Hervormers Iran willen toch deelnemen aan verkiezingen

De Iraanse hervormingsbeweging neemt toch deel aan de parlementsverkiezingen in maart. Dat heeft Mohammad Khatami (foto), die is uitgegroeid tot voorman van de hervormingsgezinden, volgens het semi-staatspersbureau Mehr gezegd.

Tal van geestverwanten van de Iraanse oud-president kondigden de afgelopen maanden aan de verkiezing te boycotten. Ze vrezen dat de zittende regering die naar haar hand zal zetten, zoals dat volgens hen ook bij de presidentsverkiezing in 2009 gebeurde.

In juli zei Khatami nog dat de hervormers aan geen enkele verkiezing sinds 2005 (toen president Ahmadinejad werd verkozen) hadden moeten deelnemen, en dat ze  in maart 2012 zeker niet zouden deelnemen ‘indien de voorwaarden niet goed waren’. Lees hier zijn verklaring van toen.

De machthebbers sloegen de protesten die op de herkiezing van Mahmoud Ahmadinejad als president volgden hardhandig neer. Daarop trok de oppositie zich terug uit de Iraanse politiek. Oppositieleider Mir-Hossein Mousavi, die in juni 2009 de verkiezingen ‘verloor’ van zittend president Mahmoud Ahmadinejad, en Mehdi Karroubi, die ook opkwam bij de verkiezingen, staan onder huisarrest sinds ze op 14 februari de Iraanse bevolking opriepen om de straat op te gaan uit solidariteit met de opstanden in de Arabische wereld.

Na zeven maanden huisarrest in de inmiddels bekende ‘Pasteur Street’ in Teheran mochten Mousavi en zijn vrouw Zahra Rahnavard in September van dit jaar voor het eerst samen ‘de deur uit’, voor een bezoek aan het huis van een hun drie dochters – ze werden daarbij uiteraard ‘begeleid’ door veiligheidsagenten van het regime. Tijdens de bijeeenkomst met zijn kinderen zei Mousavi nog dat het zinloos is deel te nemen aan de komende parlementaire verkiezingen in maart volgend jaar om veranderingen te bewerkstelligen.

bron: Novum/AP, eigen berichtgeving