EU bereikt akkoord over olieboycot Iran


De Europese Unie heeft een principe-akkoord bereikt over een verbod op de import van Iraanse olie. Het is nog onduidelijk wanneer de Europese olieboycot van precies van kracht gaat.

De EU-landen bereikten volgens anonieme diplomaten in de laatste dagen van december overeenstemming over de olieboycot, zo meldt persbureau Reuters. Landen als Griekenland, Italië en Spanje, die veel Iraanse olie importeren, zouden hun verzet tegen een boycot hebben gestaakt. Over de precieze uitwerking en ingangsdatum van de boycot wordt volgens de diplomaten nog onderhandeld.

Europa wil met een stop op de import van Iraanse olie bereiken dat Teheran zijn omstreden nucleaire programma staakt. Het Westen verdenkt Iran van het ontwikkelen van kernwapens, hoewel de Iraniërs altijd hebben gezegd dat hun nucleaire programma vreedzame doeleinden dient. Een Europese olieboycot kan de Iraanse economie grote schade toebrengen, want de EU-landen zijn na China de belangrijkste importeur van Iraanse olie.

Het nieuws over de aanstaande Europese olieboycot komt een paar dagen nadat de Verenigde Staten ook al strengere sancties tegen het Iraanse regime afkondigden. De VS gaan onder meer financiële instellingen straffen die samenwerken met de Iraanse Centrale Bank, het belangrijkste instituut voor de Iraanse olie-export. De olieprijs steeg in reactie op de berichten over verscherpte westerse sancties gisteren scherp. De spanningen tussen Iran en de VS liepen de voorbije week hoog op toen Iran er als reactie op de aangekondigde sancties mee dreigde de strategisch belangrijke Straat van Hormuz af te sluiten. De Islamitische Republiek testte de voorbije week ook nieuwe raketten in de Perzische Golf.

bron: NRC Handelsblad