Ban Ki-moon berispt Iran om mensenrechten

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft woensdag zijn ‘ernstige zorgen’ over de mensenrechtensituatie in Iran kenbaar gemaakt. Hij drong er bij het Iraanse regime op aan om de bevolking meer vrijheid te geven. Ban is in Teheran voor een top van de Beweging van Niet-gebonden Landen (NAM).

Hoewel Ban voorafgaand aan de top al had gezegd kritiek niet te schuwen, leken de harde woorden, slechts enkele uren na de aankomst van de secretaris-generaal in Teheran, de Iraanse regering te verrassen. “We hebben besproken hoe de Verenigde Naties  kunnen samenwerken met Iran om de mensenrechtensituatie te verbeteren. We hebben onze ernstige bezwaren geuit ten aanzien van de mensenrechtenschendingen in dit land”, zei Ban op een persconferentie. Naast Ban zat de voorzitter van het Iraanse parlement Ali Larijani, die niet blij leek te zijn met de uitlatingen. Ban sprak woensdag met de hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, en met president Mahmoud Ahmadinejad.

Iraanse oppositiegroepen hadden Ban opgeroepen om zijn aanwezigheid in Teheran te gebruiken om kritiek te leveren op de aanpak van politieke dissidentie door het Iraanse regime, zoals het huisarrest dat aan oppositieleiders Mir-Hossein Mousavi en Mahdi Karroubi is opgelegd.

Ban zei voorafgaand aan de top dat hij met de Iraanse leiders ook de crisis in Syrië wil bespreken. Iran kiest nog altijd de kant van het regime van president Bashar Assad. Iran speelt volgens Ban een belangrijke rol in de regio en zou kunnen bemiddelen in de crisis in Syrië.

Op de opening van de top van de Beweging van Niet-Gebonden Landen sprak vandaag ook Ayatollah Ali Khamenei, de geestelijk leider van Iran. “Iedereen kernenergie, niemand kernwapens” – dat is volgens hem de slogan van Iran in het nucleaire dossier. Iran zal nooit proberen kernwapens te krijgen en nooit zijn rechten op nucleaire energie opgeven. Iran wordt er door westerse mogendheden van verdacht kernwapens te ontwikkelen.

Khamenei hekelde ook de samenstelling en de werkwijze van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties: “De Veiligheidsraad heeft een irrationele, onrechtvaardige en uiterst ondemocratische structuur die een dictatuur inhoudt.”

Ban Ki-moon waarschuwde Iran in zijn toespraak dat het land moet doen wat de VN hebben opgedragen en zei te vrezen dat de retoriek rond het Iraanse kernprogramma op oorlog dreigt uit te lopen.

bronnen: NOVUM – De Morgen