Ahmadinejad zegt Iraanse politiek volgend jaar vaarwel

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad trekt zich terug uit het politieke leven in 2013, na afloop van zijn tweede mandaat als president. Daarna wil hij terugkeren naar de wetenschap, zo verklaart hij in een interview in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Acht jaar, dat volstaat”, aldus een voorpublicatie van het gesprek. “Ik voorzie terug te keren naar de wetenschap”. De grondwet laat niet toe dat hij zich volgend jaar verkiesbaar stelt. Een latere terugkeer naar de politiek sluit hij uit. Voor hij zijn politieke loopbaan aanvatte, behaalde hij een doctoraat in het beheer van stadstransport.

Door zich op te werpen als de verdediger van de armen en als devoot moslim, werd hij in 2009 herkozen als president na de eerder verrassende verkiezingsoverwinning in 2005. Algemeen werd echter aanvaard dat zijn overwinning het gevolg was van massale fraude, waarbij de hervormingsgezinde kandidaat Mir-Hossein Mousavi werd uitgeschakeld. Mousavi en die andere hervormingsgezinde politicus, Mehdi Karroubi, staan sinds februari vorig jaar onder huisarrest.

Dat Ahmadinejad ermee stopt, lijkt goed nieuws, maar ik geloof dat hij dat doet onder druk van de hardliners binnen het regime en van ayatollah Khamenei – het is een publiek geheim dat Ahmadinejad en Khamenei niet meer door één deur kunnen; zie hierover mijn eerdere bericht. Ik vrees dat de ‘verkiezingen’ van 2013 iemand aan de macht zullen brengen met wie Khamenei wel vriendjes is – een echte hardliner, dus.

bron: De Morgen