Hoezo, geen Perzische beschaving?

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, die nooit heeft uitgeblonken in nuance, subtiliteit en respect, heeft afgelopen week de woede van heel wat Iraniërs op de hals gehaald met zijn uitspraak dat er niet zoiets bestaat als een ‘Perzische beschaving’ in Iran. Volgens Nasrallah is er in Iran alleen een islamitische beschaving.

Nasrallah zei ook dat zowel ayatollah Khomeini als de huidige geestelijke leider van Iran, ayatollah Khamenei, van Arabische afkomst zijn.
Dat deze uitspraken Iraniërs razend kunnen maken, verbaast me niet: ik heb in Iran gemerkt hoe trots de bevolking op hun Perzische afkomst is. Weinig dingen waarmee je een Iraniër zo kan beledigen als zeggen dat hij een Arabier is. Iraniërs vroegen me ook regelmatig om ‘de wereld’ duidelijk te maken dat er een verschil is tussen Arabieren en Perzen. Tijdens lezingen zeg ik vaak dat niet ayatollah Khomeini de geestelijke vader en leider is van de Iraniërs, maar wel koning Cyrus de Grote, de stichter van het Perzische rijk. Cyrus de Grote leeft vandaag nog steeds in Iran; het respect voor hem is immens. Dat maakt van de uitspraak van Nasrollah al meteen een leugen.
Natuurlijk bestaat er zoiets als de Perzische beschaving in Iran. De lijst is lang: Cyrus, Perzische tuinaanleg, Zarathoestra, taarof, Hafez, Saadi, Perzische tapijten, de prachtige Perzische taal die heeft standgehouden tegen het Arabisch, de Groene Beweging (waar elders in het Midden-Oosten zoveel verzet tegen islam en sharia?) en ga zo maar door.
En trouwens, van ‘beschaving’ hebben de islamieten nog maar weinig in huis gebracht in Iran.