Ahmadinejad heeft joodse roots

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die door Israël en anderen van antisemitisme wordt beschuldigd, is van joodse afkomst. Dat schreef de Britse krant The Daily Telegraph zaterdag.
Ahmadinejad heeft diverse keren opgeroepen om aartsvijand Israël van de kaart te vegen en hij ontkent de holocaust. Volgens experts in de krant is dit een teken van overcompensatie om zijn verleden te verdoezelen. ‘Iedere familie die zich tot een ander geloof bekeert, neemt ook een nieuwe identiteit aan door het oude geloof te veroordelen’, aldus een deskundige in de krant.
Op een foto uit 2008 van de president die zijn paspoort laat zien staat dat hij eerder Sabourjian heette, een typische Iraans-joodse naam. Dat deze op ‘jian’ eindigt zou volgens een expert betekenen dat ze praktiserende joden waren.
De naam Sabourjian is afkomstig uit de omgeving van Aradan, een plaats ten zuidoosten van de Iraanse hoofdstad Teheran, waar ook de president is geboren. Zijn ouders zouden toen Ahmadinejad vier jaar was zich hebben bekeerd tot de islam en toen eveneens hun naam hebben veranderd.
De Iraanse blogger Mehdi Khazali, zoon van een prominente ayatollah, werd afgelopen zomer nog gearresteerd na een oproep om de achtergrond van Ahmadinejad te onderzoeken. Hij schreef eerder al op zijn website over Ahmadinejads joodse roots.
bron: de Volkskrant