Bekende Iraanse blogger start met dagelijks krantje

De bekende Iraanse blogger Saeed Valadbaygi, over wie ik eerder berichtte op deze blog, is met een opmerkelijk initiatief begonnen. Op zijn razend populaire weblog Revolutionary Road, die dagelijks nieuws brengt uit Iran en zelfs door de grote internationale media regelmatig als betrouwbare bron wordt gebruikt, zijn hij en zijn team gestart met het maken van een internetkrantje, getiteld ‘The Street’. Doel van Saeed en de ‘Revolutionary Road Newsgroup’ is dat zoveel mogelijk mensen over de wereld het krantje afdrukken en ‘in de straten’ verspreiden, om duidelijk te maken wat er in Iran aan de hand is.
Misschien, zo schrijft Valadbaygi in het editoriaal van vandaag, stellen velen zich de vraag waarom zoveel Iraniërs sinds de verkiezingen de straat opgaan om te protesteren tegen het regime. Het antwoord is duidelijk, aldus de krant: ‘The Islamic Republic has for years considered itself God’s representative on this earth, terrorizing thousands of political and ideological prisoners with divine and celestial sentences to stabilize itself and survive in an atmosphere of fear and trepidation.’
Met ‘The Street’ wil Revolutionary Road Newsgroup’ een brug slaan ‘between the people of Iran and all those whose hearts have beaten with ours in this period, who shoulder to shoulder carried the flag pursuing the rights of the people of Iran in streets worldwide.’
In ‘The Street’ van vandaag wordt onder meer een overzicht gegeven over vier jaar ‘vrouwenrechten’ onder president Ahmadinejad, en verslag uitgebracht over de deelname van Iraniërs in de betoging in Rome zaterdag tegen de beperkte persvrijheid onder Berlusconi.
Het krantje is beschikbaar in het Farsi, Engels, Frans en Italiaans. ‘The Street’ noemt zichzelf ‘Iran’s first independent journal in multiple languages’.
Hier kan u het eerste krantje lezen en/of downloaden.