Sporten op poëzie

Vanavond neem ik in Gent deel aan een debat over ‘sport en esthetiek’, voor, naar ik verneem, al minstens 100 geïnteresseerde studenten. Ook onder meer aanwezig: voormalig sportjournalist Hans Vandeweghe. Meer info: https://www.facebook.com/events/103139476538838/

Voor het debat moest elk van de deelnemers twee fragmenten kiezen die de verhouding vatten tussen sport en het esthetische. Ik koos een fragment uit deze prachtige documentaire over ‘zurkhaneh’, een oude Perzische sport die je zou kunnen omschrijven als een combinatie van gevechtssport, gymnastiek en acrobatiek.

De sport is gebaseerd op de oefeningen van Perzische soldaten die 2500 jaar geleden deel uitmaakten van het Perzische leger. De sporters worden begeleid door een trommelaar die fragmenten zingt uit eeuwenoude epische gedichten, zodat niet alleen het lichaam maar ook de geest wordt versterkt. Sporten op poëzie: ik zie het in het Westen niet meteen gebeuren.