Khamenei bekrachtigt herverkiezing Ahmdinejad

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran, heeft gisteren de omstreden herverkiezing bekrachtigd van president Ahmadinejad tijdens een ceremonie die werd geboycot door prominente politici en geestelijken.
‘Ik steun het presidentschap van deze dappere, hardwerkende en wijze man’, zei Khamenei.
De plechtige bijeenkomst, die de weg vrij maakte voor de beëdiging van Ahmadinejad morgen in het parlement, legde echter opnieuw de verdeeldheid bloot in het Iraanse leiderschap. Zo boycotten de invloedrijke oud-presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani en Mohammad Khatami, in 2005 wel aanwezig, de ceremonie.
Ook de verslagen presidentskandidaten Mir Hossein Mousavi en Mahdi Karroubi en andere gematigde en hervormingsgezinde leiders waren niet aanwezig. Opvallend was verder dat familieleden ontbraken van ayatollah Ruhollah Khomeini, de leider van de islamitische revolutie van 1979.
Na de ceremonie trokken honderden aanhangers van Mousavi, die volgens de officiële verkiezingsuitslag slechts 34 procent zou hebben gekregen, naar een plein in Teheran voor een demonstratie. Ordetroepen stonden gereed maar grepen niet in.
bron: de Volkskrant