Iran laat journaliste Roxani Saberi vrij

De Iraans-Amerikaanse journalist Roxana Saberi (32), die in Iran in de gevangenis zat, is maandag vrijgelaten. Dat gebeurde een dag nadat het Iraanse Hof van beroep haar straf verminderd van acht jaar cel tot twee jaar voorwaardelijk.
Haar advocaat Abdolsamad Khorramshahi zei tegen Reuters dat Saberi een verbod heeft gekregen de komende vijf jaar journalistiek werk te verrichten in Iran.
Saberi’s vader Reza is met zijn vrouw Akiko op weg naar de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, waar hun dochter sinds eind januari vastzat. Hij zei dat zijn dochter toestemming zal krijgen Iran te verlaten.
Saberi, die zes jaar in Iran werkte als freelancer voor onder meer de BBC en National Public Radio, werd op 18 april veroordeeld tot acht jaar cel omdat ze voor de VS zou hebben gespioneerd, wat zij ontkent. De rechtszaak werd in één dag achter gesloten deuren afgehandeld. Saberi ging in hongerstaking tegen het vonnis, maar na ruim een week gaf ze dat op. Iran heeft steeds tegengesproken dat ze in hongerstaking was gegaan en deed de berichten hierover af als ‘propaganda’.
Amnesty International stelt dat Iran Saberi gebruikt als ‘pion’ in de relatie met de VS. Haar gevangenschap heeft de door de Amerikaanse president Obama gewenste verbetering van de relatie tussen Iran en de VS ernstig bemoeilijkt.