VS: India moet import Iraanse olie minderen

De Verenigde Staten willen dat India belooft de import van Iraanse olie te beperken. Dat zegt een Amerikaanse functionaris vandaag tijdens een bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aan India.

Clinton zal er tijdens een driedaagse reis aan India op aandringen dat het land minder olie gaat importeren uit Iran. New Delhi moet andere leveranciers zoeken.

‘India boekt vooruitgang, maar moet ons ervan verzekeren dat het land doorgaat met vooruitgang boeken’, aldus de functionaris, verwijzend naar de pogingen van India om de import van Iraanse olie te beperken.

De VS hebben Iran strenge sancties opgelegd om het land onder druk te zetten het kernprogramma te staken. Ook landen die olie blijven importeren uit Iran lopen het risico sancties opgelegd te krijgen.

India is na China de grootste importeur van Iraanse olie. Het land heeft de Westerse sancties openlijk afgewezen. De snelgroeiende economie van India heeft de olie hard nodig, zo is de gedachte. Toch heeft India olieraffinaderijen wel opgeroepen 15 tot 20 procent minder te importeren uit Iran. Dat zou voldoende moeten zijn om de VS mild te stemmen, hoopt het land.

bron: de Volkskrant