Obama vraagt zijn onbemand vliegtuig terug van Iran

De Verenigde Staten hebben Iran gevraagd om een drone, een onbemand vliegtuig dat op Iraanse bodem terechtgekomen is, terug te geven. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd. “We hebben het teruggevraagd. We wachten af hoe de Iraniërs reageren.”

Iran liet vorige week weten dat het een Amerikaans spionagetoestel had neergehaald boven het oosten van het land. Het zou gaan om een zeer geavanceerde RQ-170 Sentinel. Obama heeft nu dus voor het eerst bevestigd dat de drone in Iraanse handen is. 

Amerikaanse functionarissen hadden vorige week anoniem bekendgemaakt dat het toestel een missie uitvoerde voor de CIA. Ze vertelden ook dat de drone niet neergehaald werd door de Iraniërs, maar een technisch mankement had.

Iran heeft gisteren laten weten het toestel te willen namaken. De Iraanse staatstelevisie heeft maandag gemeld dat Iraanse deskundigen leggen de laatste hand aan het uitlezen van gegevens van de drone. De informatie zal worden gebruikt om een aanklacht wegens een ‘invasie’ in te dienen tegen de Verenigde Staten.

Volgens de Iraanse parlementariër Parviz Sorouri, die zitting heeft in de parlementscommissie voor nationale veiligheid en buitenlandbeleid, heeft Iran de technische mogelijkheden om de drone op basis van de verzamelde gegevens na te bouwen. Teheran presenteerde het neerhalen van de drone als een overwinning voor Iran en een nederlaag voor de VS in de gecompliceerde technologische strijd waarin de twee landen met elkaar verwikkeld zijn.

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde zeggen dat het Iraanse leger de drone heeft neergehaald door middel van een elektronische hinderlaag. Daardoor zou het onbemande vliegtuig nauwelijks schade hebben opgelopen. Amerikaanse functionarissen zegen echter dat uit inlichtingenrapporten is gebleken dat Iran de drone helemaal niet heeft neergeschoten en ook geen elektronische of cybertechnologie heeft gebruikt om het toestel uit de lucht te halen. Zij beweren dat de drone niet goed functioneerde.

Iran blijft intussen de VS uitdagen. De Iraanse minister van Inlichtingen Heydar Moslehi heeft de internetgebruikers in het land, en dan vooral jongeren, gewaarschuwd voor de “virtuele ambassade” die eerder gelanceerd werd door de VS. Volgens Moslehi heeft het initiatief als doel om Iraniërs bij spionage te betrekken.

De oprichting van deze site “dient als lokaas om onze bevolking in een hinderlaag van spionage te betrekken. Vooral jongeren moeten waakzaam zijn”, aldus de minister. “De Amerikaanse ambassade in Teheran, die in 1980 werd aangevallen door revolutionaire militanten en vervolgens gesloten werd, was een nest van spionnen dat door onze natie overwonnen werd. De virtuele ambassade zal hetzelfde lot kennen”.

Na het incident in 1980 werden alle diplomatieke banden tussen beide landen verbroken. Washington kondigde vorige week de lancering van een virtuele ambassade aan (http://iran.usembassy.gov). Op de site staan onder andere politieke verklaringen in het Engels en het Farsi, informatie over Amerikaanse visa en sociale media. De Iraanse autoriteiten lieten de website onmiddellijk blokkeren.

bronnen: De Morgen, Het Laatste Nieuws, Nu.nl