Iran begint in augustus met internetblokkade

Iran gaat in augustus een eigen nationaal internet invoeren waarbij populaire websites als Google, Gmail, Google Plus, Yahoo en Hotmail geblokkeerd worden.

Het internet wordt vergelijkbaar met intranet dat door bedrijven gebruikt wordt, meldt International Business Times. Het regime begint al in mei met de eerste fase van het project. Google, Hotmail en Yahoo worden dan vervangen door intranet-diensten als Iran Mail en Iran Search Engine.

De regering is al begonnen met de registratieprocedure voor het aanvragen van een Iran Mail-adres. Voor de aanvraag moeten Iraniërs hun identiteitsbewijs, adres en volledige naam opgeven. De tweede en laatste fase van het nationale internet wordt in augustus gelanceerd. Iraniërs hebben dan permanent geen toegang meer tot het internet.

“Alle Internet Service Providers (ISP) mogen alleen nationaal internet aanbieden in augustus”, zei Reza Taghipour, de Iraanse minister van Informatie en Communicatie in een verklaring.

Plannen voor een eigen internet in Iran kwamen vorig jaar al naar buiten. Het land wil op deze manier surfers in het land nog beter in de gaten houden.

Het land heeft al een geraffineerd systeem om het web te beheersen. Tijdens politieke protesten in het verleden beperkte Iran de bandbreedte zo sterk dat het uren duurde om een video op internet te zetten. Ook dit jaar konden inwoners van Iran tijdens de verkiezingen verschillende websites niet gebruiken.

bron: NU.nl