Iraanse actrice krijgt jaar cel en 90 zweepslagen voor film

De Iraanse actrice Marzieh Vafamehr is veroordeeld tot 90 zweepslagen en één jaar gevangenisstraf voor haar rol in de film My Tehran for Sale waarin ze te zien is zonder hoofddoek en met een kaalgeschoren hoofd.

De actrice werd in juli opgepakt voor haar rol in de film en is nu veroordeeld, schrijft de Iraanse oppositiewebsite Kaleme. Het is niet bekend op welke gronden Vafamehr is veroordeeld. Haar advocaat gaat nog in beroep tegen het vonnis. De actrice is de echtgenote van Nasser Taghavi, een prominente regisseur en schrijver in Iran.

De film kwam uit in 2009 en gaat over een jonge vrouwelijke kunstenares in Teheran die later naar Australië vlucht. De film probeert de dilemma’s van een jonge vrouw in een land als Iran te schetsen. Daarbij wordt kritiek geleverd op het beleid van het Iraanse bewind.  De film is nooit officieel uitgebracht in Iran, maar wist in het zwarte circuit toch behoorlijk veel mensen te bereiken, zegt de Australische productiemaatschappij Cyan Films.

U kan de film hier bekijken.

De Australische Minister van Buitenlandse Zaken, Kevin Rudd, heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de veroordeling. “De Australische regering veroordeelt het gebruik van wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing en is verontrust over de berichten over Marzieh Vafamehr.”

Naast de actrice worden ook zes onafhankelijke filmmakers in Iran vervolgd. Ze zouden de BBC informatie verstrekt hebben om een “donker beeld van Iran en de Iraanse bevolking te schetsen”.

bronnen: NOS, Het Laatste Nieuws