Obama gaf opdracht voor cyberaanval ‘Stuxnet’ tegen Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de opdracht gegeven voor cyberaanvallen tegen het Iraanse kernprogramma. Dat schrijft The New York Times. Het Witte Huis gebruikte daarvoor de computerworm Stuxnet.

The New York Times baseert zich op gesprekken met anonieme topambtenaren binnen de administratie van Obama. Uit de verklaringen blijkt dat de Amerikaanse president de opdracht gaf om het Stuxnet-project, dat al in gang gezet was onder zijn voorganger, George W. Bush, te versnellen en de cyberaanvallen op te voeren

In de zomer van 2010 lekte het computerprogramma, dat ontwikkeld werd in samenwerking met Israël, per ongeluk uit door een programmeerfout. Hoewel Stuxnet wereldwijd computersystemen infecteerde, gaf Obama opdracht het programma nog uit te breiden.

De Stuxnet-worm beschadigde uiteindelijk zo’n 1.000 van de 5.000 centrifuges voor de verrijking van uranium in de nucleaire faciliteit van Natanz. Daardoor zou het Iraanse kernprogramma aanzienlijke vertraging hebben opgelopen.

Dat Stuxnet het werk was van de VS en Israël wordt al langer vermoed, maar geen van beide landen heeft het ooit toegegeven. Ook nu ontkent noch bevestigt het Witte Huis het bericht.

Virusbestrijder Kaspersky onthulde enkele dagen geleden het bestaan van een nieuw “spionagevirus”, Flame, dat al jarenlang informatie steelt van computers in het Midden-Oosten. Van alle landen waar Flame werd aangetroffen, waren de meeste besmettingen te vinden in Iran. Flame zou gebruikt zijn om de computers van Iraanse topfunctionarissen te hacken. Het virus zou zijn gemaakt door Israël, wat zij evenwel ontkennen.

bronnen: deredactie.be, zdnet.be