Iran boos om vrouwelijke rondingen

Onschuldiger kon haast niet: een groep Iraanse jongeren die met waterpistooltjes met elkaar in gevecht wilden. Als tijdverdrijf voor de vastenmaand ramadan en bij wijze van verkoeling voor de zomerse hitte in Teheran. Dus plaatsten ze eind vorige maand een oproep op Facebook om met elkaar af te spreken in het Park Ab-o-Atash (Water en Vuurpark). Het gevolg: duizenden Iraanse jongens en meisjes besproeiden elkaar vrolijk met waterpistolen, flesjes en zelfs met emmers water in het park van de Iraanse hoofdstad.

De autoriteiten van de Islamitische Republiek bleken echter minder gecharmeerd van het openbare watergevecht. Vooral toen op internet beelden opdoken van jongens en meisjes die elkaar wel heel intiem besproeiden met waterpistooltjes. Foto’s van meisjes met drijfnatte chadors, die hun vrouwelijke rondingen onthulden. Of meisjes wier hoofddoekjes tijdens de waterpret waren afgegleden waardoor hun gitzwarte haren zichtbaar waren geworden. Allemaal forse overtredingen van de streng religieuze regels en kledingvoorschriften in Iran.

Losbandig

Woedende conservatieve geestelijken in het Iraans parlement typeerden het watergevecht als ‘losbandig’ en als een ‘bedreiging voor de islamitische waarden’. Hierop beloofde de religieuze politie hard te zullen optreden tegen de deelnemers. Vanwege hun ‘abnormale gedrag’ en het ‘niet nakomen van de bepalingen dat ongetrouwde mannen en vrouwen van elkaar gescheiden moeten blijven’.

Al snel werden diverse jongens en meisjes opgepakt en aangeklaagd. De arrestaties hadden echter geen afschrikwekkende werking. In plaats daarvan circuleerden opnieuw oproepen op Facebook-pagina Waterwarteh om in parken en pleinen watergevechten te houden.

De Iraanse politie hield woord. Tientallen jongeren werden begin augustus in Bandar Abbas, bij de Perzische Golf, opgepakt. Een aantal werd gedwongen op televisie een ‘bekentenis’ af te leggen. De jongens en meisjes moesten verklaren dat de gevechten met waterpistooltjes ‘seksueel en politiek’ gemotiveerd waren geweest.

Nog meer watergevechten op komst

Overdreven? Volgens de in Londen woonachtige Iraanse blogger Potking Azarmehr zijn er slechts twee dingen die het Iraanse regime zenuwachtig maken: ‘Mensen die plezier maken en mensen die bijeenkomsten organiseren via sociale media.’ Beide worden door het Iraanse regime als een bedreiging gezien. Vooral na de grote rol die Facebook en Twitter speelden bij de groene revolutie van 2009, toen een groot deel van de Iraanse bevolking – tevergeefs- in opstand kwam tegen de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad. Ook in het ontstaan en verloop van de huidige Arabische Lente in het Midden-Oosten en Noord-Afrika spelen sociale media een belangrijke rol.

Dus houden de Iraanse autoriteiten oproepen voor nieuwe watergevechten in de gaten, en hebben winkeliers in Isfahan en Kara de opdracht gekregen geen waterpistooltjes meer te verkopen. Maar de Iraanse jongeren lijken de strijd met het regime aan te durven. Facebook-pagina Waterwarteh telt al ruim twintigduizend vrienden. En voor 2 september staat een groot waterpistooltjes-gevecht in Teheran gepland.

bron: de Volkskrant