet elk verhaal of situatie is de zelfde!

    • Vergeet niet dat een zelfstandige die 4 dagen de griep heeft ook vier dagen NUL euro heeft… Alsook niet als hij in de zomer (zoals iedereen) eens een week met vrouw en kind op reis gaat.

    • Ik bedoel eigenlijk dat je als zelfstandige een ondernemer bent. En ondernemen is een duidelijk businessplan opstellen, zorgen dat je een product of dienst hebt waar een markt op zit te wachten en waar mensen een prijs voor willen betalen. Want daar moet je als ondernemer mee rondkomen. Ik hoor hier verhalen over doffe ellende, armoe troef, torenhoge werkuren etc. Maar ik vraag me dan af of je zaak dan wel gezond in elkaar zit. Als je echt 800 euro per maand verdient (al ga ik ervan uit dat er van dat bedrag al een hoop onkosten aan vooraf gegaan zijn) moet je jezelf durven de vraag stellen of je plan wel goed in elkaar zit. Je kan het nog zo graag doen, maar als er geen markt voor is… Ik vind het niet erg veel uren te kloppen, maar ik zou het nooit doen voor 800 euro per maand

     • Klinkt ongelofelijk intelligent… maar wat als in de crisis op drie maanden tijd een aantal zakenrelaties je plots niet meer betalen? Dan mag je plan nog zo goed in elkaar zitten en jààààren perfect gewerkt hebben : plots zit je in de problemen… en geen overheid ov dop die je er uit haalt.

     • Als je zakenrelaties niet meer kunnen of willen betalen, is je markt veranderd en moet je je plan aanpassen. Dit heeft tijd nodig, maar die reserve moet je inbouwen in je initiele opzet. Dat klinkt hard, maar is vrees ik de realiteit.

     • je bent weer te simpel aan het denken… Als je de tijd niet krijgt om die reserves op te bouwen,, klinkt je theorie niet echt leuk. Wij waren pas twee jaar goed bezig toen de klap kwam in februari… Het is een wonder dat wij nog bestaan dankzij aangepaste plannen enz. Maar als je denkt dat je plan aanpassen dadelijk terug geld binnen brengt heb je geen enkele zin voor realiteit.

 39. Verlaag de loonkost, vergelijkbaar naar de ons omringende landen . Dan kan de zelfstandige voor zichzelf wat meer inkomsten aangeven , een beter loon of extra’s aanbieden voor zijn personeel, en hebben de vakbonden wat minder werk. Maar dat is nu net het probleem in dit groot ‘bekrompen’ landje dat Belgie of Vlaanderen heet !

  • zelfstandig of werknemer je werkt voor corrupte politiekers en al even corrupte vakbonden levend en welstellend te houden

 40. Wie gaat er lopen met de studiebeurzen voor de kinderen? Van wie is elke cent die hij verdient gekend?
  Als er geen zwartwerk zou zijn, zou de staat dan nog geld tekort komen?
  Waar haalt men het geld die de staat te kort komt, men komt het nemen van de inkomsten die gekend zijn, tja als als zelfstandig maar ‘833 €’ verdient, dan kunnen ze er nog moeilijk van nemen hé! Dus wie moet er altijd knokken voor rond te komen?
  Laatst komt een zelfstandige zijn rekening presenteren, op een blaadje in het zwart (ongevraagd!), ik vraag hem of hij dan altijd aan €32/u in het zwart werkt??? Met een rood hoofd antwoord hij me eerlijk: “Nee, normaal aan €30/u”, ik zeg: “Geef me dan maar een factuur aan 6% btw, zo komt de staat tenminste aan zijn geld, en hoef ik misschien niet voor de ‘crisis’ op te draaien”. Grote bedrijven lopen met het grote geld weg, en de overheid moet dan besparen, dit ten koste van de dienstverlening/onderhoud van wegen/enz. , terwijl die grote winsten niet terug in de maatschappij worden gebracht maar enkel dienen tot uitbetaling van MEGA-lonen voor topfuncties.
  Noem me gerust een communist/marxist, het is geen verwijt.
  Ik kan nog uren verder argumenteren, feit is dat je in alle soorten, soorten van mensen hebt, klagers en mensen die tevreden zijn, soms met weinig, anderen hebben nooit genoeg, en dan klagen ze dat ze altijd moeten werken.

  • weer een persoon/socialist die alles op een lijn wil trekken . waarom vraag je dan een aannemer om je werk op te knappen, juist omdat je het zelf niet kan of wil . je vergeet dat een zelfstandige een dikke vette pot moet betalen in 4 wegen, voor personeel sociale bijdragen, btw voor de venootschap en belastingen voor zen eigen loon . en dat ligt een pak meer dan iedere werknemer die voor een baas werkt. en als je dan je zuurverdiende centen wil opnemen die op je venootschap staan betaal je nog eens kosten . wat denk je dat er nog overschiet dan? en ik daag iedereen uit om zelf de stap te wagen als dit een oplossing is voor jullie klagen. je begrijpt toch als er geen zelfstandigen meer zijn er ook geen werknemers meer zijn of geraken jullie niet zo ver om na te denken ? wij werken ons kapot om mooi geld te verdienen door veel uren te kloppen en geven jullie de kans om met normale uren een goede broodwinst te verdienen. als je wil klagen over loon moet je bij de staat zijn die meer dan het dubbele afnemen van jullie nettoloon want wij betalen nog altijd het brutoloon voor jullie. zorg dat ze de loonlasten verminderen en al de winst krijg je mits je dan stopt met te klagen , ons kost het evenveel hoor ..het feit dat er immers zwart werk bestaat is enkel om die reden en het feit dat sommige zelfstandigen hun inkomsten niet meer tegen hun kosten kunnen zetten. grote multinationals betalen veel geld maar krijgen soms vermindering om de simpele reden dat ze een grote impact hebben op onze samenleving . wie is er niet dankbaar om 1000 jobs te geven terwijl de sociale bijdragen in belgie pakken duurder zijn dan een ander land . het komt gewoon op het zelfde neer . en dan nog met een vermindering op btw is het jaarlijks meer dan jij ooit zal verdient hebben . als je goed nadenkt moet je eigenlijk wel lef hebben om zo iets te durven zeggen . geen wonder dat bedrijven zoals ford genk weglopen. in plaats van commentaar te hebben zou ik je aanraden om je handen uit je mouwen te steken en er aan te beginnen. je zal wel anders praten als je eens je loon die je nu verdient op een jaar mag afgeven aan de belastingen en nog eens van je personeel op je kop gescheten krijgt na het zien wat ze bruto kosten . ps mooi artikel … waarvoor dank !!

   • Jullie betalen de bruto lonen?? alles word gewoon doorgerekend aan de consument/klant! Dus wie betaalt er?
    Juist de klant. Wij krijgen een loon dat zo ongeveer net genoeg is om op het einde van de maand volledig uitgegeven te zijn aan…juist terug naar jullie de zelfstandige, of waar dacht je dat ons geld naar toe ging! Wie denkt er hier niet na??
    Ja ik vraag soms een ‘vakman’, of ben jij de man die alles kan?
    In de hoop en, ik zeg wel de hoop dat het werk dan degelijk is uitgevoerd, want het is vaak zoeken achter een degelijke stielman, ook de mindere goden vragen evenveel, en ik begrijp dat dit normaal is door de hoge loonkost. Ik ben gewoon tegen zwartwerk, ik ben bereid die lonen te betalen, maar stop met klagen, als je daadwerkelijk bijna niet kan rondkomen van je zelfstandigen inkomen, dan ben je niet goed bezig hé, ga dan werken bij een werkgever, als je denkt dat dit beter of leuker is.
    Neen je kiest voor ‘vrijheid’ voor eigen baas te zijn, wel goed maar stop van klagen, het is je eigen keuze! En lukt het niet om een deftig inkomen te verdienen, wel als je niet wil werken en aan den dop staat te profiteren dan zijn er ook die klagen dat ze niet genoeg hebben, of je maakt graag muziek maar je kan er niet van leven… wel dan moet je misschien ook eens iets gaan doen dat je niet graag doet om aan de nodige centen te geraken. het werkende leven is nu vaak niet eenmaal wat je graag doet.
    Leuk voor degenen die wel goed hun boterham kunnen verdienen met hun hobby. Ik ben niet te lui om te werken, na mijn 8 uurtjes heb ik nog niet gedaan hoor, hier geen geld om het huis te laten kuisen, de ramen te laten wassen, uit eten te gaan, wel zoveel mogelijk zelf klussen, geen tuinman. OK we zijn misschien vaker thuis of bij de kinderen, maar meestal ben ik hier ook bezig en heb ik daarmee nog geen tijd om aan de kinderen te besteden.
    Leef maar verder met jullie zelfbeklag naar de buitenwereld toe, en onder elkaar de grote man uitgeven en stoefen en pronken met wat je allemaal kan en verdient.
    Pas op hé, ik ken ook andere zelfstandigen, die content zijn met minder en gelukkig zijn en niet zóveel uren moeten kloppen, maar sommigen hebben nooit genoeg, en dan moet je veel uurtjes doen hé.
    Prettig weekend, ik ga dan eens gaan fietsen.

    • het artikel gaat niet over het feit dat zelfstandigen niet tevreden zijn over hun loon en hun leven. Het artikel gaat over het feit dat de werknemers denken dat zelfstandigen een luilekker levendje hebben op kosten van de arbeiders en dat wij frauderen tegen de sterren op….. of heb ik het artikel zo verkeerd begrepen????
     als iedereen voor zijn eigen zou vegen…..

    • Het zou al heel gek moeten zijn als de prijs aan de consument de kosten van rsz, belastingen, verzekeringen, btw en zo voort niet zou mogen dekken… Heb je er al eens aan gedacht dat zelfstandigen zelf ook heel wat dingen moeten kopen om te kunnen werken? En dat die zelfstandigen ook moeten eten, leven, verwarmen enz… Je mag niet zomaar iedereen over de zelfde kam scheren. Ik heb personeel gehad dat een droom was om mee te werken, ik heb personeel gehad dat je rustig kan klasseren als de grootste luie profiteur ter wereld. Net zo zijn er zelfstandigen die niet uitzuigen en profiteren en zijn er woekeraars of oplichters. Dat probleem zit hem niet in het statuut, maar in de mens zelf.

  • En als zelfstandige (ik vermoed dat je 30/32 euro bouwsector-gerelateerd is) heb je dan maar marginalen in dienst die de zondagavond in de pinten zitten en zich dan heel de week ziek zetten omdat ze “ziek” zijn. Reken eens uit wat je zo’n stunt je als baas kost! En hun congegeld dat je moet betalen terwijl ze een hele maand niet komen. Ze brengen ook niets op hé. Puur verlies.

 41. Mooi verwoord. Er is nogal wat afgunst tegen zelfstandigen en dat voelen wij ook wel. Niet in onze geschenkenwinkel maar wel in de antiek brocante winkel. Mensen zijn niet verlegen om dat te zeggen. Vorig week nog, een man wil een beeldje kopen, is 17 euro, zegt letterlijk tegen mij “je zal dat wel aan 10 euro laten hé, jij bent al rijk genoeg”. Dit soort uitspraken kom ik zeer veel tegen en ben daar al ferm tegen gewapend. Er ligt steeds een standaard antwoord op m’n lippen. “Laat het maar staan tenzij je 20 wlit betalen, ik moet ook leven”. Er zijn er velen die mij kennen van op rommelmarkten waar ik ga aankopen en enkelen willen zelfs niet aan mij verkopen, dat zijn dan de grootste zwartwerkers die schrik hebben als ik iets bij hen koop dat ik er nog ferm aan zal verdienen, ze hebben schrik dat ze te weinig gevraagd hebben. M’n vrouw gaat regelmatig eens naar de kringwinkel, persoonlijke intresse maar als ze iets leuks ziet staan dat ze niet kennen en de prijs is zeer laag koopt ze dit natuurlijk. Vorige week roept een vrouw luid in de winkel naar mijn vrouw dat zij daar niet mag kopen omdat ze een winkel heeft en dat dit niet fair is! Toppunt van al is, mevrouw zou beter haar mond houden want ze staat zelf wekelijks op rommelmarkten en is werkloos. Zo’n jaloezie, ’t is soms niet te geloven. In ’t algemeen denken velen dat wij rijk zijn en er warm inzitten maar ik durf ook zeggen dat wij van een bestaansminimum moeten leven. Zware kosten die velen niet zien. Voor onze winkel betalen we 2000 euro grondbeasting en nog 7 jaar maandelijks 427 euro hypotheek, alle onkosten samen, electriciteit en dergelijke moeten wij al 750 euro per maand hebben maar als je dit dan inderdaad tegen de persoon zegt die kritiek heeft dan zeggen ze “je moet maar niet zelfstandig worden”. Inderdaad, dank zij die vele zelfstandigen hebben veel mensen werk. Dank zij die man of vrouw die het geniale idee had om een bedrijf zelftsandig op te richten en die nu misschien al met 500 werknemers zit mogen ze dat aan die “gek” te danken hebben. Wij klagen niet als zelfstandigen maar je moet een ijzeren karakter hebben en discipline en bereid zijn om minimum 70 uur per week te werken of je komt er niet. Niemand hoeft dus jaloers te zijn op ons en als ze echt denken dat wij geld scheppen met hopen, dat ze het aub ook eens proberen. Echter, er is 1 probleem. Je hebt geen 13de maand geen ziektegeld of verlof, geen vakantiegeld, als je op verlof gaat niet doorbetaald, je moet zelf je sociale bijdragen betalen en je ziekenbond is ook een stuk duurder, gegarrandeerd tot 65 jaar werken, geen brugpensioen, etc etc etc … Wij zijn beiden, m’n vrouw en ik trots dat we zelf onze boontjes doppen. Dank aan de talrijke klanten die ons steunen en die het beseffen dat die 200 euro in de kassa bij sluitingstijd niet ons loon is maar de omzet waar alle kosten moeten van afgetrokken worden en de btw moet doorgestort worden om uiteindelijk misschien 40 tot 50 euro over te houden om met twee van te leven. ,-)

 42. Heb hier veel reacties gelezen, en zoals altijd heeft iedereen een beetje gelijk en bekijkt iedereen het vanuit zijn standpunt; Ben ondertussen zelf 30 jaar zelfstandig en heb het hier wel zo een beetje gezien, mijn collega en ik vertrekken naar één van de groeilanden binnen Europa. Ik hoop voor de collega’s zelfstandigen dat de economie in België snel terug aantrekt, maar of het iets zal veranderen aan het bestuur van de roverheid is maar de vraag.

 43. Persoonlijk ben ik 20 jaar zelfstandige en dat heeft me geen windeieren gelegd ik heb hard en slim gewerkt en zeker ni meer dan 40u per week , dat is het mooie aan het systeem als ge in uw zaak en uzelf gelooft en ge durft te investeren dan moet ge u als zelfstandige ni schamen dat ge dik uwen boterham verdient het is ook ni nodig om verontschuldigend te benadrukken hoeveel uren ge wel ni klopt en zo moet ne loontrekker zich ook ni schamen voor de voordelen die hij geniet het is gewoon een kwestie van keuzes maken in uw leven , afgunst is der alleen als ge het gevoel hebt dat ge verkeerde keuzes hebt gemaakt .

 44. Dank u om dit schrijven. het geeft weer wat meer goesting om morgen mijn 6 de dag van de week mijn zaak te openen.
  Ik zeg altijd kom ons leven is (lijden)
  zullen dan nog is spreken .

  • Absoluut, iedereen zou efficiënt werken en het ziekteverzuim zou ophouden te bestaan. Bovendien kan je hierdoor “en.masse” een corrupte Dexia / ACW regering financieel onder druk zetten… alleen om die rede al: iedereen zelfstandige en de touwtjes zelf in handen nemen!

 45. Ik denk dat “de zelfstandige” evenzeer het slachtoffer is van de perceptie als “de allochtoon” en als ik dit als (onderwijs)ambtenaar mag toevoegen “de ambtenaar”. De meerderheid van deze mensen zijn hardwerkend en eerlijk, maar in de beeldvorming het slachtoffer van een minderheid van profiteurs, die zeker bestaat in alle beroepscategorieën…

 46. Beste Ann,

  Ik kan me helemaal vinden in je stellingen. Zeer moedig ook om dit op spreekwoordelijk “papier” te zetten. Je had er duidelijk behoefte aan. Ik ben zelf al 8 jaar zelfstandig vertaler en werk op deze basis ook samen met andere collega’s. Ik vind het een fijne manier om mijn beroep uit te oefenen. Ik heb de vrijheid gehad om zo onze zoon van 4 jaar grotendeels zelf op te voeden tussen mijn werkuren in. Ook al betekende (en betekent dat nog steeds) dat ik moet afwerken wat nog niet gedaan is doorheen de dag als de zoon naar bed is. Met andere woorden, je mag niet vies zijn van een beetje avond-, nacht- of weekendwerk. Rijk zal ik er inderdaad nooit van worden maar dat is ook nooit mijn bedoeling geweest. Als ik gewoon kan leven en werken zoals ik dat wil, vind ik dat op zich al een mooie bonus. Dat is pas onbetaalbaar. Bovendien kies ik zelf mijn collega’s terwijl ik in het verleden me soms blauw kon ergeren aan collega’s/werknemers die absoluut niet op hun plaats zaten. Ik ben veel rustiger geworden, zo weinig mogelijk stress. En zolang ik elke maand de rekeningen kan betalen, ben ik al vlug een tevreden vrouw. De schaduwzijde van het hele verhaal is zoals je aankaart : de afgunst van buitenaf. Maar ik denk dat dat eerder vooroordelen zijn. De reacties van : och, jij kan ’s ochtends opstaan wanneer je wil, och, je hebt geen baas, och je kan op reis gaan wanneer je wil. Wat niet echt onjuist is, maar de waarheid is zoals steeds iets tussenin. Ik kan opstaan wanneer ik wil MAAR deadlines moeten altijd gehaald worden of je factuur wordt niet betaald en je bent je klant kwijt. Op reis gaan wanneer ik wil : ja, MAAR alleen als mijn klanten net dan geen projecten voorzien hebben (wat meestal toevallig wel het geval is) dus laptop mee op reis, mails checken op de vakantiebestemming enz. Er zijn voor iedereen pro’s en contra’s. Bon, genoeg gepalaverd. Ik heb iedereen zijn reacties rustig gelezen en ik wilde toch ook een positief bericht plaatsen. Ik ben nl. bewust zelfstandige geworden en ik heb er geen spijt van. Ook al is het vaak niet makkelijk. Maar dat is gewoon het leven, toch?

 47. Als ’n zelfstandige 833 euro per maand heeft (zoals 16% onder hen, volgens deze column), dan vraag ik mij af wat zij daarmee al nietmeer hoeven te betalen. Als je daarvan nog ’n lening moet afkorten voor een woning blijft er niets over. Of wonen die dan “boven de zaak”. Dan betaalt de zaak de woning ? In dat geval mag ik ook als werknemer eerst mijn lening aftrekken en kijken wat er over blijft. Dan denk ik dat er ook 16% van de werknemers met 833 euro moet rond komen …

  • Ow and, for the record: “zelfstandigen worden slapend rijk” .. dat je ’t daar niet mee eens bent; daar geef ik je 100% gelijk in. De zelfstandigen die ik ken, zijn de hardste werkers die ik ken.

  • Beste Philippe V.
   If you only would take the time read the laws, there are two options to bring your house in your costs as a self employed. You can have your own company pay yourself a rent, but this is limited to twice the yearly ‘kadastraal inkom’ of the building…PER YEAR! in my case that would be 1400eur/year for my training studio, in other words a little more than 100eur/month. I can guarantee I cannot pay the mortgage with that. The other option is to buy the house on the name of company and live in it (vruchtbgebruik), in which case your personal taxes will climb to an absurd amount (15000eureur/year in my case). On top of that, when the mortgage will be repayed after 20yrs of hard work, if I would inscribe the property on my name, i will still have to pay 23%taxes on the increased value of the house I’ve been living in.

   Please check the facts before writing, next time.

   • This illustrates perfectly my point …
    Werknemers zijn veelal niet op de hoogte van hoe of wat bij zelfstandigen. Zo ontstaan heel makkelijk verwijten van de één naar de andere toe.
    In ieder geval heb ik weer wat bij geleerd vandaag :) SOS Piet zou tevreden zijn ;)

  • Beste Philippe, zelfs als je “woont boven de zaak” moet de zelfstandige dit geld verdienen voor de zaak vooraleer dit kan “gebruikt” worden… of denk je dat dit automatisch op de zelfstandige hun rekeningen wordt gezet? Net zoals een werknemer, moet ook een zelfstandige werken om geld op de rekeningen te krijgen.

   • moeilijk weer hé, hetgeen een werknemer verdient is hetgeen hij in zijn handjes krijgt, daarna kan hij/zij alles beginnen betalen. Hetgeen een zelfstandige ‘verdient’ is alles wat hij ontvangt, dan begint hij/ zij alles te verrekenen dat hij moet afdragen en begint te klagen. Nadat alle kosten zijn betaald (woning o.a.) houdt men dan…833€ over, en klagen maar. Als het zo slecht gesteld is geef dan uw vrijheid op, of denk je dat ik voor mijn plezier ga werken! Keuzes maken hé, of plezier of geld, als je denkt dat het toch zo is.
    Als mijn leningen (ik moet ze ook eerst verdienen alvorens ik ze kan uitgeven) zijn betaald heb ik nog +/-300€ over, gelukkig gaat mijn vrouw ook werken.
    ’t zijn altijd dezelfde die roepen en klagen, ik ben niet jaloers op een zelfstandige, ook niet op zijn inkomen, ik weet dat er heel harde werkers tussen zitten, maar ook vaak omdat ze nooit genoeg hebben, ik ken ook andere zelfstandigen, die een goed leven leiden en toch niet moeten overdreven werken, omdat ze tevreden zijn met hun ‘vrijheid’ en hun bescheiden (lees: arbeiders inkomen)

    • Ik kan u met eerlijkheid zeggen dat wij geen 833 euro ‘overhouden’ na alles te betalen… nog niet de helft… hopen dat de tijden gaan beteren, blijven investeren, blijven ervoor gaan, elke dag met een lach… ben ook werknemer geweest, een berg minder stress. Als zelfstandige heb je pas écht stress, wanneer de rekeningen te zwaar worden… (ook zo voor een werknemer) Mensen worden steeds ongeduldiger, verzuurder tegenover elkaar en minder verdraagzaam… spijtig.

    • Geachte
     Indien er geen zelfstandigen zijn !
     Waar zullen jullie allen aan de slag gaan ?
     Ambtenaren hebben we reeds in overvloed !
     Overheidsdiensten overbemand !
     Het zijn namelijk de zelfstandigen die de boel draaiende houden om het land te besturen !
     Bent u ook tevreden indien de btw en of belastingen een kleine 40% van uw loon achterhoudt ?
     Alsook een werknemer in dienst kost een zelfstandige makkelijk 3500€ per maand waarvan de werknemer maar 1500€ van ontvangt !
     Maak gerust maar eens de rekening voor u zelf

    • Beste C.V.

     Ik heb enkele van uw berichten gelezen en herlezen. Helaas onverrichter zake. Ik versta uw standpunt niet, u springt van de hak op de tak en uw betoog is niet zo duidelijk.
     Ik ben zowel bediende als zelfstandige geweest. Een ding kan ik u zeggen, als zelfstandige werk je heel hard, heel veel en voor geen geld. Aan het eind van de rit heb je meer geld geïnvesteerd, een schuldenberg rijker. Aan het eind van de rit hou je er niets aan over. Als zelfstandige moet je sowieso al 40 % meer verdienen dan als ingeschrevene (want een zelfstandige moet zijn eigen pensioen, 13de maand, ziekteverzekering, vakantiegeld enz… nog betalen.)
     Als bediende heb ik heel veel geld heb verdiend. Alles was door mijn toenmalige werkgever betaald. Tot zelf het afbetalen van mijn wagen.

     • Uiteindelijk betaalt een werkgever uw loon niet, denk toch eens verder na!
      De werkgever betaalt u wel en de rsz enzoverder, maar alles wordt toch verrekend in het product of dienst die de werkgever aanbiedt, tenzij het een vzw is misschien is elke zelfstandige of werkgever gericht op winst maken, pas op dit hoort ook zo. Als het een bedrijf is die goed werkt wordt er winst gemaakt, aangeleverd door de verkoop, die verkoop is door onszelf de consument geschied, dus wie betaalt? De consument! Tot hier geen probleem als men winst maakt en iedereen goed zijn boterham verdient, en een paar een boterham met rijkelijk beleg (als je begrijpt wat ik bedoel), maar als de winsten zo groot zijn dat er overdreven toplonen uitbetaald worden, dat er gefraudeerd wordt, en dat ten koste van ons loon, daar heb ik wel een probleem mee, ook met profiteurs hoor, laat mensen aan den dop desnoods de straat vegen of helpen waar het kan ter compensatie voor hun uitkering.
      Door al het zwartwerk komt de overheid centen te kort, dan moet de overheid besparen, ok er kan hier in België wel een pak bespaart worden, maar liever niet op de dienstverlening en infrastructuur, het geld dat de overheid tekort komt wordt gehaald bij de inkomsten die wel gekend zijn door middel van belastingen, dus wie zwartwerkt besteelt eigenlijk de gehele (eerlijk deel van de) maatschappij.
      Nu laat het ons simpel houden, wij betalen als werknemer ook ons deel, het verschil is enkel dat het al aan de bron is afgehouden, terwijl u graag spreekt dat de werkgever dit betaalt. Als ik bv € 36/u zou krijgen en dan moet beginnen alles afgeven en tenslotte € 10 euro overhoudt dan zou ik ook denken dat ik veel moet afdragen, feit is dat ik nu +/- 17€/u verdien, mijn werkgever reeds de rsz heeft betaald (die hij in zijn kostprijs heeft verrekend aan de consument, daar gaan we weer…) en ik tenslotte ook € 10 netto overhoudt, what the fuck is different !!
      Werk je graag zelfstandig, zorg dat je weet waar je aan begint en neem het zoals het is, en graag op een eerlijke manier; ga je liever werken voor een werkgever, wees dan ook niet jaloers als uw werkgever wat meer verdient, maar laat het alsjeblief een beetje menselijk blijven. Uiteindelijk moeten we elkaar in stand houden, als iedereen een gevulde maag heeft en het nodige comfort/vrije tijd / en eens een pleziertje zou iedereen content zijn, kwestie van eens de extremen weg te werken, zowel aan de hoge en de lage inkomsten.
      Ik werk ook hard hoor, en wordt ook niet rijk.

     • Geachte C.V.
      het is juist dat als alles goed loopt, de klant de rekening van de werkgever betaald. 2 bedenkingen daarbij:
      1) dat zijn niet noodzakelijk consumenten
      2) uw redenering is juist voor het geval alles goed gaat.
      Echter als een klant zijn rekening niet voldoet, als een werknemer ziek wordt, als een werknemer bepaalde verlofstelsels gebruikt, als de werknemer een fout maakt, etc. dan zijn daar kosten aan verbonden die niet rechtstreeks door te rekenen zijn aan de klant. U begrijpt dat afhankelijk van het geval er heel wat meer risico bijkomen dan louter “de klant betaalt het loon van de werknemer”. Begrijp mij niet verkeerd, als je begint met personeel, dan weet je wat de gevolgen (kunnen) zijn, dus dan moet je daar ook niet over klagen (nadenken over hoe het beter kan moet mijns inziens wel altijd kunnen, maar goed). Maar er is dus een reden waarom er in sommige gevallen een werkgever tussen klant en werknemer zit (en dat die relatie niet dezelfde is als bij een rechtstreekse overeenkomst), anders konden we evengoed allemaal zelfstandig zijn.

 48. beste ann
  het gaat nog verder. als je bv je sleutelbeen breekt krijg je direct van de dokter 6 weken ziekte verlof, maakt niet uit of dat je dakbedekker bent of bediende.
  maar als zelfstandige/ondernemer blijf je al bij al een halve dag thuis want je business moet blijven draaien. je moet geld binnen blijven halen om je personeel te betalen.
  een dakbedekker kan je niet met een genezende sleutelbeen op het dak sturen, maar als je aan de computer werkt kan je gerust verder werken.
  het wringt soms.
  goeie blogpost. proficiat

 49. Het is altijd het zelfde: Als je commentaar wil geven op andermans job of welzijn, doe het dan zelf als je het zo goed vindt, zoniet, stop met zeuren over anderen.

 50. Heel juist allemaal, Ann. Hetzelfde geldt ook voor de jaloezie op leerkrachten, want die hebben allemaal toch zoveel vakantie, niet?

  Als zelfstandige heb ik zelf in juli dubbel zo hard gewerkt om mijn vakantie in augustus te kunnen veroorloven (want geen vakantiegeld). Bovendien is het als vertaler onmogelijk om in het zwart te werken.

  En als collega-auteur weet ik dat je van boeken schrijven niet kan leven.

  Laat die bashers maar zeggen. Ondertussen genieten wij van onze vrijheid en werken we voor onszelf.

 51. Het is altijd een eigen keuze als je zelfstanig wil zijn of voor een werkgever werken ! Alles is moeilijk maar dat gaat ook !

  • Oh ja??? Als je op je 48e wegens reorganisatie moet vertrekken in een sector waar 12.000 ontslagen vallen is dat géén keuze meer! Twee jaar aan een stuk meer dan 30 sollicitaties per week, gemiddeld 2 antwoorden op 30 en telkens “uw profiel beantwoordt niet helemaal aan het vooropgestelde” omdat ze bang zijn dat je te oud/duur bent. Dan is zelfstandig zijn geen keuze meer maar de enige optie! Neen, het was geen keuze…
   Misschien dat de zaken iets meer met nuances moeten bekeken worden in plaats van zwart/wit

   • en een reden voor reorganisatie is er niet dan ? er is maar 1 oplossing en dat is een je ogen opendoen voor beleid . niet voor de werkgevers maar voor de omgeving waar de zelfstandigen in moeten werken . zoals eerder gezegd krijgt de werknemer 1500 € van de 3500 € die de werkgever neertelt . deel de marge in 3 ( een 3de staat, werknemer en werkgever) en geloof me dat er geen reorganisatie komt. toon eens wat meer interesse voor politiek en verruim je blik en je zal zien dat iedere belg een stem heeft . toch vreemd dat zelfstandigen zich daar allemaal mee bezig houden en werknemers het allerminste moeite doen om eens na te denken en zinloos stemmen op cd&v die eigenlijk geen mening heeft of op socialistische partijen die communistisch aangelegd zijn en in een sprookjeswereld leven die niet bestaat en enkel geld afneemt van de mensen die werken en geven aan werklozen die allerminst de moeite doen aangezien ze toch praktisch evenveel krijgen toegeworpen om hun dopkaart binnen te brengen . een tendens die trouwens al lang zijn functie overschreden heeft en bij overmatig gebruik ontploft als een luchtbel .

    • ct, ik zei niet dat er geen reden was voor de reorganisatie : we waren opgekocht door Dexia… Nog meer uitleg nodig? En dat was niet mijn schuld. Misschien dat van die reuzebedrijven zich wat meer zorgen moeten maken over hun werknemers in plaats van om de aandeelhouders. tegelijkertijd zou de staat eens moeten beseffen dat meer en meer belastingen heffen op minder en minder mensen (zelfstandigen of werknemers) om meer en meer profiteurs te onderhouden een regelrechte zelfmoordpiste is!

 52. als zelfstandige styliste moet ik telkens opnieuw mijn tarieven ‘verantwoorden’. mensen staan er niet bij stil dat er een hoop voorbereidend werk, aankoop materiaal, opleidingen volgen om hen nog beter te dienen, etc. ook in de prijzen moeten verrekend worden. vroeger was ik loontrekkende: een luxesituatie, maar nu ben ik superblij met mijn zelfstandigheid!

 53. Ik kan deze ervaring alleen maar onderschrijven. En als je in de problemen komt dan is de overheid niet je beste vriend. Daarnaast zijn ondernemers andere ondernemers ook niet altijd goed gezind. Ik lever totaaloplossingen voor het internet, Websites, fotografie, multimedia, teksten, mailings en allerhande nevenzaken. Dus een creatief beroep. Maar op de één of andere manier denkt men dat het bouwen van een website vanzelf gaat. Of dat foto’s met een digitale fotouitrusting van enkele duizenden euro’s ook gratis zijn aangezien er geen filmrolletjes aan te pas komen.

  Mijn ervaring is dat België een ondernemersvijandig land is. Voor de Bediende en Arbeiders is alles tot in de puntjes geregeld. Maar voor ondernemers is er geen enkele vorm van begrip of ondersteuning. Er is geen stimulerend klimaat en geen plaats voor nieuwe ideeën of innovaties.

  De enige reden waarom dat ik dit blijf doen is omdat ik mijn werk met passie doe. Maar rijk zal ik er absoluut niet van worden.

 54. (Beste Ann, al die reacties, je hebt duidelijk een gevoelige snaar geraakt. Helemaal met je eens. Grote bewondering voor zelfstandigen die voorbij de pensioengerechtigde leeftijd zijn, maar er zelfs niet aan denken om te stoppen, doorgaan uit passie.)

 55. We hebben geen ondernemingscultuur. We w gestuwd in de richting van een 9 tot 5 jobken. Genen stress en een zekerheid boven je hoofd. Voetballers tronen we op een verhoog en weinigen die de vergelijking maken me het veel lagere loon van een CEO. Een succesvol bedrijf uit de grond stampen met al de onzekerheid, administratieve overlast en een vijandig klimaat is geen sinicure en daarom voor weinige durfallen weggelegd. Als goed uwen boterham verdienen een gevolg is van hard werken en doorzettihg en vechten en leren, wat kan daar op tegen zijn. Er zijn meer arme dan rijke zelfstandigen. En zelfstandigen betalen belastingen, werknemers, vullen een behoefte in (product of dienst), wat kan daar op tegen zijn ?

 56. Ik heb het artikel en de reacties met gemengde gevoelens gelezen. Ik denk dat er voor zowel de zelfstandige als de werknemer terechte punten te maken zijn en dat we allemaal meer begrip voor elkaar zouden kunnen hebben, voor de keuzes die we maken en vooral achter de keuzes blijven staan die we gemaakt hebben.

  Wat me echter wel opvalt is dat geen enkele zelfstandige hier melding maakt van het gegegeven dat “op papier geld verdienen” tegenwoordig allemaal mooi kan klinken, maar dat er vooral sinds 2008 een groot verschil is ontstaan tussen omzet en cashflow.

  Ja, op papier verdienen sommige zelfstandige misschien zeer goed hun brood, maar ik hoor van collega zelfstandige de laatste jaren ook meer en meer de stress en bij momenten zelfs ronduit de paniek omdat klanten niet betalen, en sorry, dit is een trent die zich de laatste jaren serieus heeft doorgezet, want de “crisis” gelde als het droomexcuus voor vele wanbetalers.

  Ondertussen betalen we wel BTW en belastingen op een deel omzet dat we niet gezien hebben en waar we vaak lange procedures voor moeten volgen om het ofwel te kunnen innen ofwel terug te krijgen van de staat omdat we het bedrag inderdaad niet ontvangen hebben.

  Ik zeg het opnieuw, alle respect voor de mensen die er voor kiezen werknemer te zijn! Daar mogen zelfstandigen even blij mee zijn als werknemers die blij zijn dat er werkgevers zijn. Maar je blijft als zelfstandige wel altijd goed beseffen dat je verantwoordelijk bent voor de boterham van vaak jonge gezinnen met kinderen die er geen boodschap aan hebben dat je klant geen zin heeft om te betalen.

  Ik wil mijn slapeloze nachten niet tellen “het is te hopen dat er morgen betaald is want ik moet overmorgen de lonen betalen”…

  Maar dit even ter zijde…

  • idem dito, maar ik moet ook mijn kinderen eten geven. Veel mensen denken dat zelfstandigen toch genoeg verdienen, dus te laat, niet alles of helemaal niet betalen kan geen kwaad. Tegelijkertijd behandelt de staat je alsof je sowieso het dubbele verdient van wat je beweert….
   Laten we realistisch zijn : de tijd dat zelfstandigen veel zwart konden doen is voorbij. In de meeste sectoren zijn er een hele hoop controlemogelijkheden en verplichtingen bijgekomen en kan alles getraceerd worden zodat alles wel officieel moet. Dus wordt het tijd dat de houding om zelfstandigen als zwartverdieners te beschouwen ook verdwijnt. Momenteel wordt er volgens mij meer “bij” verdiend door werknemers na hun uren…
   Feit is dat de zelfstandige pas betaald wordt als er wat over is na het betalen van de lonen en de sociale zekerheid en de voorheffing enz…

 57. inderdaad een mooi artikel, En als je niet zelf zelfstandig bent zal het je het ook nooit begrijpen. De mensen zien alleen de pracht en praal van een ander, maar de uren dat ze er voor werken terwijl de rest tijd heeft voor hobby of gezin dat hebben ze natuurlijk niet gezien of niet willen zien. Wij hebben een keuze gemaakt die iedereen kan om zelfstandig te worden. Het is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn en soms bikkelhard maar nog altijd de moeite waart.

  • Als niet-zelfstandige kan ik dit helemaal begrijpen hoor. We zitten wel in een land waar je keuzes kan maken. Laat dus iedereen stoppen met janken en es goed nadenken wat men op werkgebied wil in zijn leven. Als je iets wil bereiken in je leven komt het tenslotte op hetzelfde neer: WERKEN. Jammer genoeg zijn er in beide sectoren mensen dit niet snappen. Om nog niet te spreken over wat we samen -de werkenden- betalen aan mensen die kunnen, maar niet willen werken!

 58. Beste An,

  Als werknemer en zelfstandige in bijberoep rest er mij enkel de mogelijkheid om jou bij te treden in bovenstaande mening.

  Zou het echter ook niet gegrond zijn om eens naar de wortels van de afkeer te gaan zoeken?

  Als hardwerkende zelfstandige, die vaak nog onderdak geeft aan X aantal werknemers vind ik het niet meer als logisch dat men een (meer dan) mooi inkomen verdient! Bijhorend het mooie huis en de leuke auto. Maar wat met die 2de en 3de leuke auto die niet bijdragen tot de beroepsactiviteit? De vele ingebrachte etentjes met vrienden en de “relatiegeschenken”?
  Daar zit de kern van jaloezie, aangewakkerd door er openlijk mee te pronken!

  Stimuleer ondernemen! Melk de zelfstandigen niet uit met zinloze en waanzinnig hoge taxen, maar wees ook niet blind voor schaamteloos geprofiteer! Maak het systeem bruikbaar voor echte ondernemers en niet misbruikbaar voor anderen!

 59. Misschien wordt alles wat zwart wit bekeken. Niet alle werknemers en zelfstandigen kunnen over dezelfde kam geschoren worden.
  Mijn ervaring is de volgende : na 12 jaar als werknemer gewerkt te hebben, heb ik de stap naar het zelfstandige leven gezet. 4 jaar geleden startte ik een eenmanszaak op en opende een winkeltje. Sinds die dag sta ik zelf 6 dagen op 7 in de winkel en besteed ik niets uit. Boekhouding, website, poetsen, aan- en verkoop doe ik allemaal alleen. Een bewuste keuze om zoveel mogelijk onnodige kosten te vermijden. Tijdens deze 4 jaar ben ik noodgedwongen verhuisd naar een goedkopere woonplaats, heb mijn auto verkocht omdat ik me de kost niet meer kon veroorloven. Mijn ziekteverzekering ben ik kwijt en mijn appartement is de helft van de tijd niet verzekerd omdat ik niet altijd in staat ben om mijn polis tijdig te betalen. Momenteel doe ik een volledige uitverkoop om mijn openstaande facturen te betalen, maar als deze ook niet opbrengt wat het moet dan zal ik de deur moeten sluiten. Dit betekent voor mij dat ik de komende jaren in schuldbemiddeling zal terechtkomen, want om de winkel te openen ging ik een investeringskrediet aan dat nog niet volledig afbetaald is. In ben 34 jaar en heb niks meer, en de eerstvolgende jaren zullen vermoedelijk niet de meest fraaie worden. Maar ik klaag niet, uiteindelijk is dit een luxeprobleem. Als zelfstandige neem je risico’s, en als je op je bek gaat zoals ik, kan dat behoorlijk pijn doen, maar als je succes boekt kan je veel geld verdienen, uiteraard door hard te werken. Als werknemer neem je geen enkel risico, je werkt voor een salaris, vakantiedagen, … Elk statuut heeft zijn voor- en nadelen, take it or leave it, en dat is voor iedereen zo.

  • Met een beetje geluk zal u zich nog kunnen beroepen op de faillissementsverzekering voor zelfstandigen. Hopelijk kan deze tijdelijk de pijn verzachten…

 60. Ieder statuut heeft voordeel en nadeel. Wij hebben ook een zaak gehad. Na een zware knie-operatie moest mijn man weer onmiddellijk bureelwerk doen. Tijd om te revalideren was er niet. Geen ziekengeld of uitkering van de verzekering, want hij “werkte”. Niemand die hem vroeg of het ging om een bedrijf van 10 mensen draaiende te houden in die situatie. Gevolg: nog geen jaar later: een volledige knieprothese nadat de vorige loskwam terwijl hij aan t opmeten was op een werf.
  Wij hebben jaren voor werkgelegenheid van 10 tot 12 mensen gezorgd. Veel belastingen betaald en hard gewerkt. Dan is het toch logisch dat daar na vele jaren iets mag tegenoverstaan.

 61. In een rapport omtrent inkomens van zelfstandige dat ik ergens online gelezen heb (geen bron referentie, maar goed), blijkt inderdaad dat zelfstandige minder verdienen. Aan de andere kant echter blijkt ook dat zelfstandigen zich veel meer hun dividend op het einde van het jaar uitkeren (waar veel minder sociale lasten/belastingen op worden geheven). Volgens die studie was het loon van de zelfstandige in feite gestegen…

  • Zal ik het even uitleggen ? Een divident is niet aftrekbaar. Dus dat wil zeggen dat als ik 1000 euro winst maak en dat wil uitkeren als divident er eerst 34 % belasting afgaan. dan houden we nog 660 euro over.Dit divident word dan nog 25 % belast ( roerende voorheffing ) . Dan houden we nog 495 euro over. Dus een belasting van meer dan 50 % in totaal. Ik zie dus niet wat je bedoelt met “minder belastingen” ???

 62. tjah… de meeste (grote) ondernemers waren zo tevreden dat de muur viel en men naar het oostblok kon om te produceren en voor de lage loonkost, dit was een boomerang die men van ver zag aankomen toch!!!!!

 63. Zij die jaloers zijn op zelfstandigen, wat houd je tegen om ook een zaak uit de grond te stampen? Stop met naar anderen te kijken en verander zelf, als je vindt dat je beter af bent. Idem bvb. voor zij die kakken op mensen uit het onderwijs. Als je vindt dat je te weinig verlof hebt, ga dan in het onderwijs (niet komen klagen als je bedrogen uitkomt)..

  Ik ben een tevreden zelfstandige (al 10 jaar), na 10 jaar loontrekkende te zijn geweest. Het zijn beide mooie periodes (geweest). En als het me niet meer bevalt, dan probeer ik te veranderen.

  Voor zij die schrik hebben om te veranderen en risico te nemen: wees tevreden met wat je hebt, en verpruts je tijd niet met te vergelijken met wat een ander (meer) heeft. Er zullen altijd anderen zijn die meer hebben, en evengoed evenveel anderen die het veel slechter hebben. We kunnen beter wat meer gezellig samenzitten, ipv verzuurd in onze zetel te zitten kniezen ;-)

   • We kunnen dit nochtans simpel oplossen… Geef ELKE werknemer het geld in handen dat hij effectief per maand kost (brutoloon, patronale bijdragen, …) en laat hem dan zelf ongeveer in het midden van de maand de kosten betalen (wat normaal de werkgever doet)…zodat enkel zijn netto overblijft… en er zal meer begrip in de wereld zijn :)

 64. Wij zijn ook nu ons 5 de jaar zelfstandig (bouwonderneming)
  Ik wordt er een beetje ziek van van al die comentaar van mensen die een beetje dingen hierop komen plaatsen uit onwetenheid.
  Begin eerst hier dan mee.
  werknemer werkende uren betaald +- 230dagen 8u/dag = 1840uren /jaar
  ik spreek dan voor mijn eigen winkel als zelfstandige;
  +-300 dagen 14u/dag = 4186uren/jaar .
  waarvan er zeker 4uren/dag niet betaald worden door de klant(bureauwerk offertes maken ,opmetingen , enz.
  Verschil iets meer dan 2000 uren dat wij minder bij ons kinderen en ons vrouw kunnen zijn.
  En zorgen dat jullie werk hebben!!!
  Dan is het ook maar normaal dat wij een beetje meer hebben dan de werknemer.

  • Er is geen enkele bouwvakker die 230 dagen per jaar werkt wegens weersomstandigheden alleen al.

  • Een tweede punt is het vervoer : de laatste 30 jaar dat ik in de bouw gewerkt heb, waren dagen van 12 uren waarvan er 8 als gepresteerd vergoed werden. Gelieve dus de resterende uren hierbij ook te tellen. Dan spreek ik niet over de risico’s op de weg als je 3 à 4 uur per dag op de baan bent.

   • Een werknemer wordt ook niet betaald voor de tijd dat hij naast jou in de file staat, op weg naar zijn werk… Die is dan ook 12 u onderweg om slechts 8 u betaald te worden…

    • ik kan mij ergens wel vinden over het feit van die uren vervoer bv in de bouwsector en het is belastend werk ect . maar het is hier ook weer een keuze en de bedragen die je krijgt als werknemer in de bouw zijn niet mis tegen over een job in de verkoopsector(1300) of zelf als productiemedewerker in een fabriek(1700) . zijn voor en zijn nadelen en ik denk dat de bouwsector toch makkelijk zijn 2000 netto overschrijdt .

     • ct01 inderdaad , ik heb ook 15 jaar in de bouw gestaan met een betonpomp en gemakkelijk minimum 200O euro maandelijks mee naar huis genomen maar toen kwam ook mijn belastinbrieg (waar ik jou niet van hoor spreken ) en die zorgde ervoor dat ik heel wat kon terug geven en als je dat deelt door 12 maand dan schiet er al wat minder per maand over

  • oei, ik dacht dat de discussie net ging over het feit dat jullie mínder verdienen dan de werknemers, is het nu toch méér!

 65. Er kan gediscussiëerd worden zoveel je wil over percentages… De realiteit is dat ik als zelfstandige niet loop te pochen over hoeveel er op mijn rekening komt. Integendeel, ik lig er elke nacht wakker van.
  Mijn auto kan de ogen uitsteken bij sommigen, maar het is maar een gewone auto uit de middenklasse met daarentegen een gigantische kilometerstand. Werknemers die voor hun baas 80.000 km per jaar moeten afleggen zullen hiermee niet tevreden zijn. Dus wie jaloers is : ik ruil met plezier.
  Als zelfstandige heb ik geen dertiende maand, geen vakantiegeld, geen vangnet als het fout loopt en qua pensioen is het ook al niet vet. Als zelfstandige kan ik vrij mijn uren kiezen, vandaar dat ik er meer dan 70 -80 per week draai. Als zelfstandige is ziek zijn geen optie : als ik ziek ben vraag ik mijn arts om een zo sterk mogelijk middel om op de been te blijven..
  Je kan zeveren over procenten en of die juist berekend zijn, maar de realiteit is dat een werknemer zijn baas inderdaad meer dan drie keer zijn netto loon kost, los van alle “rechten”. En geloof mij, ik heb personeel gehad.
  Geloof het maar : het aantal zelfstandigen dat vandaag geld pompt in zijn zaak in de hoop de crisis te overleven is enorm…
  De crisis voorbij? onzin, dat heeft sinds 2008 al elke maand één of andere politicus beweerd… De realiteit is dat socialisme stopt wanneer het geld van de anderen op is…

  • Dag Steven, zonder te kritisch te willen zijn: Je zegt ‘ik ruil met plezier’… Waarom zou je dat dan niet doen?

  • Die 80000 km per jaar ( een minimum ) heb ik ook gemaakt tijdens mijn carrière in de bouw, maar dan wel met een camionette. Tel maar uit : iedere dag naar Luxemburg ( hoofdstad van groothertogdom ) aan 250 km enkele reis en alleen als chauffeur en dat gedurende 15 maanden achtereenvolgens.

   • @ Thieu.

    Dat zijn inderdaad verloren uren, maar je kreeg wel reisvergoeding veronderstel ik?

    Als ik naar een klant rij krijg ik géén reisvergoeding, maar moet ik dat maar in mijn uurprijs inrekenen, waardoor de uurprijs dan weer hoog lijkt, en het dus lijkt alsof ik slapend rijk word.

    Zoals aangegeven door anderen, de uren dat ik mails beantwoord en offertes/facturen opmaak zitten ook mee in mijn uurprijs, elektriciteit, kosten aan het huis ed.. ook…
    Zo blijft er op den duur niet veel meer over van die “hoge uurprijs”, maar leg dat maar eens uit aan klanten.

    • idd reisvergoeding wel, maar het jaar erna moest ik wel 20000 ( tweeduizend ) euro belasting extra bijbetalen

 66. Je hebt ongetwijfeld een punt. Toch een kleine bedenking. Iedereen kapt op elkaar: zelfstandigen, ambtenaren, arbeiders, grote bedrijven…
  Het is uiteraard altijd iemand anders die zich vergist, die de schuld van alle malaise is. Bestaat er een meervoud van Calimero? Calimeri?
  Uit ervaring weet ik dat dat er vaak en onterecht gesjoemel wordt verweten aan zelfstandigen en bedrijven. Net zoals ik uit ervaring weet dat zelfstandigen vaak smalend en neerbuigend praten over bedienden en ambtenaren. Misschien moeten we allemaal een beetje begrip voor elkaar leren opbrengen. En liefst met voldoende kennis van zaken langs alle kanten.
  O ja, en geen enkele partij moet zich heiliger voordoen dan de paus, dat is dan misschien ook weer overshooting.

  • Ik wilde hier even mijn mening onder plaatsen maar dat heb jij al gedaan, Hans. Ik ga helemaal akkoord. Bedankt voor deze nuchtere reactie waarmee je volgens mij als enige de nagel op de kop slaat!
   Overigens, een opiniestuk schrijven over het fenomeen ‘zelfstandigen bashen’ en ondertussen zelf ongenuanceerd stellen dat werknemers gewoon jaloers zijn, lijkt me ook allesbehalve constructief en bevestigt alleen maar wat Hans Joris hierboven stelde: iedereen “kapt” op iedereen, zelfstandigen kijken net zo goed neer op werknemers, ambetenaren etc. En dààr zit het werkelijke probleem: dat gebrek aan begrip voor mekaar!

  • ik geef u 100% gelijk, ik ben alles geweest: ambtenaar, bediende, dopper, arbeider, zelfstandige, zelfstandige in bijberoep, weer zelfstandige, ik weet dus wanneer ik ’t meeste en ’t makkelijkste verdiende, maar, iedereen maar zijn keuzes zelf, ik vind het alleen vermoeiend om me steeds te moeten verdedigen en verantwoorden terwijl ik al 80uren werk… en nog geen 1000€ per maand over houd… maar dan is de commentaar weer dat je ’t niet goed aanpakt, en zo blijven we bezig hé…

  • verdeel en heers zei de overheid en zwom verder in zijn zwembad van geld . het feit dat er überhaupt discussie is over wie goed en fout is maakt zichzelf er niet slimmer op . we zijn het er allemaal over eens dat de belastingkosten te hoog zijn . het is niet veel maar belangenrijk voor de toekomst van ieder zijn statuut of je nu zelfstandig of werknemer bent . het overdreven socialisme in dit land kan zich niet meer onderhouden om voor de vele schijnwerklozen en de veel te hoge subsidies van overheidsdiensten voor de klagers om allerhande (schijn) ziektes te betalen. daarbij weet je totaal niet waarvoor je hebt gestemd bij de verkiezingen aangezien het meestal om verkooppraatjes gaat en nadien het ware gezicht boven komt drijven .de mens is zo soft geworden en ter gelijk is de wereld harder dan ooit . zie ons hier als een kudde vechten voor een plaatsje in deze wereld .

 67. Wat men bij de belasting op auteursrechten vaak vergeet, is dat een schrijver al een soort “maatschappelijke belasting” betaalt.
  Andere zelfstandigen worden betaald per prestatie of per product, een schrijver niet. Zijn product wordt namelijk gekocht door instellingen die het vervolgens aan honderden mensen ontlenen, zonder dat de auteur er ernstig voor wordt vergoed.
  Waar een schrijver anders 1 à 2 euro ontvangt per verkocht exemplaar, krijgt hij voor die honderden mensen die zijn boek lezen een belachelijke vergoeding (leenrecht) van ongeveer 30 euro per jaar.
  In feite is dat een groot loonverlies, dus een verborgen vorm van belasting.
  Voor een stuk is dat niet erg, een schrijver heeft ook een maatschappelijke functie. Maar het moet wel in rekening worden gebracht. Want zou het bij andere beroepsgroepen gebeuren, men schreeuwde moord en brand.
  Stel je voor dat een architect al zijn bouwplannen zou moeten afstaan aan instellingen die ze dan gratis ter beschikking stellen voor iedereen die ze wil kopiëren.
  Stel je voor dat een advocaat al zijn pleidooien online moet gooien waarna iedereen er naar hartelust mee aan de slag kan.
  Of stel je voor dat je een bakkerij binnengaat, een taartje uit de toonbank haalt, het opeet en vervolgens zegt: “lekker taartje, bakker, ik ga er niet voor betalen, maar misschien koop ik hier ooit wel eens iets of ga ik reclame voor je maken bij mijn vrienden.”
  Het is ondenkbaar. Maar voor een schrijver is het dagelijkse realiteit.

 68. Jammer is dat de overheid zich laat chanteren door grote bedrijven zoals Ford e.a. die massa’s subsidies, lastenverlagingen, … krijgen. De kleine zelfstandigen, die de draaischijf van de de economie zijn, hebben geen andere keuze dan de regels die hen opgelegd worden te volgen. De overheid zou beter in deze groep investeren. hoe kan je een economie terug op gang krijgen als je de motor geen benzine krijgt!

 69. Ik kan als beginnende zelfstandige (18 maanden opgestart) dit alleen maar beamen.
  Om te beginnen kan je ons loon inderdaad niet zomaar x 13.97 doen zoals de meeste werknemers en wacht er ons vanaf de pensioenleeftijd geen +- 80% van dat laatste werknemersloon.
  Uiteraard zijn er de uitzonderingen op de regel, de zelfstandigen die zomaar 20, 30 of meer duizenden euro’s per maand kunnen factureren, maar ik denk dat dit allicht maar de happy few zullen zijn (ook al moeten zij hiervan ongeveer de helft aan de belastingskas terugstorten).

  Voor alle duidelijk, ik heb bewust gekozen voor het zelfstandige bestaan, en ga zeker ook niet klagen, maar een beetje meer begrip en steun (uit verschillende hoeken) zou inderdaad niet misstaan.

  Een frappant voorbeeld is Kind en Gezin. Ik ging op hun website uitzoeken wat mijn bijdrage zou zijn voor de kinderopvang waar ik volgend jaar beroep op moet doen.
  Bij de 1e vraag gaf ik aan dat mijn loon in 2012 (als zelfstandige) lager is dan in 2011 (als werknemer) en bij 2e keuze vraag gaf ik aan dat ik Zelstandige ben geworden. De calculator gaf simpel weg “De combinatie ‘herberekening daling inkomen’ en ‘zelfstandige in hoofdberoep’ is niet mogelijk”

 70. Ik heb al meerdere keren gesprekken gehoord tussen een zelfstandige en een werknemer over hun inkomen. Ik vind het schrijnend hoe onwetend mensen zijn over hun inkomen.
  Ik kan me erg opwinden als ik een zelfstandige hoor pochen: “Weet gij wat er maandelijks op mijn rekening komt?” Waarna dan onmiddellijk het bedrag wordt genoemd. Het bedrag is van dien aard dat de werknemer verstomd doet staan. Er volgt nooit een antwoord als: “En weet gij wat er op mijn rekening maandelijks komt?” Waarop ik dan tussenkom: “Maar hoeveel hou je van dat bedrag over om van te leven?”
  Een werknemer die 124,77€ bruto verdient krijgt 50€ op zijn rekening gestort. Dat is een grove schatting want het is afhankelijk van vele factoren zoals de gezinssituatie. Ik vind echter dat de werkgeversbijdrage zou moeten bijgeteld worden bij het loon van de werknemer om tot een echt vergelijk te komen met inkomens van zelfstandigen. Die 124,77€ is eigenlijk 137,84€. Want al betaald de werkgever die bijdrage ze zijn feitelijk eigendom van de werknemer (op die manier valt het niet op wat gij in het totaal betaalt aan sociale lasten). Die 137,84€ is dan nog niet het bedrag vind ik dat een werknemer dient op te geven om zijn inkomen te vergelijken met een zelfstandige. De werknemer dient uitgerust te zijn voor hij geld kan verdienen. Met andere woorden de loonkost voor de werkgever is veel meer dan 137,84€ alvorens hij zijn werknemer 137,84€ aan loon kan uitbetalen. Het zou het bedrag van die loonkost moeten zijn, die een loontrekkende zou moeten opgeven om zijn inkomen te vergelijken met een zelfstandige. Ik heb geen idee wat het gemiddelde loonkost voor een arbeider bijvoorbeeld bedraagt, maar ik schat op het dubbele van hetgeen hij aan loon ontvangt. In dat geval zou het te vergelijken bedrag niet 137,84€ zijn maar 237,84€. Daartegen ontvangt een zelfstandige BTW. Dit zijn belastingen die hij moet doorstorten aan de fiscus, maar die elke maand eerst worden gestort op zijn rekening. Dus van wat de zelfstandige beweert maandelijks te ontvangen is er al 21% die niet van hem zijn. De klant heeft het op de rekening van de zelfstandige gestort opdat de zelfstandige die zou doorstorten aan de fiscus. Enfin een kluwen waar we het verder maar beter niet over hebben. Maar ik kom zo wel aan 50€ tegenover 237,84€. Om redelijk te blijven en vooral geloofwaardig, laten we in plaats van 237,84€ 137,84€ nemen. 50 is 64% van 137,84€ echter 137,84€ is 274% van 50€. Dus als een werkgever nog eens hoort van een zelfstandige hoeveel er maandelijks op zijn rekening komt, mag de werkgever gerust zijn eigen maandelijkse netto inkomsten vermenigvuldigen met 3 om tot een min of meer eerlijke vergelijk te komen.
  Als ik dan de imams van de sociale onlusten hoor als vakbonden en Unizo op TV, zap ik naar een andere zender. Ik vind dat zij de mensen dom houden en dat zij dat opzettelijk doen om alles nog meer op de spits te drijven.
  Ik had liever Ann De Craemer niet lastig gevallen met deze bedenkingen zodat ze zich volledig kan concentreren op haar nieuw boek; maar zie, ik heb het niet kunnen laten.

  • Geachte heer Verheecke,

   Gelieve uw reactie eerst te staven aan de wiskundige regeltjes en de algemeen aanvaarde spellingsregels voor u hier een relaas komt afsteken dat kant noch wal raakt.

   * 50 € is helemaal geen 64% van 137,84 €, neen, 64% van 137,84 € is 88,22 €. En 50 € is 36,27 % van 137,84 €.

   * Als je bekijkt welk percentage 50 € is van 137,84 € en het daarna wil vergelijken, mag het niet gaan vergelijken met het percentage in de andere richting, dat is gewoon mensen een blad voor de ogen houden. Dan kan ik ook zeggen dat er in mijn 100 gram americain 5 % (dus 5 gram) paardenvlees zit. Drama, drama. Maar tegenstanders van het consumeren van paardenvlees zullen graag genoeg horen dat er 1900 % niét-paardenvlees in zit.

   * Ik denk dat je zelf halverwege je verhaal de draad kwijt bent. Dan gooi je ineens de termen werknemer en werkgever door elkaar. Get your facts straight. Breathe in, breathe out, come back when you’re sober.

   Ten slotte nog dit: beste Ann, dankjewel voor dit mooie opiniestuk. Zelfs als ámbtenaar kan ik beamen dat je nagels met koppen slaat, immers, als zoon van twee zelfstandigen weet ik wat het was voor mijn ouders om met dat ‘rich people’-stigma rond te lopen. Zij hebben er zich kapót voor moeten werken, en nog steeds!

   Fijne dag verder!

   • En aangezien ik ook niet feilloos ben – errare human est – is er een woordje uit een zin verdwenen.

    “… mag JE het niet gaan vergelijken met het percentage in de andere richting…”

    Mijn oprechte excuses :-)

   • U heeft volkomen gelijk. Trouwens zijn 124 en 137 eveneens fout, als 24 de bijdrage is van een werknemer en 37 de totale sociale bijdrage voor een werknemer.
    Niettemin hou ik me aan mijn verhaal. Zelf als gewezen zelfstandige wil ik me wel verontschuldigen zelfstandigen pochers te noemen al vind ik dat je dat er niet zou mogen uit lezen. Dat ik het heb meegemaakt is echter waar en als zelfstandige stoorde het me erg.
    Ik vind dat men er te weinig van bewust is dat 50€ 64% minder is dan 137 doch 137 274% is van 50. (Het is waar dat ik het zo niet heb geschreven).Denk maar wanneer iemand een aannemer in het zwart uitbetaald. Hoeveel moet hij in het wit verdienen om die aannemer in het zwart te kunnen betalen. Gesteld dat hij 50% belastingen betaald en de factuur 1000€ bedraagt. Wel hij moet 2000€ in het wit verdienen om die 1000€ in het zwart te kunnen betalen. Wordt vaak vergeten vind ik.

   • Beste Jan,
    ik heb al veel deugddoende reacties gelezen op dit artikel maar die van jou maakt mijn dag goed, dankuwel!!! Ik werk mezelf kapot en voel me door veel vrienden en familie onbegrepen, die denken allemaal dat ik poen schep, terwijl de waarheid is dat ik maandelijks moet smeken achter mijn geld en door de wanbetalers keer op keer zelf mijn rekeningen niet kan betalen, waardoor ik zelf wanbetaler word. Ik ben te moe om mezelf nog te verdedigen en vraag me af hoe ik dit nog 27 jaar moet volhouden als vrouwelijke aannemer, maar jouw reactie geeft me weer een boost, dankuwel!!
    Prettig weekend,
    Saskia

  • Als een zelfstandige zegt “Weet gij wat er maandelijks op mijn rekening komt?” Vraag eerst eens of het zijn loon of z’n omzet is.

   Ik heb zo het gevoel dat je niet echt weet waarover je spreekt.

   • Meer nog, ik heb nog maar weinig zelfstandigen horen “stoefen” over wat er maandelijks op hun rekening komt… Ik vrees al bijna voor de reactie als ik gewoon nog maar moet zeggen dat ik zelfstandige ben, laat staan dat ik over mijn verdienste zou pochen (wat overigens ook nog geheel misplaatst zou zijn gezien de omvang van dat bedrag).

 71. Jammer genoeg leeft die negatieve perceptie tegenover de zelfstandige(n) bij heel veel zelfverklaarde hardwerkende Vlamingen. Dit terwijl de realiteit in de ondernemingen ook wel anders is … slogans als “mijn baas heeft geld, en ik heb tijd” of “op het eind van de maand liggen ze er ook” worden in de praktijk gebracht ten koste van het algemeen belang.
  Het is ook niet juist dat net die “hardwerkende” bevolkingsgroep nog hun dagelijks broodje kopen bij de zelfstandige bakker/handelaar, neen, veel liever bij een of andere grote discounter.
  Anderzijds wil ik ook sterk wijzen op de verpletterende verantwoordelijkheid van de respectievelijke “woordvoerders” van de zelfstandigen, zowel mevr. Mattheeuws als nog meer dhr. Van Eetvelt die met hun eindeloos – vaak onterecht – geklaag die perceptie nog aanwakkeren en versterken. Op die manier ondermijnen ze ook de – toekomstige – ondernemingszin van vele mensen die het willen proberen maar afhaken door al het negativisme. Ze zouden beter hun tijd, energie en media momenten gebruiken om de negatieve perceptie te bestrijden.

  • Hebben jullie er al eens aan gedacht dat ze zowel zelfstandigen als werknemers bij de voorhuid hebben … De discussie gaat hier niet over het feit dat je 55% van je inkomen afstaat , maar over de afgunst tegenover diegene die er in slaagt om een procentje te pooteren . Begrijpen wie begrijpen kan … Maak maar ruzie , hoe meer hoe liever ! Dan zijn ze zeker dat je frank niet valt , en dat wie nu aan de macht is , dat ook blijft . Get à Brain people .

   • Nagel op de kop Roel. “Verdeel en heers”. Men doet niks anders dan mensen tegen elkaar op te zetten. Werknemers versus werkgevers, bedienden versus arbeiders, werknenemers versus zelfstandigen, zonnepaneelbezitters versus niet-zonnepaneelbezitters, en ga zomaar voort. Weinigen lijken te beseffen dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en als blinde kippen aan kruimelvechterij te doen zonder eens na te denken wie er deze situatie creëert, wie er aan de vetpotten zit en wie eigenlijk het meeste baat heeft bij deze situatie. Zoals je zegt: Get a brain people!

Reacties zijn gesloten.