De andere kant van Iran in 42 schitterende foto’s


© AP/Milad Beheshti

‘Iran is al jaren veel in het nieuws’, schrijft NRC Handelsblad vandaag. ‘Meestal haalt het land de headlines als er aandacht is voor het omstreden nucleaire programma van het land. Maar Iran is veel meer. The Atlantic bracht de Islamitische Republiek in beeld.’ Het doet me denken aan wat ik in de inleiding van mijn boek Duizend-en-één-dromen (2009) schreef, in elk interview over Iran herhaal, en met veel berichten op dit blog wil aantonen: ‘Als Iran onze media haalt, dan is dat bijna altijd vanwege een politieke aanleiding, en meestal is het dan de conservatieve of zelfs fanatieke kant die wordt belicht. Gevolg daarvan is dat Iran in het Westen al te vaak wordt gezien als een fanatiek land vol gesluierde vrouwen en bebaarde ayatollahs. Die zijn er natuurlijk ook, maar zo eenzijdig is de werkelijkheid niet.’

In een begeleidend tekstje bij de 42 indrukwekkende foto’s op The Atlantic wordt omschreven waarom Iran meer is dan het land van de ayatollahs: “Iran is a country of more than 75 million people with a diverse history stretching back many thousands of years. While over 90 percent of Iranians belong to the Shia branch of Islam — the official state religion — Iran is also home to nearly 300,000 Christians, and the largest community of Jews in the Middle East outside Israel.”

Voor nog meer indrukwekkende foto’s van Iran kan u terecht op de site van Pieter-Jan De Pue, de fotograaf die met me meereisde naar Iran en de foto’s maakte voor mijn boek.

bronnen: NRC Handelsblad, The Atlantic