Bekijk op YouTube de nieuwste film van Hana Makhmalbaf

Gisteren werd op BBC Persian de nieuwste film van Hana Makhmalbaf uitgezonden. ‘Green Days’ kan u hier volledig bekijken.
De film werd voor deze week voor het eerst getoond op het Filmfestival van Venetië, dat dit jaar een hommage wil brengen aan het verzet van de Iraanse cinema en daarom een forum biedt aan verschillende Iraanse producties. Zo was er onder meer ook ‘Women without men’ van de Iraans-Amerikaanse kunstenares Shirin Neshat, die daarmee haar debuut als regisseur maakte. De film is gebaseerd op de bekende novelle van Shahrnush Parsipur, waarover ik eerder berichtte op deze blog. Ook Neshat is in haar film erg kritisch voor wat zich op dit moment in Iran afspeelt. “We vechten al meer dan honderd jaar,” zei ze in Venetië, “en we zullen niet opgeven. Op een dag komen we er.”
Hana Makhmalbaf is de dochter van de beroemde Iraanse regisseur Mohsen Makhmalbaf, die de woordvoerder is van de ‘verslagen’ presidentskandidaat Mir-Hossein Mousavi. In haar film laat zijn dochter de hoop zien van veel mensen voor de presidentsverkiezingen van 12 juni en de straatprotesten erna. Ze mengt beelden van de realiteit met het fictionele verhaal van de jonge Ava, die een depressie heeft en symbool staat voor de ontgoocheling van de jongeren in Iran.
bron: Al Arabiya