Blokkeert Iran sms’jes met het woord ‘dollar’?

Iraanse telecombedrijven ontkennen sms-berichten te blokkeren die woorden bevatten als ‘valuta’ en ‘dollar’. Dat meldde de hervormingsgezinde krant Shargh vandaag. Gebruikers klaagden dat berichten met dergelijke woorden niet worden afgeleverd. Persbureau AFP meldt dat buitenlandse journalisten in Teheran het blokkeren van de sms’jes verifieerden, en vaststelden dat berichten met het woord ‘euro’ wél werden doorgestuurd. Mesghal.ir, een website die buitenlandse wisselkoersen en de goudwaarde in real time brengt, was vorige week plots onbereikbaar zonder dat daar verdere uitleg voor werd gegeven.

Sommige Iraniërs vermoeden dat de regering probeert de koersval van de Iraanse rial tot staan te brengen door sms-berichten die kunnen leiden tot verdere waardedaling te blokkeren.

De rial is sinds december 2010 met bijna veertig procent gedaald ten opzichte van de dollar. De munt is onder nog grotere druk komen te staan sinds de Verenigde Staten nieuwe sancties tegen de Iraanse Centrale Bank hebben aangekondigd. Vorige week kende de rial zijn laagste waarde ten opzichte van de dollar in de afgelopen twee decennia: 17,400 rial tegenover 1 dollar. De inflatie in Iran zou ongeveer 40 procent bedragen. Assadollah Asgarowladi, prominent lid van de Iraanse Kamer van Koophandel zei dat er met de nieuwe prijs van de dollar ‘binnen zes maanden hongersnood zal zijn in Iran’.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) meldde gisteren dat Iran begonnen is met de omstreden productie van tot 20 procent verrijkt uranium in het nucleaire complex van Fordo nabij de heilige stad Qom. Dat is gebouwd in een berg en is daarom bestand tegen luchtaanvallen. Tot 20 procent verrijkt uranium wordt enkel gebruikt voor burgerlijke doeleinden, maar van zodra het tot meer dan 90 procent verrijkt wordt, kan het dienen als kernwapen. De internationale gemeenschap vreest dat het Iraanse nucleaire programma militaire doeleinden heeft. Teheran heeft dat altijd ontkend.

“Alle nucleaire activiteiten, in het bijzonder de verrijking van uranium in Natanz en Fordo, staan onder toezicht van het Internationaal Atoomenergieagentschap”, reageerde de Iraanse vertegenwoordiger bij het IAEA, Ali Asghar Soltanieh. Verschillende westerse landen, niet in het minst de Verenigde Staten, veroordeelden de beslissing van Iran.

“Dit is een bijkomende en zeer ernstige schending door Iran van het internationaal recht”, zei een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Deze nieuwe provocatie laat ons geen andere keuze dan de internationale sancties te verscherpen. Samen met onze Europese partners, en alle bereidwillige landen, zullen we ook maatregelen nemen van een nooit eerdere geziene omvang en strengheid.”

bronnen: Novum, Radio Free Europe, De Morgen, AP