Fatwa tegen Salman Rushdie wordt Iraans computerspelletje

Drieëntwintig jaar nadat ayatollah Khomeini een fatwa uitsprak tegen Salman Rushdie voor zijn Satanic Verses, figureert de Britse auteur in een Iraans computerspelletje dat als doel heeft de volgende generatie in te lichten over de ‘zonde’ van Rushdie. Daarover bericht de krant The Guardian.

Titel van het spelletje, dat werd ontwikkeld door de Islamitische Associatie van Studenten, is ‘Het stresvolle leven van Salman Rushdie en de implementatie van zijn veroordeling’. Het computerspel werd aangekondigd op de tweede International Computer Games Expo, die plaatsvindt in Teheran. Het spel is nog niet op de markt maar kent volgens de makers zijn ‘eerste productiefase’. Er is nog maar weinig bekend over de inhoud, maar verwacht wordt dat spelers de fatwa van Khomeini zullen moeten uitvoeren – met andere woorden, Rushdie vermoorden.

Ayatollah Khomeini vaardigde in 1989 een doodsvonnis uit tegen Salman Rushdie omdat hij zijn Duivelsverzen als ‘godslasterlijk’ en ‘beledigend voor de islam’ beschouwde. Hij riep alle ‘vrome moslims’ op de schrijver ter dood te brengen, alsook de uitgevers van het boek, en zette een premie van drie miljoen dollar op het hoofd van Rushdie. Daarna moest Rushdie lange tijd onderduiken.

bronnen: The Guardian, Wikipedia