Oud-militair Mohsen Rezaei is presidentskandidaat

Mohsen Rezaei (foto) heeft woensdag meegedeeld dat hij zich kandidaat stelt voor de komende presidentsverkiezingen. Hij zal deelnemen als onafhankelijke. Rezaei is na de huidige president Mahmoud Ahmadinejad de tweede conservatieve politicus die zich kandidaat stelt voor de verkiezingen. De gematigd conservatieve Rezaei was bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde ten tijde van de oorlog tussen Irak en Iran, die van 1980 tot 1988 duurde. Enige tijd na de oorlog ging hij de politiek in. Momenteel is hij voorzitter van de Raad van Geschiktheid en Oordeel, die conflicten tussen de Raad van Hoeders en het parlement probeert op te lossen. De Raad van Hoeders is het hoogste orgaan binnen de grondwet van de Islamitische Republiek Iran. De Raad heeft het gezag om de grondwet te interpreteren en te bepalen of de wetten die door de Majlis (het parlement) worden aangenomen met de grondwet van Iran overeenstemmen of niet.

Ook op woensdag kwam er de opmerkelijke mededeling dat de Revolutionaire Garde, die traditioneel een grote invloed heeft op de verkiezingscampagne, het verbod krijgt om zich achter een kandidaat te scharen of campagne voor iemand te voeren.