‘Israël betaalt terroristen om kernwetenschappers te doden’

De moord op verscheidene Iraanse kernwetenschappers zou uitgevoerd zijn door een Iraanse groepering, gefinancierd met Israëlisch geld. Dat zei een Amerikaanse vertegenwoordiger aan de Amerikaanse nieuwszender NBC News. Iran beschuldigt Israël al langer.

 De Iraanse Volksmudjahedin zou de aanslagen op vijf Iraanse wetenschappers hebben uitgevoerd. Die groepering werd door de Verenigde Staten lang beschouwd als een terroristische groepering. Zo zou de groep achter de gijzelingsactie zitten van de Amerikaanse ambassade in hoofdstad Teheran in de periode van de Iraanse revolutie in 1979.

De Amerikaanse vertegenwoordiger zei dat het kabinet van president Barack Obama weet heeft van de moordaanslagen maar er zelf niet bij betrokken is.

De beweging wordt gefinancierd, getraind en bewapend door Israël. Iran beschuldigde Israël en de groepering al langer van de aanslagen. ‘Alle beschuldigingen kloppen’, zei een Amerikaanse vertegenwoordiger die anoniem wil blijven. Israël weigert te reageren.

De spanningen tussen Iran en het Westen staan al enkele weken op scherp. Het Westen legt Iran sancties op omwille van het omstreden Iraanse kernprogramma. Israël dreigt zelfs met militaire interventie.

bron: De Standaard