13-jarig Iraans meisje scoort YouTube-hit met Adele-cover

Een van de most geposte video’s van Iraniërs op Facebook dezer dagen is die van een meisje van dertien jaar dat een cover brengt van de waanzinnig populaire hit ‘Someone like you’ van de Britse zangeres Adele.

Volgens Massoud Hayoun, die voor het Amerikaanse literair/cultureel magazine The Atlantic schrijft, is het YouTube-filmpje van de dertienjarige Tara een daad van rebellie tegen het strenge Iraanse regime onder leiding van ayatollah Khomeini. ‘Z e maakt deel uit van een veel grotere underground muziekscene in Iran’, schrijft hij op zijn blog. ‘Op de leeftijd van dertien breekt ze een wet die werd vastgelegd tijdens de Islamitische Revolutie van 1979, een wet die zegt dat vrouwen niet mogen zingen. Ze verzet zich tegen de zedenpolitie door in het bezit te komen van westerse muziek en die na te spelen.’ Massoud Hayoun wijst er ook op dat de cover van Tara een bewijs is van het falen van de Amerikaanse (culturele) diplomatie tegenover Iran: Iraanse meisjes doen volgens hem sinds de Revolutie hun best om de Amerikaanse cultuur te begrijpen, maar omgekeerd is dat niet het geval. ‘Als een meisje van dertien de ballen heeft om tegen haar regering in te gaan, moet ik de ballen hebben om te zeggen – hier op het internet – dat Amerika faliekant faalt in culturele diplomatie. Wij falen. Het is tijd voor Amerikanen om een gebaar van goede wil te tonen!’

De YouTube-gebruiker die de video postte ontkent echter dat er enig politiek motief achter Tara’s cover zit – maar intussen is het jonge meisje wel uitgegroeid tot een symbool van verzet tegen het regime. Zo gaat dat in Iran, waar het persoonlijke vaker politiek is dan niet.

bron: NYDailyNews.com