Iraanse oppositie vraagt Ban Ki-Moon gevangengenomen leiders te bezoeken

De Iraanse oppositie heeft er bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon op aangedrongen om politieke gevangenen te bezoeken en het regime onder druk te zetten over de mensenrechten in de Islamitische Republiek. Deze week is Ban Ki-Moon in Teheran voor een top van de zogenaamde Beweging van Niet-Gebonden Landen.

De Verenigde Staten en Israël hadden Ban Ki-Moon opgeroepen om de bijeenkomst – de grootste internationale conferentie in Iran van de voorbije drie decennia – te boycotten, maar daar gaf hij geen gehoor aan. Ook Mohammed Morsi, de eerste Egyptische president die Iran bezoekt sinds de Islamitische Revolutie van 1979, zal op de top aanwezig zijn.

Niet ver van waar de top zal plaatsvinden, bevindt zich de beruchte Evingevangenis, waar heel wat politieke activisten worden vastgehouden. De oppositie wil hun situatie onder de aandacht brengen, alsook die van de gevangengenomen oppositieleiders Mir-Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi, die al meer dan achttien maanden onder huisarrest staan. Vorige week werd Mousavi eventjes in het ziekenhuis opgenomen met hartklachten, wat tot grote ongerustheid onder de Iraanse oppositie leidde.

“We verwachten dat de secretaris-generaal zijn status gebruikt om de Iraanse autoriteiten te ondervragen over de behandeling van Mousavi, zijn vrouw en Karroubi, en om een onderhoud met hen te vragen”, zei Ardeshir Amir-Arjomand, een woordvoerder van Mousavi, aan de Britse krant The Guardian.

Een groep van zo’n 400 Iraanse academici en activisten schreef ook een brief aan de secretaries-generaal waarin ze hem vragen zijn bezoek aan te wenden om “de slechte toestand van de mensenrechten” in Iran aan te kaarten, en Mousavi en Karroubi te bezoeken.

Martin Nesirky, de woordvoerder van Ban Ki-Moon, zei dat de secretaris-generaal “zeker van plan is de mensenrechten aan te kaarten bij de Iraanse autoriteiten.”

Het Iraanse persbureau Fars citeerde Mohammad Mehdi Zahedi van de parlementaire commissie naar onderzoek en onderwijs, die zei dat Ban Ki-Moon zou worden gevraagd naar “de stilte van de Verenigde Naties” over de moord op Iraanse wetenschappers.

bron: The Guardian