‘Iran kan volgende week al stoppen met olie-export naar EU’

Iran kan volgende week al de olie-export naar de Europese Unie stop zetten. Dat melden Iraanse media op basis van uitspraken van Iraanse autoriteiten. Het land zou daarmee de olie-boycot die de EU Iran wil opleggen ver voor zijn.

‘Het parlement zal zich zondag buigen over een noodwet, die de export van Iraanse olie naar Europa vanaf volgende week stop zet’, aldus Hossein Ibrahimi, vice-voorzitter van het comité voor Buitenlandse Zaken in het parlement. Een lid van het Iraans energiecomité meldt: ‘Als de gedeputeerden tot de conclusie komen dat de olie-export moet stoppen, zal het parlement dit geen moment langer uitstellen. Europa is dan vast overdonderd. Het zal begrijpen hoeveel macht Iran heeft en zich realiseren dat het Islamistische gezag zich niet vormt naar de wetten van Europa.’

Mohammad Ali Khatibi, de Iraanse afgevaardigde bij OPEC, het kartel van olie-exporterende landen, heeft aangekondigd de kwestie mogelijk aan te kaarten bij de volgende OPEC-vergadering.

Griekenland

De Europese Unie is deze week akkoord gegaan met een olie-embargo dat in juli moet ingaan. Dat geeft met name Griekenland, Spanje en Italië, die erg afhankelijk zijn van Iraanse olie, de tijd om alternatieven te vinden, bijvoorbeeld in Saudi-Arabië, Irak en Rusland. Maar als Iran besluit om de de EU voor te zijn en al eerder weigert olie te verkopen aan Europa, komen de Zuid-Europese landen mogelijk in de problemen. Het zou vooral een zware klap zijn voor Griekenland, dat worstelt met oplopende schulden.

China
Volgens Teheran lijdt de Europa meer onder de boycot dan Iran zelf. De EU is goed voor slechts 18 procent van de olieverkoop uit Iran. China, de grootste afnemer van de Iraniërs, zei al de Amerikaanse en Europese sancties niet te zullen volgen.

Een olieboycot moet Iran onder druk zetten om geen kernwapen te ontwikkelen. Hoewel Teheran dit ontkent, wordt algemeen aangenomen dat de Iraniërs bezig zijn met een nucleair programma om een atoombom te fabriceren.

bron: Trouw