Ahmadinejad, pas beëdigd door het Iraanse parlement, houdt meteen een spottende toespraak

Vandaag is Mahmoud Ahmadinejad door het Iraanse parlement beëdigd als nieuwe president, en dat na de omstreden presidentsverkiezingen van 12 juni. ‘Ik, als president van de Islamitische Republiek Iran, zweer op de heilige koran en de Iraanse natie en God de beschermheer te zijn van de officiële religie, de Islamitische Republiek en de grondwet’, aldus Ahmadinejad, die zich meteen alweer niet onbetuigd liet door onder meer het Westen aan te vallen.
Uit protest tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, die ook in het Westen algemeen als vervalst wordt gezien, hadden een aantal westerse landen niet hun ambassadeur naar de inauguratie gestuurd, maar een diplomaat – of niemand. Daar trok de nieuwe president zich niets van aan. ‘Niemand in Iran wacht op jullie boodschappen’, zei Ahmadinejad spottend. Bekijk hier een deel van de toespraak met Engelse ondertiteling.
Hoewel er onlangs opnieuw spanningen waren tussen Iran en Groot-Brittannië – het regime beschuldigde het land er bijvoorbeeld van dat ze mee achter de protesten tegen de presidentsverkiezingen zaten – was de Britse ambassadeur Simon Grass wél aanwezig bij de inauguratie. Het Ministerie van Buitenlands Zaken verdedigde die beslissing met de stelling dat het ‘channels of communication’ wil openhouden, en dat het ‘not business as usual’ was, omdat ze geen brief met felicitaties aan de president hebben gestuurd.
bron: The Guardian