Grote meerderheid voor Khamenei in Iraanse verkiezingen

De parlementsverkiezingen in Iran zijn met een overweldigende meerderheid gewonnen door aanhangers van geestelijk leider Khamenei. Ze hebben zo’n driekwart van de parlementszetels veroverd. Negentig procent van de stemmen is nu geteld.

De uitslag is een pijnlijke nederlaag voor president Ahmadinejad. De verkiezingen werden gezien als krachtmeting tussen hem en Khamenei.

Aanhangers van de geestelijk leider hebben in vrijwel alle grote steden gewonnen. Ook in landelijke gebieden hebben ze meer stemmen behaald dan de aanhangers van de president. Zelfs de zus van Ahmadinejad heeft geen parlementszetel in de wacht gesleept. De einduitslag wordt morgen verwacht.

De grote zege van de aanhangers van Khamenei maakt het waarschijnlijk dat een vertrouweling van Khamenei de volgende president van Iran wordt. Ahmadinejad kan volgens de grondwet niet worden herkozen. De presidentsverkiezingen zijn volgend jaar.

De verkiezingen van vrijdag werden geboycot door de Iraanse oppositie. Die had geen vertrouwen in een eerlijk verloop van de stembusgang. Er kon daarom alleen worden gestemd op conservatieve en ultraconservatieve kandidaten.

Een van mijn Iraans-Belgische Facebookvrienden post de volgende correcte analyse van de uitslag: “The percentage of voters for the parliamentary elections has been annouced to be 64%, this is 1% more than percentage of voters for Ahmadinejad in the last election. For more than two years that have passed since the election, Ahmadinejad was posing with this 63% as his support among the country. This is a psychological attack of the supreme leader in Iran towards Ahmadinejad as to show him who is really in charge. A greater insult was not thinkable.”

bron: NOS