Morgen nieuwjaar in Iran

pb-120313-iran-woman-js-03-photoblog900

© Vahid Salemi/AP

Vanavond wordt in Iran ‘Chaharshanbe Suri’ (Rode Woensdag) gevierd. Aan de vooravond van het nieuwe jaar, dat morgen samen met de lente begint, vieren Iraniërs traditiegetrouw feest. Boze geesten worden verjaagd en het lichaam moet worden gereinigd voor Noruz. Op Chaharshanbe Suri springen de Iraniërs bij zonsondergang over vuren en zingen ze ‘Sorkhi-ye to az man; Zardi-ye man az to’. Letterlijk vertaald betekent dat: ‘Jouw felle rode kleur is van mij; mijn zieke gele kleur is van jou.’ Vrij vertaald vragen de mensen het vuur om hun ziektes weg te nemen en hen kracht te geven.

Chaharshanbe Suri is een eeuwenoud feest dat stamt uit de pre-islamitische tijden toen de Zoroastriërs in Iran nog het vuur aanbaden. Vandaag heeft het feest niet langer een religieuze betekenis en wordt het door alle Iraniërs uitbundig gevierd.

Gisteren sprak de Amerikaanse president Obama zijn nieuwjaarswensen uit aan het Iraanse volk. Hij sprak daarin de wens uit het nucleaire conflict met Iran vreedzaam op te lossen. “Als, zoals de leiders van Iran beweren, hun kernprogramma vreedzame doeleinden heeft, is er een basis voor praktische oplossingen.”

Een gedachte over “Morgen nieuwjaar in Iran

 1. Ik vind het feit dat U de aktualiteit van Iran opvolgt zeer positief. Het verheugt mij dat iemand van België een min of meer realistisch beeld geeft van de toestand in Iran. Ik zeg dit als een oud ex -pat die 3 jaaar in Iran heb gewoond . Ik ben beëdigd tolk Farsi en ken het land en zijn inwoners eerder goed… Ik ben nog steeds in contact met Iraniërs via m’n aangetrouwde familie en vrienden van het eerste uur . In 1970 kwam ik nl. een Perzier tegen in mijn “stamcafé (De Muze ). Kort nadien ging ik op trektocht met enkele van deze vrienden en studenten van de Zeevaartschool Antwerpen. Ik ben daarna naar Iran gegaan en ben gebleven bij de familie die later mijn schoonouders zijn geworden.

  Een aantal jaren later (begin ‘ 8O) ging voor de tweede maal terug. Zoals U weet was dit na de Revolutie. Dat was uiteraard een heel ander verhaal.

  Ik zou graag met U van gedachte wisselen over o.a uw reis naar Iran en andere ervaringen die U hebt beleefd.

  Kan ik U rechtstreeks schrijven of mailen. Zo ja laat mij iets weten indien mogelijk.

  Vriendelijke groeten ,

  Martha Van Kerkhoven.
  e-mail: martha.van.kerkhoven@hotmail.com

Reacties zijn gesloten.