Iran presenteert komende dagen ‘grote nieuwe nucleaire prestatie’

Iran zal de komende dagen “hele grote nieuwe nucleaire prestaties” bekend maken. Dat zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vanmorgen tijdens een toespraak in Teheran. Om welke ‘prestaties’ het precies gaat zei hij niet.

Ahmadinejad sprak in de Iraanse hoofdstad ter gelegenheid van de verjaardag van de Iraanse Revolutie uit 1979, vandaag precies 33 jaar geleden. Hij benadrukte dat Iran nooit zal stoppen met het verrijken van uranium, zoals westerse landen die vrezen dat Iran kernwapens maakt willen. Ahmadinejad zei ook, refererend aan mogelijke Israëlische of Amerikaanse luchtaanvallen op zijn land, dat Iran “nooit zal capituleren voor de taal van geweld”.

‘Holocaust gecreëerde mythe om oprichting Israël te legitimeren’

’De toespraak van Ahmadinejad werd gehouden in een sterk anti-westerse en anti-Israëlische atmosfeer. Tienduizenden aanhangers van het Iraanse regime hadden zich op het Vrijheidsplein in Teheran verzameld en scandeerden “Dood aan Israël” en “Dood aan Amerika”. Ahmadinejad haalde in zijn speech ook uit naar het Westen en het Joodse volk door te stellen dat te stellen dat de holocaust een “door het Westen en de kolonisten gecreëerde mythe” was om de oprichting van Israël te legitimeren. Hij vroeg het Westen te stoppen met het steunen van “het zionistische regime”.

De premier van de Palestijnse beweging Hamas in Gaza, Ismail Haniyeh, was vanochtend te gast bij de rally in Teheran. Hij zei dat Hamas Israël nooit zal erkennen en benadrukte dat zijn beweging zal blijven streven naar “de bevrijding van heel Palestina en Jeruzalem”.

Tussen het Westen en Iran bestaan al jarenlang spanningen over het nucleaire programma van het land. Israël, de Verenigde Staten en Europa vrezen dat Iran met het programma een atoomwapen wil ontwikkelen. Iran blijft volhouden dat zijn nucleaire programma enkel vreedzame doeleinden als de opwekking van energie heeft. De laatste maanden zijn de speculaties over een mogelijke preventieve Israëlische aanval op de nucleaire installaties van Iran toegenomen.

bron: NRC